MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MARSHALL YJM100

Vannak híres gitárosok, akik egész pályafutásuk alatt elkötelezettek egy-egy márkához. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy persze, az illető folyamatosan ingyen kapja a cuccokat, meg még egy csomó pénzt is mellé...Nos, ilyen is van (külföldön), de azért ez általában nem így kezdődik. Yngwie J. Malmsteen esetében legalább is nem így történt. Róla köztudott, hogy évtizedek óta az összes koncertjén Marshall hegyek alkotják a színpadi látvány jelentős részét. Jim Marshall erre a töretlen elkötelezettségre válaszul felkérte cége dolgozóit, hogy építsenek egy olyan erősítőt, ami Yngwie Malmsteen (és sok más gitáros) minden igényét kielégíti. Elkészült a nagy mű, és 1500 darabot piacra is dobtak belőle.

Első rész - Átverés
Óriási fehér doboz. Nehéz; lehet benne anyag rendesen. Kicsomagolás, szemrevételezés. Átverés! Nekem azt mondták, tele van extrákkal, erre itt egy sima plexi fej! Valami nem stimmel...

Második rész - Hmm...
Újabb szemrevételezés, ezúttal hátulról. Aha! Így mindjárt más. Boost funkció (gain és volume potméterekkel), állítható zajzár, reverb, effekt loop, lábkapcsoló csatlakozó, teljesítmény szabályzó... Hmm. Ez már igen csak elgondolkodtató.

Harmadik rész - Nocsak, nocsak
Behergelés otthoni körülmények között. Egy hangszórós (Celestion Greenback) láda, 50W-ra kapcsolás – ilyenkor a 4db EL34 végfokcsőből csak kettő dolgozik – majd az "EPA" (Electronic Power Attenuation) segítségével kb. 1W teljesítményre állítás. Megszólaltatás, megdöbbenés. Plexi hang, szobahangerőn. Izgalom. Boost. Azt a... bocsánat. Agyig hajtott, boost-olt plexi hang beszédhangerőn. Zajszint: 0. Mi van? A boost bekapcsolásakor automatikusan bekapcsol a zajzár is, ami úgy működik, hogy nem lehet észrevenni. Elképesztő. Csináljunk egy kis teret a hangnak! Reverb. Nagyon szépen szól, nem zavaró, nem mosódik össze a hangkép, csak "3D-s" lesz a gitárhang. Még egy kis teret! Az effekt loopba egy kis delay pedál; működik. Ráadásul minden extra a fejhez járó pedál segítségével kapcsolható (boost, zajzár, reverb, fx-loop).

Negyedik rész - Hangverseny
Nem bírok magammal; ezt ki kell próbálnom koncert-körülmények között is. 1960AX (Greenback) láda rendelés, turnébusz, Békéscsaba, színpad, sound check. Édes jó Istenem! Borzalom! Soha nem voltam az a megrögzött Marshall-fan, de most kezdem megérteni Angus Youngot, Zakk Wylde-ot, Jimi Hendrixet és természetesen Yngwie Malmsteent (és még sorolhatnám). Az az erő, ami a rockzenéhez kell, egyszer csak ott dübörög mögöttem. Megadom magam. Ez egy fegyver, méghozzá a nehéztüzérség fegyverarzenáljából, aminek hallatán a közönség csak egyet tehet: térdre rogyva megtér a Rock Istenéhez. :-)

Ötödik rész - Kimaradt jelenetek
Van egy-két apróság, amiről nem esett szó. A végfok szekcióban is helyet kapott néhány újdonság, ami nem elhanyagolandó. A cikk elején már említettem az EPA rendszert. Ez tulajdonképpen a végfokcsövek teljesítményét szabályozza, tehát nem a PowerBrick műterhelési elvén alapul. Az 50W/100W kapcsoló mellett egy potméter segítségével állíthatjuk be a kívánt hangerőt, így az otthoni gyakorlástól a klubokon át az óriás színpadokig egyaránt használható a YJM100. Ugyanitt a hátoldalon található a "bias" finomhangolására szolgáló szabályzó is, amivel a végfokcsövek előfeszültségét állíthatjuk, ezzel is finomítva a hangképet. (Ezt azért érdemes kellő körültekintéssel tenni, mivel a szélsőséges beállítások a csövek élettartamára is hatással vannak.) Apropó, a csövek élettartama. Négy piros led áll készenlétben, amelyek azonnal jeleznek, ha valamelyik végfokcső "beteg". Ez bizony nagy segítség az erősítő karbantartása szempontjából.

Hatodik rész - Végkövetkeztetés
Valójában csak 50W-os módban tudtam kipróbálni a fejet még koncerten is, pedig nagy színpad volt, hangos dobossal. Egyértelműen én győztem a "hangversenyben", de nem pusztán a hangerővel, hanem a hang részletgazdagságával, dinamikájával, érthetőségével. Az a furcsa, hogy ez a koszos, dzsunga Marshall-hang úgy mocskos, hogy közben kristálytiszta. Nem tudom ennél érthetőbben kifejteni, ezt tényleg hallani kell. Azt gondolom, hogy ez az erősítő sok szempontból etalon. Ilyen gyönyörűen ötvözni a hagyományokat a technikai újdonságokkal, igazi mestermunka. Szerencsés az az 1500 ember, aki YJM100 tulajdonos (lesz).

Lukács Peta (az egyik?)
 

2014. augusztus 7. 07:34

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA