MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Orange Signature #4 Jim Root Terror erősítő és láda

Az Orange Jim Root Terror az Orange „Terror” sorozatának talán legexkluzívabb darabja. Ez a kis fej az Orange első Signature erőstője és nem is akárki előtt tiszteleg. A vas házba Jim Root (Slipknot, Stonesour) Rockerwerb 100-asának a Dirty Channel-jét helyezték át az Orange mérnökei.

A feketére festett fémházon ott virítanak a szokásos Orange jegyek, nem találni bass, treble, mid feliratokat a potiknál, a cég védjegyévé vált ábrák jelzik azokat és persze a Root szignó a 4 es számmal, ami Jim száma a Slipknot-ban. A legfeltűnőbb különbség a hagyományos Terror-okkal szemben a három hangszín potméter. Amíg a többi Terror-on a hangszínszabályozást egy potival oldották meg, itt külön-külön felsorakoznak az előbb említett magas, közép és mély hangszínszabályozók. Ezen kívül egy hangerő és egy gain is a szolgálatunkban áll a tökéletes hangkép kitekerése érdekében.

15 és 7 watt-on is tud dolgozni a fej, tehát két EL-84 hajtja a végfokot. Fontos megemlíteni a fejhez tartozó 2×12 es Jim Root ládát, ami természetesen szintén fekete színű, fekete szövettel a névadó belehímzett szignójával. A ládában külön Root-nak kifejlesztett hangszórók vannak, egyenként 60 wattosak tehát a láda 120 wattos. Bár elbírja a fej a 4×12 es ládát is gond nélkül (két bulit is lenyomtam vele így) jobb a hozzá hangolt láda, ugyanis a fej és a két EL 84 es végfok cső olyan vehemenciával dolgozik metal-hoz közeli gain beállításnál, hogy a nagy láda hamarabb begerjed mint a kisebb. Itt meg is érkezünk a másik témához, amit mindenképpen meg akartam említeni, a fej nemcsak kifejezetten Rock-Metal erősítő, gyönyörű bluesos, funkys sound-okat is ki lehet csavarni ha ahhoz van kedvünk, tulajdonképpen az jutott eszembe, hogy ilyenkor olyan, mint egy felturbózott modern Twin Reverb.

Azt le kell szögezni, hogy a fej szereti a közepeket, ha teljesen letekerjük a „mid” potit még akkor is bőven áll a rendelkezésünkre közép, viszont éppen ettől a tulajdonságától lesz olyan felhasználóbarát a színpadon és stúdióban is! Karcosan, érthetően szól akkor is, ha hátrébb húzzuk a többi hangszer között hangerőben utat engedve ezzel a doboknak és a basszusgitárnak, mégis olyan mintha ott szólna elől, ezáltal nagyon jól hangosítható! A hangja egyébként maga mögé utasít sok félmillió forintos erősítőt (szintén tapasztalat). Jóval több gain van benne, mint az elődjeiben, talán kicsit több is, mint amit bármilyen kemény zene elbír, de hát inkább több legyen, mint kevesebb ugye, ha soknak találjuk, egy apró mozdulattal orvosolhatjuk a dolgot!

A két 8 és egy 16 Ohm-os hangfalkimenet mellett, külön FX Loop-ot is kapott a fej, ami az elődjénél még nem volt és hiányolták is a gitárosok. Akár csak a terror széria többi darabja, a Root is kiválóan alkalmas rendes koncertezésre, de akár egy lakótelepi szobában is kimikrofonozhatjuk valamilyen rögzítő szoftver előtt mert kis hangerőn is nagyon meleg, szép szövetű hangot kapunk!

Az Orange és Jim Root is többször hangot adott neki, hogy nem véletlenül a Terror sorozatba kapott helyet ez a Signature fej. Csinálhattak volna neki egy Jim Root Signature Rockerverb-et is, de azt szerették volna, ha minél több gitároshoz eljut a cucc és nem csak a felsőbb kategória engedheti meg magának, ezért tették át inkább a fő csatornát a „terror házába”. A fej és a láda is a megfizethető kategóriában maradt a minőségnek pedig nem ment a rovására ezt mi sem mutatja jobban, mint, hogy Jim maga is használja.

A fejhez egyébként a sok matrica mellett jár egy nagyon praktikus táska is, amivel a vállunkra kaphatjuk és már mehetünk is a próbára vagy a koncertre!

Itt jut eszembe: a vas ház oldalán találunk egy kis piros kapcsolót, amivel egy pillanat alatt 110 Volt üzemmódba kapcsolhatunk, ami sok zenésznek aki a tengeren túlra, vagy hajóra megy fellépni megspórol sok idegeskedést, átalakító után szaladgálást, ezt tapasztalatból mondom! Összefoglalva az Orange Jim Root Terror egy db csatornájához képest egy sok oldalú, mobilis erősítő, ami profi felhasználásra készült, de úgy, hogy a kezdő, vagy hobbi zenészek is meg tudják fizetni!

Sidi

 

2014. június 10. 16:27

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA