MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Isten veled Csepregi Gyula

Ötvenhat éves korában, hosszas, súlyos betegség után hétfőn este elhunyt Magyarország „vezető szaxofonosa”, Csepregi Gyula – adta hírül a Nol.hu. Ma reggelre Gyula zenészkollégáinak és barátainak szomorú búcsúüzenetei árasztották el a Facebook közösségi oldalt. S valóban, nehéz ilyenkor szavakat találni, hiszen Csepregi Gyula zenészként, tanárként, és emberként is a legjobbak egyike volt.

„Csepregi Gyula Szaxofonművész (1958)

A magyar zenei társadalom megítélése szerint ő Magyarország "vezető szaxofonosa". Nevével közel ötszáz hazai kiadványon találkozhatunk, szinte nincs olyan neves hazai előadó, akinek felvételén nem szerepel vendég szólistaként.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanáraként, közel húsz éves tanári működésének következtében a ma hallható, s szintén hírnevet szerzett fiatalabb szaxofonos nemzedék  számos jeles képviselője az ő tanítványaként kezdte pályáját.
pl. a ma oly népszerű St. Martin is.

Emellett a Magyar Rádió volt tánczenekarának, a jelenleg önállóan működő Stúdió 11 zenekarnak is szólistája szintén több, mint húsz éve, ill. néhány éve már művészeti vezetője is volt.

Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres Nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is, úgymint a Hágai Fesztivál különdíja vagy a Finn Rádió Nívó díja, illetve a Norvégiában megrendezett EBU Fesztivál "Kiemelkedő szólista" díja. Évekig volt tagja egy nemzetközi "All Stars" zenekarnak, amelyben világhírű partnerei a neves Mike Stern gitáros, a híres Spyro Gyra zenekarból ismert Dave Samuels vibrafonos, a többszörös Grammy-díjas Yellow Jackets zenekar alapítója, Russel Ferrante zongorista és a legendás Weather Report együttes dobosa, Alex Acuna voltak. Twin Lines Project néven adtak koncerteket világszerte.

Szakmai ismertető

1980-ban került az akkori Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola tanszakára.

Egy évvel később már az akkor Magyarország leghíresebb dobosának tartott Kovács Gyula zenekarában tűnik fel szólistaként.

1982-től kezdve az élvonalbeli jazz muzsikusok szinte mindegyikével folyamatosan koncertezik. Szívesen hívja őt zenekarába Kőszegi Imre, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Pege Aladár ,hogy csak néhány nevet említsünk. Ekkortájt figyel fel rá a pop világa is: hamar felkapják és szólistaként olyan hazai pop nagyságok mellett játszik mint Presser Gábor, a Bikini zenekar, Szűcs Judith, vagy Komár László. Szinte nincs olyan hazai pop előadó aki ne hívta volna lemezére szólistának. Gyakran feltűnik Cserháti Zsuzsa, Zoltán Erika, Gergely Róbert, Balázs Fecó, Hobo, Tátrai Tibor, Demjén Ferenc és még megannyi sztár lemezén. Ennek köszönhetően több mint félezer hazai könnyűzenei kiadványon találkozhatunk nevével.

Ugyanakkor egyre több nemzetközi jazz sikert könyvelhet el magának. Bejárja egész Skandináviát különböző ottani és amerikai muzsikusokkal. Ekkor kezdik megismerni nevét Angliában és Németországban is, ahol egyre több nemzetközi big band hívja szólistaként vendégszerepelni.

1982 és 1984 között már állandó tagja Pege Aladár együttesének, mellyel bejárja szinte egész Európát.

1984-ben Vasvári Pállal Szakcsi Lakatos Bélával és Jávori Vilmossal megalapítja talán minden idők egyik legsikeresebb magyar jazz zenekarát a Magyar Jazz Quartett-et.  Lemezük, amely New Age címen jelent meg, talán a legnagyobb példányszámban elkelt magyar jazz lemez volt. E zenekar is számos külföldi sikert ért el, a nyolcvanas évek közepén Európa egyik legnépszerűbb formációjaként tartották számon. Csepregi Gyula ekkor kapja meg első eMeRTon díját.

1988-tól tagja a Magyar Rádió tánczenekarának a Stúdió 11-nek.

Egy évvel később Vasvári Pállal létrehozza az In Line nevű formációt,

melyet nem sokkal később a közönség már a legsikeresebb hazai jazzformációnak tart.. Ekkor jelenik meg első szólóalbuma In Line címmel. (1990)

Az In Line zenekar több mint 15 albumot készített, s ezek külföldön még sikeresebbnek bizonyultak mint itthon. A zenekarban az évek során megfordult a hazai jazz és popszakma krémje. Olyan legendás muzsikusok is szívesen képviseltették magukat mint az LGT dobosa Solti János, vagy a jazz egyik doyen-je Kőszegi Imre. A sztárok mellett jónéhány fiatal muzsikussal is játszottak, akiknek nagy rangot jelentett az In Line-ban játszani. A siker pedig tartott napjainkig.

1997 óta tagja volt egy nemzetközi "All Stars" zenekarnak, ahol világhírű partnerei Mike Stern gitáros, Dave Samuels vibrafonos (Spyro Gyra), Russel Fernante zongorista (a többszörös Grammy díjas Yellow Jackets zenekarból), valamint a legendás Weather Report dobosa Alex Acuna.

Csepregi Gyula Magyarország leginkább szívhez szóló szaxofonosa volt, akinek csodálatos játékában a kiváló technikai tudás mellett az érzelmek legszélesebb skálája is megjelent.

Ahogy baráti körben sokszor emlegették: a szaxofon megszólaltatásához nemcsak tudás, hanem szív is kell. Szólistaként mindig is a kísérletező, útkereső muzsikusok közé tartozott: elkalandozott a szimfonikus zene területére is (Budapest Symphonic Band), de a popzene területén is otthonosan mozgott.

Díjak:
A Magyar Rádió alapította eMeRTon díj:
1986: Az év jazz zenekara (Magyar Jazz Quartett)
1995: Életműdíj (Stúdió 11 zenekar)
1996: Az év hangszeres szólistája
1997: Az év jazz együttese 
1998: Az év felfedezettje (Hungarian World Music Orchestra)
1998: Magyar Rádió Nívódíj
2000: Magyar Rádió Nívódíj
2009:Szabó Gábor díj
Nemzetközi elismerések:
Különdíj (Hágai Fesztivál)
Nívódíj (Finn Rádió)
A kiemelkedő szólista díja (Norvég EBU fesztivál)”

Emléked örökké bennünk él...

2014. november 18. 10:04

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA