MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az új csaj... Blasius - Kata 5

Kedves Kollégák és Érdeklődők! Számtalan cikk megírása után, most először vagyok abban a helyzetben, hogy egy számomra épített hangszert értékeljek. Nos, boldogan teszek eleget ennek a feladatnak. Az objektivitás közel sem várható el tőlem, ám ígérem valótlant nem írok…

Az alkalmat, inkább az egyre ígéretesebb magyar fejlesztéseknek és az egyre inkább erősödő manufaktúrális hangszergyártásnak a népszerűsítésére használnám ki. Természetesen azért a hangszer tulajdonságainak bemutatása sem marad el. A hivatalos neve az új „csajomnak”-  Blasius, Kata 5. Ám ez így, semmit sem árul el a kifejezetten nekem készült hangszerről.

Egy általános leírásban az áll majd, hogy az alapanyagok: Habosjávor, Szil, Padouk, Rózsafa és Dió.
Bővebben pedig az, hogy a test 6 rétegű, Habosjávor, Szil, Dió, Padouk összeállítású, melyben a Jávor, Szil, Padouk a hangsúlyos anyagok. (ezek a vastagabb rétegek)

A nyak 9 darabból álló, Jávor, Szil, Padouk, Dió, szélezett, Rózsafa fogólappal megépített alkotás. Merthogy alkotás ez a javából. A mostanra sokak által ismert „Kata” modell kecses, íves (általam nagyon kedvelt) alakja, minden pozícióban (ülve-állva) könnyedén simul az ember kezébe. A húrláb és a kulcsok Schaller típusúak és mindkettő remekül végzi a munkáját. A húrláb masszív, könnyen állítható, ezt már az első állítgatáskor örömmel tapasztaltam. Itt vége is a külföldi alkatrészek felsorolásának, következnek a további jó hírek.

A hangszedők már itthon készültek, Fodor Tamás – „Woodhead” által, aki már egy ideje boldogítja a basszusgitáros társadalmat... s most én is beléptem a boldogok táborába. Az eddigi tapasztalatait megtoldottuk egy pár hetes „ vérszívással” (ezt én rendeztem) és a végeredmény egy iszonyú dinamikájú, természetes hangú, karakteres, teljesen zajtalan hangszedő lett.

Az elektronika Kis Zoltán barátunk műve, aki „Zolkow” néven szerez egyre inkább növekvő hírnevet, teljesen jogosan. Az én „Katám” egy háromutas, mély-közép-magas hangszínszabályzós, balance – hangerő potival, öt gombosra „duzzadt” 18 voltos elektronikát kapott. Használhatóságát nagyon nehéz irodalmian leírni. ( kib…..tt jó…) Zajtalanul, precízen végzi a munkáját. Az általam ismert elektronikák közül ez talán a legjobb. Az aktív-passzív hangszín között egyáltalán nincs különbség amíg el nem kezdjük szabályozni valamilyen irányba. Akkor viszont a legjobb helyeken beavatkozva, természetes hangszínen kezd el működni. Az én legnagyobb örömömre.

A hangszín potikon belül a hangszerben, kis kapcsolókkal még tovább lehet kalibrálni a szabályozás módját és mértékét. Bátran állíthatom, hogy megéri. Számomra is meglepetés volt, hogy a hangszer karakterének és az én ízlésemnek megfelelő beállítás közben mennyi lehetőség adódott az elektronika segítségével.

Most pedig az eddigi néhány hét, használat közbeni tapasztalatairól néhány szót… Az én „Katám” szándékosan 22 bundos és csavarozott nyakú lett. Sokat vártunk ettől az összeállítástól…(nem hiába) És nem hiába ültem izgulva Nyergesújfalun a Blasius műhelyben jó párszor. Nem volt hiábavaló a bizalom és az együttműködés Woodhead és Zolkow barátainkkal. Úgy érzem vidám évek várnak rám…

A Padouk meleg, mégis fényes tónusa is oka volt, hogy a test és a nyak is részben ebből a fából készült. Erősítőbe dugva, vagy vonalból játszva egy elképesztően meleg, mégis konkrét, dinamikus hang érkezik. A két Woodhead hangszedő akár duplán, akár egyedül használva is önálló sound-ot eredményez. Csak a balance potméterrel is karakteres, nagyon használható hangszínváltásokat lehet elérni. A Zolkow elektronikát bevetve pedig még én is meglepődöm a hangzásokon. Mindezt végig természetes hangszínen halljuk, csak néha magam is „megijedek”… Akár ujjal pengetek, akár ütöm a hangszert, ( nőt ütni???) elképesztő sound érkezik. Mondjuk minden szól rajta, úgyhogy nem lehet rajta sunnyogni… Ezt a hibáját megbocsájtom…

A tökéletes kivitelezés - mert nincs egy millimétere, mely ne dicsérné a gondos kezek munkáját - azonban ne tévesszen meg senkit…

Az én új Blasiusom egy ÁLLAT….!!!

Puhán szól, ha simogatom…
Csendesen morog, ha morgatom…
Rémisztően hörög, ha hörgetem…
Üvölt, ha üvöltetem…
Szóval, Szeretem…

Szappanos György.

2014. augusztus 9. 08:42

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA