MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Megjelent a Neumann MA 1 megoldásának 2.0-s verziója, opcionális többcsatornás kiterjesztéssel

A Neumann stúdiómonitorok automatikus helyiségspecifikus kalibrációja mostantól többcsatornás rendszereknél is alkalmazható.

A legendás stúdióberendezés-gyártó Neumann.Berlin bemutatja automatikus monitorrendszer beállító MA 1 megoldásának legújabb verzióját. Az egyes paraméterek tökéletesítésén túl a 2.0-s kiadás már a többcsatornás rendszereket is támogatja. Az MA 1 opcionális többcsatornás kiterjesztése első alkalommal teszi lehetővé a surround és immerzív összeállítások Neumann precizitással történő összehangolását.

Filmekben, zenékben, játékokban és egyéb alkalmazásokban is egyre elterjedtebb az immerzív hangzás használata. Mégis kevés olyan hely létezik, ahol a hallgatási környezetet ezekre az új formátumokra optimalizálták. Ha egy sztereórendszerre optimalizált lehallgató helyiséget szeretnénk alkalmassá tenni a többcsatornás lejátszásra, merőben új kihívások elé nézünk. Gyakran előfordul, hogy a hangfalakat akusztikai szempontból kedvezőtlen helyre kell telepíteni, és nem ritka, hogy az építészeti adottságok miatt el kell térni egy-egy hangfal ajánlott pozícionálásától.

Ezért, ha többcsatornás rendszerek esetén is referenciaminőségben szeretnénk monitorozni, a monitorrendszer helyiségspecifikus beállítása még a sztereó rendszereknél betöltött szerepénél is nagyobb jelentőséget kap. Az MA 1 megoldás Multichannel Extension névre hallgató többcsatornás kiterjesztése optimális hangzás elérését teszi lehetővé, valós körülmények között. Ráadásul a helyiségspecifikus korrekcióval még egy kifejezetten többcsatornás formátumokhoz tervezett lehallgató helyiségben is hallható javulás érhető el.

Az MA 1 linearizálja a frekvenciamenetet és a teljes rendszert az adott helyszín jellemzőihez igazítva optimalizálja. Ez különösen többcsatornás alkalmazásoknál fontos, így elkerülhető, hogy pásztázáskor megváltozzon a hangforrások hangkaraktere. Ezáltal az is kivédhető, hogy a hangszínváltozásokat tévesen helyzetváltozásra vonatkozó információként értelmezzük. Végtére is az emberi agy a hangforrások lokalizálásánál a fejen elhelyezkedő érzékszervekre támaszkodik. A precíz és megbízható többcsatornás monitorozáshoz és a valóban magával ragadó hallgatási élményhez ezért elengedhetetlen, hogy minden irányból következetes legyen a hangvisszaadás.

„A sztereó verzióhoz hasonlóan a Multichannel Extension is helyiségspecifikus jelleggörbét generál a helyszíni mérések alapján. Ez az eljárás azokon a széleskörű ismereteken alapul, melyeket a Neumann mérnökei számtalan lehallgató-helyiség elemzése és kalibrálása során szereztek” – magyarázta Stephan Mauer portfóliókezelő. „Az MA 1 érzékeli a helyiségjellemzőket, és a korrekciós szűrők automatikus optimalizálásával a lehető legjobban igyekszik kiküszöbölni az esetleges akusztikai problémákat. Ezenkívül a jelszint- és a késleltetés-különbségek kompenzálásával olyan háromdimenziós hangzástér jön létre, melyet a hangforrások rendkívül precíz térbeli pozicionálása jellemez.”

A most kiadott 2.0-s verzióban az MA 1 Multichannel Extension funkció az olyan surround (Quad, 5.1 és 7.1), valamint immerzív (5.1.4 vagy 7.1.4) rendszereket támogatja, melyek hálózatba köthető Neumann hangfalakból és legfeljebb négy mélynyomóból állnak.

Ezen túlmenően az MA 1 v2.0 a sztereó rendszerekhez is kínál funkció-frissítéseket. Optimalizált útmutató segíti a felhasználókat, valamint a korrekció előtti/utáni frekvenciagörbék a jobb áttekinthetőség érdekében egyszerre jelennek meg.

Ár és elérhetőség

A sztereó rendszerekhez használható MA 1 v2.0 minden MA 1 tulajdonos számára ingyenes frissítés. Az MA 1 Multichannel Extension változatra történő frissítés a hivatalos márkakereskedőknél érhető el – használatához egy MA 1 mérőmikrofonra és az MA 1 v2.0 telepítésére van szükség.

Neumann MA 1 jellemzők:
Quad, 5.1, 7.1, 5.1.4 és 7.1.4 konfigurációk támogatása 
Az összes hálózatba köthető KH-típusjelű stúdiómonitor támogatása 
Helyiségspecifikus jelleggörbe 
A meglévő MA 1 hardver/szoftver licencek verziófrissítése 
Futtatás MAC és PC gépeken egyaránt 

További információk...


2023. november 22. 04:59

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA