MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

CAPARISON - Ami nem gyógyszer, de lehet orvosság!

A magyar nyelvben tényleg egy kicsit fogamzásgátlósan hangzik a gitármárka neve, amelyet egyelőre még elég kevesen ismernek idehaza. Röviden vegyük is át a tudnivalókat ezzel kapcsolatban: 1995-ben alapították a céget, a korábbi Charvel/Jackson gyár kreatív munkatársai a japán Nagoya manufaktúrára alapozva. A hangszerek azóta is kézzel készülnek Itaru Kanno tervező vezetésével. 2011-ben a vállalat brit székhelyre váltott, amely csak az értékesítést, a szervezést és marketinget érintette, a teljes gyártás és tervezés megmaradt japánban. 2012-ben teljesen új fejlesztésekkel rukkolt elő a gyártó, amelyet ők új kezdetként aposztrofáltak. Ennek a termései közül választottunk két hangszert a mai írásunk tárgyául... Caparison Horus-M3 MF Black Rose és a Caparison TAT II Snow Storm.

Mielőtt azonban rátérnénk a két új hangszer bemutatására, szeretnék egy idézetet közzétenni a 2011/4. évi Hangfoglalás Magazinban megjelent Mattias IA Eklundh interjúból, hiszen korunk egyik leginkább inspiráló gitárosa a következőket nyilatkozta lapunknak – a Horus-M3 elődjének is
nyugodtan tekinthető – Apple Horn signature gitárjáról:

„Bemutatnád néhány szóval az Apple Horn névre keresztelt, szignált Caparison gitárodat?

Számomra ez a bolygó legcsodálatosabb hangszere, másra nincs is szükségem. Tökéletesen kiegyensúlyozott gitár, érzetre majdnem olyan, mint egy akusztikus hathúros. 27 érintős a fogólapja, egyedi hangszedőkkel rendelkezik, a feje pedig, akár az ördög farka. Dögösen néz ki! Már 1996 óta használom a Caparison modelleket. A gitár True Temperament Formula 1 fogólappal van felszerelve.

Mit szóltál, amikor először találtad szembe magad Anders Thidell forradalmi elképzelésével a tökéletes intonációról?

Nem tudom eléggé dicsérni Anders-et. A fickó mindent megváltoztatott. Sosem volt akkora móka gitározni, mint most. Anders ugyanolyan géniusz, mint az Apple Horn modellt tervező Itaru Kanno. Úgy gondolom, hogy a True Temperament érintők megalkotása a legjobb dolog, ami a gitárokkal történt a húrok feltalálása óta. Van egy videóm a YouTube-on, az a címe, hogy Warming up for Beethoven. Akkor készült, amikor először volt a kezem alatt True Temperament fogólap. Nem voltam tudatában, hogy filmeznek, úgyhogy világosan látható, mennyire el vagyok képedve az isteni intonáció hallatán. Lélegzetelállító találmány. Legyen Anders Thidell a következő elnök!”

Nos, aki esetleg nem ismeri Mattias munkásságát, annak bátran ajánlom az alábbi oldalakat:
www.youtube.com/freakguitartv

www.freakkitchen.com/videos.

Valamint azt a tényt, hogy Mattias új lemezét nem más adja ki, mint Steve Vai.

Caparison Horus-M3 MF Black Rose

Amennyiben röviden kéne róla nyilatkoznom, akkor azt mondanám... ezt már vissza sem adnám! Kicsit bővebben? Lenyűgöző forma, elképesztő akusztikus hangzás, brutálisan játszható nyak, ami 27 érintős (ÁÁÁ!). Rettenetesen karakteres hang.

Kezdjük a szokásos módon, és nézzük át az anyagválasztást: csavarozott juhar nyak és fogólap. A nyak-test találkozásnál a test lekerekített és elvékonyított. A test anyaga három részből tevődik össze: mahagóni – juhar – mahagóni.

A tremoló egy Schaller S-FRT II-es (külső gyűrűs karrögzítéssel), amely gyakorlatilag minden ma ismert tremolós játéktechnika megvalósítására alkalmas. összesen két Humbucker hangszedővel rendelkezik: a nyaknál egy single méretű Caparison SH-27F, a hídnál pedig egy normál méretű Caparison PH-R található. Ezeket egy háromállású hangszedő-váltóval és egyetlen hangerőszabályzóval vezérelhetjük. Opcionálisan rendelhető a hangszer felezős potméterrel is, amely segítségével elérhetővé válik a single hangzás is.

Küllemét tekintve ez a gitár – bár ez szigorúan ízlés dolga – talán a legszebb gitárforma, amit valaha elkészítettek. Minden elemében, még az apróságok tekintetében is abszolút kidolgozott és átgondolt. Természetesen ugyanilyen alapos a kivitelezése is, ami mondjuk ebben a kategóriában el is várható. Zseniális az érintőjelzők leleménye, amely minden érintőnél egy óra számlapját formázza, ahol mindig épp annyit mutat az óra, ahányadik érintőnél járunk. Csillagos ötös!

A játékérzet és a komfort nyugodtan nevezhető luxus kategóriának. Erről csak annyit mondanék, hogy olykor már kényelmetlenül kényelmes a hangszer. Nagyon sokszor említettem már azt is, hogy számomra igen fontos – az elektromos gitár esetében is – hogy akusztikusan milyen a hangja. Tulajdonképpen már itt eldől minden. Mielőtt erősítőre kötnék egy általam még nem ismert hangszert, sokszor órákig játszom rajta akusztikusan. A Horus M3 e tekintetben igen előkelő helyet foglal el az általam kipróbált és megismert hangszerek között. Csodaszép az akusztikus hangzása, és elképesztően kiegyenlítetten szól minden magasságban. Itt külön érdemes megemlíteni a második oktáv felett tapasztalható hihetetlenül vastag és hangos megszólalást, ami a legmagasabb húron, a legmagasabb hangig érvényes. Tényleg lenyűgöző.

Elektromosan erősítve ez a vastag és kiegyenlített hang még inkább elkezd domborodni. Ezt a gitárt úgy találták ki, hogy egy basszussal és egy dobbal felállva is telített hangkép legyen a végeredmény. Bár a hangszer – elektromosan – tiszta hangzása nem jön be annyira (ezen talán a felező kapcsoló változtathatna), de a Crunch és a Lead sound-ok mindent képesek feledtetni. Rock műfajban ez a hangszer egészen biztosan benne van a top kategóriában, annak is a felső harmadában. Az alacsony gain szintű Crunch hangzása rendkívüli, nagyon felhang-dús, mondhatni aranyat ér. A high gain kíséret szintén elképesztően harapós, szerintem akármelyik rockgitáros szívesen látná (illetve hallaná) a sound-jai között. A lead hangszínei pedig mindhárom hangszedőállásban nagyszerűek, ahogy kell... „a visítóstól, a fütyülősig”. Ennek megfelelően az ára sem kevesebb, mint 740.000 Ft, amiben benne van kemény tok is.

Caparison TAT II Snow Storm

Ezen a hangszeren első ránézésre azonnal látszik a Charvel/Jackson kapcsolat, amelyet a felszereltség és az alapanyagok megválasztása részben igazolnak is. Az éger test, a formavilág és a jávor nyak még stimmel, de az ében fogólap, valamint az átmenő nyak már nem, vagy csak nagyon ritkán fordult elő az elődnél. A mechanikus alkatrészek megegyeznek az előző gitárral, így azokat itt most külön nem sorolnám fel. A hangszedőkiosztás HSS-nek látszik, de valójában HHH, hiszen mindhárom hangszedő humbucker. A nyaknál és középen Caparison SH-N, amelyek single méretű humbuckerek, a hídnál pedig Caparison PH-R, amely azonos az előző hangszerben találhatóval. Ebben az esetben egy ötállású hangszedő-váltó és egyetlen hangerőszabályzó jelenti a vezérlést. Felezésre szolgáló potméter itt is csak opcionálisan rendelhető.

Első érintésre azonnal feltűnt, hogy a fejhez közel eső részeken, mintha egy kicsit távolabb esnének egymástól a húrok, ami nagyon érdekes, de számomra – mivel lapát kezű vagyok – nagyon üdítő érzés volt. Egyébként a hangszer kényelmi szintjének meghatározására itt is a luxus szó használható.

Az akusztikus megszólalás ebben az esetben sokkal szűkebb hangspektrumra szorítkozik, mint a Horus-nál. Nagyon kiegyenlített, de lényegesen kevesebb magas tartománnyal, és több középpel. A konklúzió... ez egy metal hangszer.

Erősítőre kötve ez be is igazolódik. Minden hangszedőállás teljesen egyforma jelszintre van belőve, váltáskor gyakorlatilag csak a hangszín változik. Az erősített tiszta hangzás másodlagosságát nem is kell hangsúlyoznom, mert annyira markáns, hogy akár le is tudnám dobolni. Az egész gitár a high gain játékra van beállítva, ennek megfelelően egy elképesztően karakteres, közép-dús (orros) sound érkezik. A hangzás furcsaságát épp az adja meg, hogy a metalban ez az a tartomány, amit a gitárosok előszeretettel kivágnak a hangképből. „Teccik értenyi”? Kivágja, de mégis ott marad. Vagyis beállíthatja a kedvenc metal hangszínét, de mégsem tűnik el a zenéből! (Nevezhetjük előrelátó gondoskodásnak...)

Riffelésben, shreddelésben, arpeggioban, metalban nagyon otthon van ez a hangszer, nekem érzelmi kötődést mégis inkább a Horus M3-al sikerült kialakítanom. Viszont nem vagyunk egyformák (szerencsére)! A gitár ára: 860.000 Ft, ami a kemény tokot is magába foglalja.

Rock-ra fel! Andrásik Remo

A Caparison hangszereket forgalmazza a http://www.hangszerarzenal.net/
 

2014. augusztus 2. 06:22

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA