MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Újévi Nagykoncertet ad a Budapest Voices

Nagykoncerttel indítja az évet a Budapest Voices. Az énekegyüttes 2015. január 2-án a MOM Kulturális Központban lép fel, ahol az Alternatívák című lemezük dalai mellett jó néhány, albumon nem szereplő átdolgozást is előad ünnepi hangulatban.

Egy újabb, általa még ismeretlen budapesti koncerthelyszínen mutatkozik be a másfél éves Budapest Voices: az A38 Hajó, a Kobuci Kert, a Dürer Kert és az Akvárium Klub után ezúttal a MOM Kulturális Központban lépnek fel. Az énekegyüttes 2015. január 2-án az Alternatívák című debütáló lemezének dalait, és az albumon nem hallható átdolgozásait adja elő az Újévi Nagykoncerten. Az ünnepi fellépés lesz az első olyan estjük, amit kizárólag kényelmesen, ülőhelyeken lehet megtekinteni az impozáns színházteremben.

Az underground átdolgozásaival ismertté vált együttes szeptember 16-án rendhagyó módon, saját újságja, a Budapest Voices Magazin mellékleteként jelentette meg Alternatívák című nagylemezét. A Relay és Inmedio hírlapárusító helyeken, valamint a popshop.hu-n kapható CD 12 átiratot tartalmaz, többek közt a Quimby, a Hiperkarma, a Tankcsapda, a Péterfy Bori & Love Band, az Anna and the Barbies és a Magashegyi Underground zenekaroktól.

A koncertre a MOM Kulturális Központ honlapján lehet jegyet vásárolni 1600, 2000 és 2400 forintos áron.

Budapest Voices Újévi Nagykoncert esemény:
https://www.facebook.com/events/1527715310805031/

Budapest Voices YouTube-csatorna:
http://www.youtube.com/channel/UCu7ZMVDQvYNQQQLolbd0R3Q

Részletek:
www.facebook.com/budapestvoices
www.budapestvoices.hu

A Music Media Magazinban épp a lemez és az újság megjelenése előtt készítettünk egy interjút Gulyás Erikával, amelyet most teljes egészében közzéteszünk itt...

Gulyás Erika a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett ének-karvezető szakon. 1998 óta tanít szolfézst. 94-95-ben vokálozott a Neoton Família fellépésein, az együttessel tavaly folytatta a munkát. 2008-ban Artisjus-díjat kapott pedagógiai munkájáért. Éveken át a Moulin Rouge állandó fellépője volt. Jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió tanára.

 

Alternatívákat énekel a Budapest Voices

Szeptember 15-én jelenik meg a Budapest Voices debütáló nagylemeze Alternatívák címmel. A kórusról – amely olyan zenekaroktól ad elő dalokat a cappella formában, mint a Tankcsapda, a Quimby, a Subscribe és a Kowalsky meg a Vega – a csapat egyik altja, s egyben vezetője, Gulyás Erika nyilatkozott.Alternatívákat énekel a Budapest Voices

Énekelsz a kórusban, s egyben kórusvezető is vagy a csapatban. Mi a te szereped pontosan?


Sokféle feladatom van, de a legfontosabb a kórus összetartása a próbaidőszakban és irányítása a színpadon. Az elején a kórus összetételét is ketten gondoltuk ki Warnusz Zsuzsival. Később a próbafolyamatok során a szólampróbákon a dinamikai, vagy hangszín beállításokban is összedolgoztunk. 2014. eleje rengeteg munkával járt, Zsuzsi hangszerelte át a dalokat, én tartottam a próbákat, sűrű időszak volt. Sok apróság van, amit egy ember nem bír el, ezért osztottuk meg a feladatokat. Gyakran magamra vállalom, hogy egy hosszú próbára némi étellel érkezem, ez is hozzátartozik a jó hangulathoz. A lényeg, hogy gördülékenyen menjen a munka!

Ti vagytok az egyetlen kórus Magyarországon, ami underground dalok átdolgozásait adja elő. Miért épp azokat?

Szokatlant akartunk alkotni. 12 énekhangra, egy ütőssel kiegészülve merész vállalkozásnak tűnt az ötlet. A visszajelzésekből azonban mindig kiderül, hogy a dalokat nemcsak azok hallgatják, akik ismerik az eredetit, hanem egy másik körben is izgalmasnak tartják.

Az eddigi tapasztalatok alapján milyen közegben működik jól a kórus, és ki a célcsoport?

Sok helyen megfordultunk már a csapattal, voltunk fesztiválokon, városnapon, céges rendezvényeken, és mindenhol szerették a feldolgozásainkat. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nincs sem korhatára, sem rétege a kedvelőinknek, ugyanúgy eljönnek a koncertjeinkre az idősebbek, mint az egészen fiatalok.

Vannak korlátai egy Budapest Voices koncertnek? Például van egy eltelt idő, ami után már képtelenség szinte megállás nélkül énekelni? 

Koncerten ez nem lehetséges, ez csak a próbán fordulhat elő, amikor megesik, hogy délután 6-tól este 11-ig próbálunk és az egész műsort kétszer, háromszor is elénekeljük. Ilyenkor elmegyünk a határainkig, de a fellépéseken ez még nem fordult elő. A téli időszakban kell inkább figyelni magunkra, mint minden énekesnek, hogy jó kondiban legyünk hangilag.

Könnyebb vagy nehezebb kórusban énekelni egy hagyományos zenekarhoz képest?

Ez egyszerűen csak más. Egy zenekarban ugyanúgy mindenkinek jól kell játszania a hangszerén ahhoz, hogy profi legyen a banda. Nálunk annyi a különbség, hogy mindenki ugyanazon a „hangszeren” játszik. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy figyeljünk egymásra, mert a szólamokat mindig a másikhoz képest kell dinamikában és tisztaságában egymáshoz igazítani. Tempó, hangnem, szóló, dinamika – ha ez összeért, akkor jól szól a dal.

Rendhagyó módon jelenik meg a Budapest Voices debütáló nagylemeze. Pontosan hogyan?

Készítünk egy exkluzív újságot a lemezhez Budapest Voices Magazin néven. Megszólaltatjuk a dalok eredeti szerzőit, előadóit is. Lesznek benne kulisszatitkok, hogy hogyan készült a lemez, és egy kicsit közelebb kerülhetnek az olvasók a mindennapjainkhoz cikkek, fotósorozatok révén. A CD és a Budapest Voices Magazin összecsomagolva jelenik meg, és szeptember 15-től kapható a kijelölt postahivatalokban országszerte. A lemez bemutatója pedig október 22-én lesz az Akvárium Klub nagytermében.

2014. november 15. 07:36

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA