MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Kerecsen

A holnap hangjai címmel olyan fiatal zenekarokat szólaltatunk meg, akik a Hangfoglaló Magyarország Tehetségkutató döntőjébe jutottak. A nekik feltett kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

A Kerecsen 2004-ben alakult. Rengeteg tagcsere és formáció váltás után ma újra trióban zenélünk. A stílust alapvetően a rock-metál zene határozza meg némi bluesos és népzenei hatásokkal fűszerezve. A zenekar felállása a következő: Varga Zsolt (gitár, ének), Kuszák Tibor (basszusgitár), Fazika Péter (dob).

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Amellett, hogy mindannyian szeretjük ezt a fajta zenét, a szövegekben próbálunk az ún. hagyományos értékrendre koncentrálni.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Azt  gondolom, ezt inkább a közönség tudná jobban megválaszolni, mivel általában a zenész elfogult magával szemben. Nyilván mi is, ahogy minden zenekar merítünk valahonnan, vannak példaképek. Én úgy gondolom, hogy a dallamvilágunkkal, és ahogy vegyítjük a népzenét a rock-kal  sikerült elérni egyfajta úgymond „Kerecsenes” hangzást.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Mindenki tudja, hogy a helyzet sajnos nem túl rózsás. Leginkább a mainstream vonalat próbálják az emberek torkán leerőltetni, azt is egyre kevesebb sikerrel. Lehet, hogy a „zeneipar” helyett inkább a zenei „életre” kéne összpontosítani?

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Azt hiszem, már az is pozitívumként értékelhető, hogy még mindig létezik egy olyan réteg, amelyik igényli a jó zenét. Hajlandó elmenni koncertre, urambocsá még lemezt is vesz. A negatív pedig az, hogy elég vékonyka ez a réteg :) .

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Vannak akik meg tudnak belőle élni, tehát igen.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Inkább azt mondanám, hogy más volt. Régen más fajta akadályokat kellett a zenészeknek (zenekaroknak) leküzdniük azt hiszem. Eleve a hangszerhez jutás sokkal bonyolultabb volt (vasfüggöny, csillagászati árak, stb). Ma már elfogadható áron lehet hozzájutni relatíve jó hangszerekhez. A mostani helyzet annyival nehezebb, hogy sokkal több a zenélni vágyó zenekar, több szempontból is „felhígult” a mezőny, ezzel szemben, ahogy fent említettem a zenekedvelő réteg viszonylag vékony.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Mainstream vonalon szerintem nincs, és talán nincs is rá szükség. Underground vonalon inkább el tudom képzelni, hogy majd lesz valaki (valakik), ugyanis ott inkább az egyéniség számít, nem pedig a trendek. 

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Ahogy minden másnál, itt is találunk színvonalasat és kevésbé azt.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg kitűnő fiatal magyar zenész van. Mindenképpen segíteni kell őket, mindamellett a saját útjukat kell járniuk. Ezalatt azt értem, hogy sok tehetséges fiatal zenész vesztette el az igazi egyéniségét azzal, hogy egyfajta „egyen popsztárt” faragtak belőlük.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Magyarországon a nagy fesztiválokon mindegyiken ugyanaz a tíz-egynéhány zenekar játszik. Nem igazán értem, hogy ez miért jó a közönségnek.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A magunkfajta zenekaroknak leginkább a klubok adnak lehetőséget. Van jó néhány magyarországi klub amelyik tényleg minőségi feltételeket biztosít a koncertekhez. Remélem ez a kör még inkább bővülni fog a jövőben.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Talán a Jóisten :) Viccet félretéve, szerintem több egyéniség kellene, nem pedig klónok.

Varga Zsolt

http://www.kerecsen.com/

2014. szeptember 16. 20:51

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA