MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MMM nyereményjáték

Szeptember 19.-én a MUSIC MEDIA MAGAZIN nyereményjátékot hirdetett az újságban olvasható Baton Rouge bemutató kapcsán, melynek eredményeképp a Mad Mat Blue gitárt sorsoltuk ki a mai napon. A kérdések a következők voltak: 1. A Music Media Magazin hányadik oldalán található a Mad Mat Blue gitár ismertetője? 2. Mi a cikkben található másik két gitár neve? 3. Hányas értékelést kapott a Mad Mat Blue? 4. A szerző szerint mi a Mad Mat Blue valódi erőssége? A játék során 2074 helyes megfejtés érkezett.

A Baton Rouge Mad Mat Blue gitárt Tóth-Kulcsár Edit debreceni olvasónk nyerte.

A MUSIC MEDIA MAGAZIN 63. oldalán található írás pedig itt olvasható:

Baton Rouge gitárok a klasszikus formák kedvelőinek...

Mad Mat Blue (98.000Ft.-)

Őrület, milyen jó árban kapható ez a kék gitár! Mondhatnám olcsó poénnal élve... és tényleg. Ez a klasszikus szimmetrikus double cut forma időről-időre a gitárgyártók érdeklődési terébe kerül, ami azért nem nevezhető véletlennek, hiszen jó emlékeink fűződhetnek a nagy elődökhöz, amelyek méltán hódítottak ezzel a formavilággal és a formához köthető hangzásvilággal egyaránt. A szó legnemesebb értelmében ezt a hagyományt eleveníti fel a Mad Mat Blue.

A kitűnően összerakott hangszernek valóban őrült kék a színe, sokáig nézegetve teljesen elveszhetünk az üreges habos jávor test kék „habjaiban” A nyak szintén jávorból készült és rózsafa fogólappal látták el, amely 22 érintős. Nagyon tetszetős még a szintén fából készített habos jávor mintájú koptató, amelynek egyik sarkába plasztikázva a nagy BR monogram olvasható.

A játékérzet sem von kívánni valót maga után, hiszen komfortos, kényelmes a hangszer. Akusztikus megszólalása kiválónak, sőt szinte kimagaslónak nevezhető, bár a Fast Mat Burn sound-jánál nem jobb. Igazán nagyszerű élményt nyújt rajta az akusztikus játék – elsősorban – az üreges testnek és jó alapanyagoknak köszönhetően.

A hangszedőkről a gyártó nem adott meg külön adatokat, de ez tulajdonképpen mindegy is, hiszen bárki mondhat bármit, a lényeg úgyis mindig az, amit a saját fülünkkel hallunk. S ez bizony tovább mélyítette barátságunkat „Őrült Mat Blue-val. Erősített tiszta hangjai szépen, kiegyenlítetten szólnak, hangkaraktere pont az a vastag, ám fényes hang, amire – az elődök ismeretében – számítani lehetett. Nyilván nem ez az a hangszer, amellyel funky-t, country-t kell játszani, viszont cserébe kiváló és utánozhatatlan blues és érintőlegesen jazz témák interpretálásban. A valódi erőssége mégis a torzított hangokban rejlik. Semmivel nem összetéveszthető vastag szóló hangzások, mind a híd, mind a nyak hangszedőből, amely kiegészül még egy olyan riff hangzással a híd hangszedő jóvoltából, amelyet más típusú gitárokban fölösleges is lenne keresni. Szóval összességében csillagos ötös. 

Mad Mat Dead (88.000Ft.-)

A részleges névegyezés nem véletlen, ugyanis Őrült Mat Blue tesójáról van itt szó. Az alapvetés ugyanaz, de nincs hangnyílás (F lyuk) a testre szabva, ami viszont lehetővé teszi a halálos jelszinteket és a valóban őrült rock hangot. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ilyen agresszivitást már nagyon rég nem hallottam gitárból kitörni.

Véleményem szerintem a halálos ösztönökről éppen elegendő lett volna a névben történő megemlékezés, a készítők valamiért mégis úgy érezték, hogy ezt intarziában is fel kell tüntetniük a gitár testén, mégpedig – a biztonság kedvéért – három ízben is. (valamint a 12 érintőnél, továbbá valamennyi érintőjelzőnél pedig csak úgy szolidan... hiszen ott a koponya nem szerepel, csak a  keresztben elhelyezett lábszárcsontok „sejtetnek valamit”) Egy kicsit olyan ez, mint a veszélyes anyagokat szállító kamionokon és vasúti vagonokon. Hiszen ott is szokás felhívni a figyelmet az élet fenyegetettségére. Bár úgy vélem ez kissé túlzott óvatosság a részükről, ugyanakkor tény, hogy ezzel a gitárral halálos ostobaság lenne a rock-on, vagy a metálon kívüli műfajokkal próbálkozni. Viszont azon belül hatalmas tévedést követ el az, aki nem próbálja ki... különösen ezen az áron!

Fast Mat Burn (98.000Ft.-)

Az „idősödő nagybácsin” látszik hogy gyors láng közelében dolgozott, vagy dolgozták meg. Testének alapanyaga ugyanis lángolt habos jávor, s szerelvényei is mesterségesen antikoltak. Nyaka szintén jávorból készült, amelyre 22 érintős rózsafa fogólap került. Kézbe véve szinte rögtön beugrott egy tornácos ház a Mississipi deltájában, ahol az öreg négusok tolják a szaftos bluest.

A hangszer tökéletesen kényelmes és nagyon jól esik rajta az akusztikus játék. Jó nagy, vaskos hangja van erősítés nélkül is. A három gitár közül – értelemszerűen – ennek a hangszernek a legjobb az erősített tiszta hangzása is. Öblös, hibátlan mély tónusokkal, és azzal az üreges hangzással, ami oly szerethetővé és egyben egyedivé is teszi. Kiválóan lehet rajta blues, jazz és romantikus zenéket előadni. Ugyanakkor senki ne gondolja, hogy ezzel be is kategorizálhatjuk az „öreget”.

Ma már egyre több modern (alterock, british, vagy indi rock) bandában tűnik fel, hogy ilyen és ehhez hasonló hangszereket választanak, és nem csak a retro összhatás miatt, hanem az utánozhatatlan hangzás vonzza őket. Sokuknál ráadásul észrevehetően jól, tudatosan a sound-ra építve, rádolgozva, domborítva az egyediségét láthatjuk hallhatjuk e remek hangszereket.

Összességében én is e zenei stílusok híveinek javaslom a gitár kipróbálását, hisz nagyon kedvező áron juthatnak egy kiváló gitárhoz.

Jó próbálgatást kívánok: Andrásik Remo

2014. október 8. 16:43

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA