MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Mike Gotthard

Folytatjuk életképpel indított sorozatunkat, amelyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának végzős hallgatója vagyok, emellett az Ocho Macho zenekar gitárosaként egész évben járom az országot, részt veszek több projektben, mint például Juhász Márton Euro-African Playground nevű formációja, illetve szeptember elején a Drum-Line tehetségkutató döntőjének zárásaként Borlai Gergő Quartet-jével volt lehetőségem fellépni, ami hatalmas élmény volt számomra. Ezenkívül néhány hónapja Roland-endorserként is közreműködöm különböző zenei bemutatókon, illetve az idei tanévtől a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola gitártanára is vagyok.

Mi a véleményed a Gitármánia Táborról? Mi a véleményed a táborozókról?

Idén júliusban jutottam el először a táborba, jó volt látni, hogy mindegyik korosztályból érkeztek érdeklődők, szuper volt a hangulat, remélem lesz még lehetőségem a jövőben is részt venni a rendezvényen.

Mik a terveid az év második felére?

Tanulmányaim befejezése mellett szeretnék minél több időt gyakorlásra fordítani, továbbá tervben van a saját lemezem elkészítése is.
Az állandó koncertezés mellett az Ocho Macho zenekarral is tervezünk új lemezt, várhatóan a következő év tavaszára, illetve a Euro-African Playground-dal ez év novemberében vonulunk stúdióba.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Egyfajta kettősséget érzek a zeneiparban itthon. Azt gondolom, hogy tele van az ország jobbnál jobb zenekarokkal és produkciókkal ami rettentő pozitív, de ugyanakkor nagyon sok az értéket nem közvetítő, számomra hiteltelen és rossz előadók száma is, akik sajnos ugyanúgy labdába tudnak rúgni.

Milyen pozitív/ negatív trendeket tapasztalsz?

Trendekről nem nagyon tudok beszélni, de ez azért van, mert sosem foglalkoztattak igazán. Mindíg tudatosan hallgatok zenét, ha pedig meghallok valami újat valahol vagy valakitől és megtetszik, akkor természetesen beleásom magam az adott stílusba és utána járok a dolgoknak. Nagyon sok stílusra nyitott vagyok.

Szerinted meg lehet-e ma élni a zenélésből? Te ebből élsz?

Szerintem igen, de nem egyszerű, nagyon sok áldozattal jár, nem elég elhivatottnak lenni, szerencse és jó emberi kapcsolatok is kellenek hozzá. Igen, én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy három éve a zenélésből élek, illetve idén szeptembertől a tanításból is.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek?

Ahogy én látom, a bevételek nagy része a koncertekből származik, sajnos a lemezeladásból egyre kevesebb, bár ettől függetlenül úgy gondolom, hogy szüksége van az embereknek a CD-re, amit fizikailag a kezükben tarthatnak és dedikáltathatnak.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Azt kell, hogy mondjam már vannak világsztárjaink, nem is egy és ezt hatalmas dolognak tartom. Nagyon sok tehetséges ember él Magyarországon és a technika fejlődésének köszönhetően, mindenki számára ott a lehetőség, hogy felfigyeljenek rá, szerte a világon.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatók országa vagyunk, de a legtöbb esetben ezek a versenyek csak a pénzről szólnak, és nem a versenyzőkről. Szerintem, ha valaki tehetséges, van egy igényes verseny és nem ismerik még, akkor érdemes részt vennie rajta, hogy megmutassa magát, de csodát nem szabad tőle várni. A munkát nem lehet kikerülni, de kapcsolatépítés nélkül sem lehet ma már elérni semmit.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Hála Istennek nagyon sok fiatal van aki tehetséges, érdeklődő és zenélni szeretne. Vigyázni kell rájuk, hogy " maradjanak a jó úton " és véletlenül se hagyják veszni ezt a csodás dolgot.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Nagyon sok fesztivál van, ami egyrészt szuper dolog, mert a magyar és külföldi előadókat egyaránt meghallgathatják az emberek, élőben. Másrészről viszont, sok esetben ugyanazon zenekarok ismétlődnek a rendezvényeken. Nem gondolom, hogy ez baj, de szerintem jót tudna tenni a változás is, akár olyan stílusokkal amik sajnos kiszorultak valamilyen szinten a nagyobb fesztiválokról.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Azt tapasztalom, hogy itt Budapesten nagyon jó a klubélet, sok az élőzenés hely, van választék a stílusokban, mindig tud találni valamit az ember, hogy zenét hallgathasson. Vidéken sajnos nem lehet ugyanezt elmondani, kevés a klub illetve, sok esetben kicsi, ezáltal már egy nagyobb zenekar nem tud koncertet vállalni a helyen.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Úgy gondolom elsősorban a média, aki minden emberhez elér. Ha a Tv-ben és a rádióban folyamatosan igényes jó muzsika szólna csak, és az emberek ezt hallgatnák a mindennapjaikban akkor az nagyot lendíthetne. Vannak olyanok akik nem is hallgatnak mást csak rádiót meg tv-t, vagy ha hallgatnak akkor meg az alapján választanak, hogy melyik szám tetszett meg nekik onnan. Nagyon sok jó zene és előadó van, amiről ezáltal nem is hallanak, mert ezeken a csatornákon nem játsszák őket.

Köszönjük a beszélgetés

https://www.facebook.com/mike.gotthard?fref=ts


 

2014. október 4. 21:28

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA