MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

09.09-ÉN HENDRIXFESZT A MUZIKUM KLUBBAN!

2021. szeptember 9-én, azaz jövő csütörtökön immáron másodízben kerül megrendezésre a HendrixFeszt, melynek ezúttal a budapesti Muzikum Klub ad helyet. A tavalyi év folyamán, Jimi Hendrix halálának ötvenedik évfordulója apropóján sikerrel életre hívott esemény folytatása ezúttal a sokat sejtető “Experience & Band Of Gypsys” alcímet kapta, az izgalmas zenei csemegékkel kecsegtető koncertről pedig a két főszervező, Tomor Barnabás és Kőmíves András nyilatkozott lapunknak.

Mi adta az ötletet, hogy életre hívjátok a HendrixFeszt névre keresztelt rendezvényt?

Tomor Barnabás: Legfőképpen az, hogy már felsőtagozat óta hatással van rám a “Hendrix-jelenség”. Évek óta terveztem, hogy egy „hiánypótló” eseményt összehozzak, de eközben a Hendrix Projecttel elkezdtünk a Muzikumban egy koncertsorozatot Hendrix születésnapja alkalmából. 74-től 77-ig jutottunk, azaz 4 év, 4 ünnep. Tavaly a Covid persze közbeszólt. Idővel Kőmíves Andris barátommal is sokat beszélgettünk róla, mígnem Jimi Hendrix halálának 50. évfordulója kapcsán végül sikerült megrendeznünk az első HendrixFesztet – szerencsére nagy sikerrel – a Kobuci Kertben.

Az első HendrixFeszt kapcsán milyen tanulságokat vontatok le a rendezést illetően, illetve milyen reakciókat váltott ki a szakma és a közönség részéről?

Tomor Barnabás: Például azt, hogy szponzorok és támogatók nélkül nem olyan egyszerű, de a hajtóerő, a szervezés izgalma, a kihívás, a zene iránti szeretet és tisztelet, a közös öröm, ami ebből kerekedik inspirál engem, minket. Azt is kijelenthetem, hogy mindketten meg voltunk elégedve a nézőszámmal, a helyszínnel, a kiváló zenész barátokkal, illetve kollégákkal. A közönség soraiból még aznap este elég sokan kifejezték felénk tetszésüket személyesen is, de a fesztivál ideje alatt is érezni lehetett a vibrálást, a különleges hangulatot.

Kőmíves András: Igen, ahogy Barna említette, nem volt könnyű mindenféle anyagi támogatás nélkül létrehozni a fesztivált, de szerencsénkre rendelkezünk egy olyan szakmai- és zenészbázissal (partnerek, szakmai oldalak, programmegosztó oldalak és barátok), akik barter alapon és első megkeresésünkre segítettek. A Kobucitól rendes dolog volt, hogy befogadta a rendezvényt, de ezen kívül mindent, de mindent nekünk kellett lebonyolítani. Szerencse, hogy nem veszteségesen jött ki az első fesztivál. Sajnos idén nem tudtunk az előző helyszínnel megállapodni – annak ellenére sem, hogy tavaly erős fél házat hoztunk össze egy hétköznapi napon –, de azt hiszem, a Muzikum Klub ebben a hideg időben talán jobb választás, mint egy kültéri helyszín.

A pandémia mennyire nehezíti meg a koncertek talpra állítását?

Tomor Barnabás: Eléggé. Tavaly jobban lehetett időzíteni, de idén a késői „nyitás” nagyon nem kedvezett, kedvez nekünk. Pár napja volt egy helyszínváltásunk is, ami kicsit megakasztotta a folyamatot, de már sínen van minden, úgyhogy nagy szeretettel várunk mindenkit szeptember 9-én 19:00 órás kapunyitással a Muzikumban.

Kőmíves András: A saját bőrünkön is tapasztaljuk a pandémia hatását a zeneiparra, hisz’ mindketten aktívan zenélünk is a szervezés mellett, de ez a nyár hál’ Istennek már egy kicsit jobb volt, mint a tavalyi. Sokkal többet kell dolgozni, mint 2019-ben, ez egyértelmű, főleg a közönségszervezésre gondolok itt.

Kérlek, mutasd be az idei fellépőket, továbbá mi minden várható a szeptember 9-i eseménytől?

Tomor Barnabás: Az est első fellépője Király Martina énekesnő és Sütő Márton gitáros „Hendrix Acoustic” duója. (Velük egyébként jelenleg együtt játszom a Martina & Band formációban.) Második fellépőként egyik állandó zenekarom, a Hendrix Project (Lamm Dávid – gitár, ének; Molnár Dániel – dobok) egészül ki Bartók Máté szaxofonossal, hogy megidézzük a Band Of Gypsys-korszak szellemiségét. A harmadik csapat a Petendi Tamás-féle Message To Hendrix (Bűdi Szilárd – basszusgitár, ének; Kottler Ákos – dobok) power trió, mely egy fergeteges „Experience” műsorral készül. A végén egy dal erejéig közös finálé.

Mit jelent számotokra Jimi Hendrix munkássága?

Tomor Barnabás: Nekem egy örök pozitív „gellert”.

Kőmíves András: Nekem Hendrix a második dalt jelenti, amit megtanultam életemben gitározni (az első a Love Me Tender volt). Ez 14 éves koromban történt és a dal a Hey Joe volt, amelynek külön érdekessége, hogy Hendrix utálta játszani, mert minden alkalommal mindenki ezt kérte tőle. Jómagam sosem játszottam ezt a dalt élőben színpadon, de nem Hendrix miatt. Amúgy én Tátrai Tibor és Tóth János Rudolf által közvetítve ismertem meg elsőként Hendrix muzsikáját. Ők ketten még ’94-ben hívták életre a Magyar Atom zenekart, amelynek a koncertjeire annak idején Apám cipelt el… Azonnali hanyattesés volt és utána rohanás a Solarisba – ez Budapesten a Szent István körúton ma is működő kiváló lemezbolt –, ahol sorban megvettem Hendrix lemezeit CD-n. Gitárosként sosem játszottam teljes Hendrix-műsort, de mindig volt 2–3 dal, amelyet bevettünk az éppen aktuális zenekaraim műsorába. Nem utolsó sorban Hendrix hatására és az ő zenéjét követve ismertem meg a nagy elődöket: Buddy Guyt, B.B. Kinget, Muddy Waterst, Albert Collinst. Szóval ő tényleg egy zenei híd volt a blues ’50-’60-as évekbeli középkorszaka és a ’70-es évek – elektromos gitár-orientált – modern blues-rock korszaka között.

Az elmúlt 50 évben rengeteg előadó nyúlt Hendrix örökségéhez. Hogyan lehet elérni, hogy a mindenki által ismert örökzöld dalok mind a zenészek, mind a közönség számára izgalmasak maradjanak?

Tomor Barnabás: Eleve a dalok izgalmasak. Még ma is. A gitárhoz való nyúlás, a hangzás és a gondolatok számomra nem mentek és nem is mennek ki a divatból. Aki fogékony erre a zenére, annak bármely korban izgalmas lesz. Még 2070-ben is. Ha kellő szeretettel és tisztelettel nyúlunk Hendrix zenéjéhez - ami persze jól átfolyt rajtunk és akkor is ott „kísértett”, amikor bármilyen más műfajokkal ismerkedtünk, illetve rajongtunk értük -, akkor nagy baj nem lehet. Nehéz kifejezni, de valami ilyesmit érzek.

Kőmíves András: Úgy tudnak izgalmasak maradni ezek a Hendrix-örökzöldek, ha nem szolgai módon, hangról-hangra interpretálva adják elő – szerintem csakis is így!

Mik a hosszú távú céljaitok a fesztivállal? Elképzelhető, hogy hagyományt teremtetek és az elkövetkező évek mindegyikében várható majd folytatás?

Tomor Barnabás: Mindenképpen szeretnénk folytatni és ezzel párhuzamosan hagyományt teremteni. Folyamatosan fejleszteni, színesebbé és közismertté tenni. Persze hogy nagyon jó volna minden évben megrendezni.

Kőmíves András: Tavaly az induláskor azt gondoltuk, hogy az idei esemény megszervezése sokkal könnyebb, gördülékenyebb módon fog történni – nem így lett. Nagyon örülnék, ha találhatnánk egy állandó helyszínt és tényleg ott szervezhetnénk meg a fesztivált. Sok kedvencünk van az idősebb generációból, tervünk, hogy 2022-ben, vagy 2023-ban őket is meghívjuk. Én magam személy szerint örülnék annak, ha külföldi zenekarok is felléphetnének majd a fesztiválon a jövőben.

https://www.facebook.com/HendrixFesztHUN

Interjú: Danev György


2021. szeptember 3. 12:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA