MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a tizenharmadik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év tizenharmadik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

BLAHALOUISIANA - EGY POPZENÉSZ NYARA
Áprilisban érkezik a Blahalouisiana legújabb nagylemeze, a „Sötét villám”. A korong egyik előfutárát szállította le „Egy popzenész nyara” címmel a zenekar, amelyhez egy – egy live session videó készült a Pannónia Stúdióban.

„Az időrendet tekintve ez lett utoljára kész az albumról. Jött egy ötletem, hogy a zúzósabb darabok között legyen egy olyan, amikor megpihenhet egy kicsit a hallgató. Én személy szerint mindig szerettem volna egy dalt, amiben 1 perc 50 másodperc alatt megtörténik az elejétől végéig minden, klasszikus refrénérzet nélkül. A Blahalouisiana legrövidebb, de szerintem legbájosabb dala lett” – mesélte Jancsó Gábor.

„Októberben írtam a szarvasi holtág partján. Először poénnak indult, de véletlenül vallomás lett belőle. Nyáron hajlamosak vagyunk nagyobb lángon égni, pár méterrel a föld felett, és ezt a könnyedebb létet észrevétlenül is meg lehet szokni. Erre csak rátesz egy-két lapáttal az, ha az embernek van szerencséje átzenélni az egész nyarat, ha hozzák és viszik, etetik és itatják, ráadásul még taps is jár az eltalált hangokért. Ennek van egy árnyoldala, ugyanis ilyenkor viszonylag könnyű egoistává válni. A dal szigorúan fiktív lírai énje tehát egy őszi számadás során kicsit undorodik magától és próbál visszatérni a valóságba.” - tette hozzá Szajkó András.


KONYHA - NEM MONDHATOK LE MAGAMRÓL
Évente több mint 2000 esetben keresik fel a fiatalok a Kék Vonal lelkisegély-szolgálatot, mert attól félnek, hogy elfogy az erejük és maguk ellen fordulnak. Erre a jelenségre hívja fel a figyelmet a Konyha zenekar újdonsága, avagy a „Nem mondhatok le magamról”.

„A tudósok szerint minden ember életében van 8-10 nagyobb krízis, mindenkiében máskor és más jellegű. Ezekben a helyzetekben könnyen érezhetjük azt, hogy fájdalmunkban elveszítjük az irányítást a sorsunk fölött, és nem mindegy, hogy ilyenkor milyen döntéseket hozunk. Ez a dal is egy - utólag szerencsére átmeneti - krízishelyzetben született, egy szakítás utáni este, amikor azt éreztem, hogy bár kecsegtető lenne ámokfutásba kezdenem az éjszakában az érzéseim elől menekülve, többet nem mondhatok le magamról. A dalhoz videóklip is készült a napokban, amelyben egy összeomlás szélén álló fiatal lány monodrámáját láthatjuk. A Lehel Olivér által rendezett kisfilmben megelevenedik az ilyenkor jellemző szorongás és az azok oldására szolgáló kísérletek." - nyilatkozta Szepesi Mátyás. 
.
„A Kék Vonal névtelen, anonim és ingyenes szolgáltatásai azoknak a gyerekeknek és fiataloknak is lehetőséget és esélyt adnak a változásra, akik úgy érzik, nem tudnak a környezetükben lévő felnőttekhez fordulni. A tizenévesek, és fiatal felnőttek minden olyan személyes kérdéssel megkereshetnek minket, ami éppen foglalkoztatja őket. A fiatalok felé a legfontosabb üzenetünk, hogy bármi legyen, amit most nehéznek éreznek, nem kell, hogy egyedül küzdjenek. Nincs kis probléma, nagy probléma… Minden hívás, chatüzenet és levél egyaránt fontos, mindenki megértéssel és támogatással találkozik, ha hozzánk fordul. Hiszünk abban, hogy a megosztott fájdalom kevésbé fáj, hogy a kimondott titok kevésbé nyomaszt, hogy a meghallgatás, a figyelem, az érzelmi támogatás erőt ad, akár a további segítségkéréshez és annak elfogadásához is. Természetesen nem minden helyzetben elég a beszélgetés, ahhoz, hogy jobb legyen, hogy biztonságba kerüljön egy fiatal. Ha egy gyerek veszélyben van, a cél az, hogy konkrét, segítséget szervezzünk számára. Nem csupán a fiatalok, de az értük aggódó felnőttek megkereséseit is fogadjuk." - fogalmazott Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal szakmai vezetője.


SWING Á LA DJANGO, BANGÓ MARGIT, CURTIS, TAKÁCS NIKOLAS - ÉN A BÁNATOMAT MINDIG KIFOGOM
Együttműködésben gondolkodott a Swing à la Django, akik az „Én a bánatot csak mindig kifogom” örökzöldet gondolták újra. A dalban Bangó Margit mellett Curtis és Takács Nikolas bizonyít.

„Django Reinhardt nagy kedvencem és volt szerencsém találkozni vele Brüsszelben. Ezért is nagyon tetszett a Swing à la Django névválasztása, nem is beszélve arról, hogy a legkiválóbb muzsikusok alkotják és már négy éve ők kísérnek hivatalosan. Egyébként Dani Jánosal, aki az együttesben szólógitárosként játszik és zeneszerző, 10 éve dolgozunk már együtt. A másik ilyen kapocs a ritmus gitáros, aki a dédunokám vőlegénye, Dani Norbert, így komoly kötődés van feléjük. A dal rögzítése húzódott, de senki sem hagyta annyiban, így végül tavaly ősszel került rá sor. A két fiút pedig nagyon szeretem! Nikolas világszínpadokon is megállná a helyét, Curtis pedig szintén fantasztikus. Három különböző stílusú ember fogott össze és a zenében az a lényeg, hogy egyforma legyen a szív és az érzések is megtalálják egymást. Úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon sok embernek fogunk ezzel örömet okozni, mindenki megtalálja benne a magához szóló szavakat, mondatokat” – mesélte Bangó Margit. „Ez a világ rendkívül közel áll hozzám, így hamar megindult a tollam. Az, hogy Bangó Margittal közös dalban szerepelhetek, már magában egy áldás és hatalmas megtiszteltetés. A Swinges srácok pedig nemcsak remek emberek, de kiváló zenészek egytől egyig, Nikolas hangja pedig abszolút viszi a prímet.” – tette hozzá még Curtis.  A szerzeményhez a Jimy Punk Hollywood rendezett klipet.


CSERIHANNA - SZÖRNY VAGYOK
Lírai hangszerek, lo-fi beütésű, nyugalmas lüktetés, feldúlt szövegvilág fűszerezi cserihanna új megjelenését, a „Szörny vagyok”-ot.

„A „Szörny vagyok” című szám egy intim vallomás arról, hogy milyen az általunk csúnyának vélt arcunk, hogy az önutálat hogyan változtat át minket időnként frusztrált szörnyekké, és milyen az, ha a hozzánk legközelebb állók elől ezt minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk elrejteni. A legelviselhetetlenebb verziónkat ugyanis a barátaink, a párunk vagy a családunk is megtapasztalják időnként, sőt néha egyenesen ők esnek áldozatául ennek a bennünk feléledő szörnynek. A legmélyebb félelmemet, a saját szerethetőségemmel kapcsolatos kételyeimet igyekeztem ebben a dalban megfogalmazni” – árulta el cserihanna.


RÓM GÁBRIEL: HAJDU VÍVÓDÁSA
Az ország történelmének egyik legdrámaibb ütközetét rockzenébe ágyazva álmodta meg Róm Gábriel.

„Fő motivációim egyike a palásti csata emlékének ápolása és megismertetése a nemzettel, ugyanis a mohácsi után ez volt a legnagyobb csata, mégsem tud róla a magyarok kilencven százaléka. Majdnem húszezer ember veszett oda két nap alatt, ha mindkét oldalt számításba vesszük. Egyéb motivációként kétségtelenül az önmegvalósítás nemes ingerét nevezném.” – mondta el Gábriel.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. április 6. 07:31

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA