MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Három év után új lemezzel jelentkezett a Subscribe

Márciusban új nagylemezt jelentetett meg a Subscribe. A különböző stíluselemeket mesterien ötvöző This Moment Will Soon Be Gone című albumról, a feltörekvő bandákról és a rádiókról is beszélgettünk a zenekar szövegíró-frontemberével, Csongor Bálinttal. 

 

- A Subscribe idén 15 éves. Hogy kezdődött a sikertörténet? 

- A zenekar sulibandaként indult, hiszen az alapító tagok osztálytársak voltak a középiskolában, és ehhez a baráti társasághoz csatlakoztam egy évvel később. Eleinte elég röhejesek lehettünk, mert gyakorlatilag senki sem játszott hangszeren, de amikor kiderült, hogy kinek mihez van érzéke, gyorsan elkezdett fejlődni a csapat. A Gitármánia Táborba 2001 tájékán azért jelentkeztünk, mert tanulni akartunk, és ott köztudottan a szakma krémje tart workshopokat. Beneveztünk a tábor tehetségkutató versenyébe is, amit legnagyobb meglepetésünkre megnyertünk, és elkészíthettük az első demónkat. Ez volt az a pont, amikor kezdtük komolyan venni magunkat, és elhittük, hogy van keresnivalónk a szakmában. Azt hiszem, innen számítjuk a Subscribe valódi történetét. 

- Mennyire fontos számotokra, hogy az évek alatt szerzett tudást ti is átadjátok a fiatalabbaknak? 

- A zenekar tagjai közül most már néhányan tanítunk is: Rékasi Attila dobosokat oktat, Anga-Kis Miklós pedig a bokros teendői mellett időnként még vállal basszusgitáros növendékeket. Én is szoktam tanítani énekeseket, de másféle tudást is próbálok átadni, például arról, hogyan épül fel egy dal. Kezdőként nekem az is sokat segített volna, ha jobban elmerülhettem volna a zene technikai részleteiben, ezért erre is igyekszem odafigyelni.

- Nyomon követed a feltörekvő bandák pályafutását?

-  Igen, érdekelnek az újdonságok, de azt tapasztalom, hogy a zenekarok többsége nagyon gyorsan eltűnik a színről bármennyire is ígéretesen indul. Gyakoriak a tagcserék és egyéb változások, ezért egy-két éven belül feloszlanak. A Subscribe által képviselt stílusban például gyakorlatilag magunk maradtunk.

- A negyedik nagylemezetek, a This Moment Will Soon Be Gone márciusban jelent meg. Miben különbözik az előző, Bookmarks című albumtól, ami hatalmas sikert aratott?

- Az új anyag zeneileg a korábbinál egységesebb, komplexebb, változatosabb lett. Erősek a verzék és nagyon jól sikerültek a vokálok, énektechnikában pedig új dolgokat vetettem be, amelyek eddig nem voltak rám jellemzőek. Akár azt is mondhatnám, hogy mesélős, dallamos musicalhangulata van az új lemeznek, de nem kell félni, nem váltunk stílust. A This Moment Will Soon Be Gone dalszövegeinek egy részét a személyes életem, egy szerelem és egy szakítás története ihlette. Ezek elég komor, sötét számok lettek, de van azért vidám szöveg is például arról a boldogságról, amit a gitárosunk, Tomi újdonsült apukaként él át. Az új lemez több dala érint társadalmi jellegű témákat, köztük a Gazing. Ez a szám az internetes közösségek, a durva videók és a virtuális világ okozta elidegenedés jelenségére reagál.

- A Subscribe zenéjét nehéz kategorizálni, hiszen többféle stílus elemeit vegyítitek. Az új albumról még az Index is azt írta, hogy újabban svéd metalban utaztok. Mit szóltok az ilyen címkékhez?

- Az évek alatt mondták már, hogy nu-metal és metalcore zenét játszunk, most pedig ránk sütötték, hogy svéd metalra hajazunk, és a djent-et emlegetik, ami a Meshuggah-ra jellemző. Tök tipikus, hogy az éppen aktuális trendeknek megfelelően kapunk valamilyen skatulyát, ezért nem igazán foglalkozunk ezzel.

- Mit gondolsz arról, hogy a hazai rádiók állítólag azért nem játszanak rockzenét, mert hallgatókat veszítenek a keményebb műfaj felvállalásával?

-  Aki szerint ezek a műfajok „elkapcsolási faktort” jelentenek, annak gőze sincs a mai magyar underground zenei szcénáról. A nagyobb zenekarok folyamatosan teltházak előtt koncerteznek, rengeteg rajongójuk van, és veszik a lemezeiket. Elképesztően sok izgalmas banda van, nekem például nagy kedvencem a Turbo vagy a Napokon, de még számtalan nevet említhetnék. A rádiók egy része játszogat ugyan rock- és metalzenét, de a hazai média egészéről állít ki szegénységi bizonyítványt az, hogy ezekről a műfajokról és az ilyen zenét szerető közönségről egyszerűen nem vesznek tudomást.

- A This Moment Will Soon Be Gone  tavaszi lemezbemutató turnéja után mik az idei terveitek?

- A nyári fesztiválszezon hagyományosan sűrű időszak az életünkben, ősszel pedig újraindulnak a klubkoncertek. Mivel a Subscribe idén 15 éves, tervezünk valamilyen születésnapi eseményt is, de hogy mikor, hol és milyen formában, azt csak később hozzuk nyilvánosságra.

Tölgyi Kriszta

2014. június 13. 16:32

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA