MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Roland V-8HD - 2 kilógramm maradhat?

A Roland Professional AV termékek újdonsült hazai disztribútoraként a bemutatókészlet szállítmányunk megérkezett. Izgatottan álltunk a dobozok felett, amolyan karácsony érzés fogott el bennünket, amikor kisgyermekként a fa alatt megpillantja az ember a régóta várt ajándékdobozokat. Bontogatás és öröm. Az alábbi pár sorban az első benyomásom vetettem papírra a Roland V-8HD videókeverővel kapcsolatban. 

Az egyik legkisebb dobozt kibontva majd kézben tartva a keverőt az első gondolatom a „KELL” szó. Masszív fém külső, jó tapintású kezelőgombok, kellemes járású potenciométerek. Könnyű. Nem is kicsit... A képkeverő nem több, mint 2kg és méretét meghazudtoló tudással? Ezt írja a külföldi katalógus, na akkor lássuk.

Bekapcsolás után feltűnő a készülék ventillátor csendessége. Gondolnánk itt - 8db Full HD bemenet, 3db Full HD kimenet - a készüléket igencsak hűteni kell és a későbbiekben felpörög majd azonban meglepő módon nincs zavaró ventillátor zaj. A teszt alatt - több, mint 2 napot járattuk - az üzemi hőmérséklet elérése után nem melegedett tovább és stabilan működött mindvégig a próbák alatt.

A V-8HD egyik legvonzóbb tulajdonsága összehasonlítva a kategóriájában található versenytársakkal a 8 Full HD HDMI bemenet (ebből a 7/8 bemenet valós multi-formátum), ami annyit jelent, hogy HDMI alapon bármilyen videó és számítógépes formátumot ráköthetünk 1080p felbontásig. A beépített 4,3 colos Multi-Viewer kijelző, melyen minden bemenet, Preview és egy Program áttekintése kapott helyet. Hasznos funkció, hogy a HDMI kimenetek szabadon konfigurálhatóak (Program/Preview/AUX és Multi-View).

8 Full HD forrás megetetése után jöjjön a mélyvíz. A már szokásosnak mondható Roland-os képvágó gombok újdonságokat is rejtenek. Ez pedig nem más, mint a program kimenettel párhuzamosan egy külön AUX buszon történő képvágás lehetősége. Ötletesen oldották meg a MODE gomb színek variálásával ugyan azon gombsor lát el különböző feladatokat, kép a képben forrás beválasztása/Memória visszahívása és AUX Busz képvágása. Így valóban két teljesen független videó-jelfolyam dolgozható fel a keverővel.

Effektek, Layer-ek, Kulcsolás, DSK... mi kellhet még? Elvárt ugyan, hogy egy mai kompakt videó keverő már tudjon kulcsolni és legalább egy kép a képben addicionális layer-rel rendelkezzen. Itt azonban a hozzáadott lehetőségek tárházát találjuk. A két pixelpontosan méretezhető kép a képben (PIP) ultrakönnyen pozícionálható, sőt még előre beprogramozott megjelenítési területeket is el tudunk tárolni. A kép a képben lévő forrásokat is a memória gombok színezésével választhatjuk. Amennyiben kulcsolni szeretnénk az egyik PIP rovására van lehetőség a már megszokott Chroma, Lumi White/Black variánsokkal. Találunk DSK layer-t is, így akár könnyedén tudunk a belső memóriába előre elmentett logót rátenni a megjelenítendő képre, ez is pipa. Ami azonban már tényleg a „non plusz ultra”, hogy a keverőbe vizual effekteket is tettek, melyek közül az egyik legizgalmasabb - bár felhasználási területe válogatja - a Part Mosaic effekt (ez ugyanis egy meghatározott képterületet lát el mozaik effekttel).

 

A teljesség igénye nélkül a Roland V-8HD videókeverőként tökéletesen alkalmas akár bonyolultabb események lebonyolítására is. Azonban itt még nincs vége a történetnek.

Visszatekintve a Roland Pro AV audió diviziójának múltjára sejthetjük, melyik fiókot kellett kinyitni a fejlesztőknek ahhoz, hogy ebbe a „kis” videókeverőbe egy valós 18 csatornás digitális keverő legyen?! Valójában nem is csodálkozom a koncepción, hiszen az AV integráció napjaink meghatározó kérdésköre ezen iparágban, azonban igencsak meglepődtem, amikor a Switcher menüjének albugyraiban mászkáltam. Bár a beépített kijelzőn minden információ megtalálható a V-8HD kezelőfelülete itt már kiegészítésre szorul ellenben, ha csatlakoztatunk a V-8HD Switcherhez egy iPad-et máris egy komplett audió keverő kezelőfelülettel gazdagodunk.

Audió csatornákról beszélve egy kompakt digitális keverő tudását hordozza magában: csatornánkénti paratmertikus EQ, dinamika processzor Comp/Gate, de-esser, minden bemeneten és kimeneten audió-delay. Természetesen a HDMI jelfolyamról levett hang mellett analóg be és kimenetek is található a keverőn. Ugyanúgy, mint a képvágás esetében a hangkeverés buszstruktúrájában is megtaláljuk a két külön keverési lehetőséget (MSTés AUX). Plusz extraként a főkimeneten egy 3 utas muti-band dinamikaprocesszor is találunk csak a miheztartás végett.

Mi minden rejlik a keverőben még? Gyere és győződj meg magad is személyesen a bemutatótermünkben, várunk szeretettel.

Márkus Gergő
Audmax Kft.


 

2020. október 27. 10:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA