MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hazai vizeken - C + S hangsugárzók és erősítők

Folytatjuk „Hazai vizeken” címmel indított sorozatunkat, amelyben igyekszünk minden olyan magyarországi hangszer, erősítő, hangszedő, hangfal, hangrendszer készítőt, és gyártót, vagy innovátort megszólaltatni, akik jelenleg is aktívan működnek hazánkban.

Mióta foglalkoztok erősítők, hangfalak tervezésével és készítésével?

A C+S kísérleti műhely 2000-ben jött létre. Elektron csöves erősítők és hangsugárzók építését tűztük ki célul.

Csak készítők vagytok, vagy kereskedéssel is foglalkoztok?

Kereskedéssel nem foglalkozunk, kis sorozatú és egyedi darabokat építünk.

Van valami speciálisan – csak rátok jellemző – sajátossága az általatok készített erősítőknek, hangfalaknak?

A felhasznált anyagok minősége, a technológia egyedisége különlegessé teszi az általunk épített berendezéseket. Tíz éves fejlesztő munka eredményeként olyan rezgésmentes szerkezeteket építünk a hangsugárzóinknak amilyeneket tudomásom szerint mások nem használnak. A magas minőség mellett a hangsugárzók és erősítők formavilága nem csak formatervezői cél volt, hanem funkcionális feladata is van.

Az elektroakusztikai rendszerek kutatás-fejlesztésével elsősorban az volt a célunk, hogy olyan anyagokat és formákat használjunk, melyek nagymértékben különböznek az eddig alkalmazottaktól. Komplex technológiafejlesztést hajtottunk végre az anyag fejlesztésétől a szerkezetépítésen át a formatervezésig.

A hagyományosan alkalmazott anyagoktól eltérve olyan új és csak saját műhelyünkben használt technológiát hoztunk létre, amely a rezgéscsillapításban minden eddig ismert megoldásnál hatékonyabb.

Az új anyag és szerkezet mellett olyan forma jelenik meg, amely adottságaiból következően kedvező akusztikai környezetet teremt. A gömb, mint tökéletes forma, abszolút előnyeinek kihasználásával káros rezgéstől mentes, tökéletes, térben megjelenő, tiszta hangok megszólalását teszi lehetővé. Lehetőséget nyújt arra, hogy elforgathatóságával a hallgató számára legmegfelelőbb hangzást állíthassuk be a hallgató térben. A fejegységbe megfelelő iránykarakterisztikájú hangszórót választva és helyesen beállítva lehetőségünk lesz arra is, hogy omnidirekcionális hangsugárzóként használhassuk, vagy azt a beállítást alkalmazzuk, amely a helyiség akusztikai viszonyainak és a hallgató ízlésének legjobban megfelel. A hangsugárzó elemei egymásra épülnek, de szerkezetileg mégis elválasztottuk egymástól őket. A különböző felszereltségű kúp és gömb egymással tetszés szerint variálható.

Hova helyeznétek saját termékeiteket minőség tekintetében világviszonylatban?

Legutóbb Milánóban a Hi-fidelity kiállításon a magas minőségű Koherens sztereo rendszerrel mutatkoztunk be. A C+S stúdió fejlesztése új alapokra helyezte a hangfal-rendszerek technológiáját. Merőben új szerkezetépítés, előremutató anyagfelhasználás, egyedülálló technológia, művészi formatervezés jellemzi a termékeket.

Mi a véleményetek a hazai  – zenei felhasználású – termékek itthoni megbecsültségéről, és a közvélemény ezzel kapcsolatos általános tájékozottságáról?

Kis szériás termékeket és egyedi darabokat építünk így nincs rálátásom a zenei piacra.

Csurgai Ferenc

http://www.csurgaiferenc.hu/

https://www.facebook.com/csurgai.stringovics?fref=ts

2014. október 14. 18:55

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA