MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a kilencedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év kilencedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint az AWS, a Belmondo, vagy éppen a Pokolgép. Összeállításunkban továbbá bemutatjuk A DAL 2024 negyedik válogatójának produkcióit…

AWS – FÉNYEK NÉLKÜL
Tokay Péter rendezte az AWS legújabb klipjét, ami a „Fények nélkül” számukhoz forgott.

„Régóta dolgozunk az AWS zenekarral, és klipkészítés tekintetében mindig az egyik legrugalmasabb és legkreatívabb zenekarnak tartottam a srácokat. Ez most sem volt máshogy. Két videoklip elkészítésére kértek fel bennünket, így dupla idő állt rendelkezésünkre, hogy egy történetet elmeséljünk. Bár az első videoklip egy igen egyszerűnek tűnő cselekménysort mutat be egy főszereplő szubjektív szemén keresztül, mégis ennek mélyebb és mondhatni komolyabb mondanivalója van. Aktuális modernkori technológiának egy kis fricska, csapongás és dilettantizmus, ami igen jellemzi a mai társadalmat és a technikailag fejlődő, rohanó világot. Felületes kapcsolatok, és a kitartó hozzáállás teljes hiánya érezhető ebben az alkotásban. Mindezt egy VR játék keretébe pakoltuk, a történet viszont itt nem áll meg, mert a második videoklip elég komoly fordulatot vesz, és ezt a témát még jobban boncolgatja, az AI aktuális szintjét és esetleges jövőbeni problémáit is óvatosan tálalja. Mindehhez a zenekar barátai, ismerősei segítettek a szereplésben, és helyszínek biztosításában, mert igen kevés időnk volt a klipek forgatására, viszont helyszínek tekintetében elég szép számmal rendelkezik az alkotás. Rendezőként nagyon ambivalens érzések fogtak el a klipek készítése közben, mert hiába érzem úgy, hogy a modern technológia (lásd AI) az iparágunkat a közeljövőben erőteljesen át fogja alakítani, aminek nagy valószínűséggel lesz jó és rossz hozadéka is, mindamellett konkrétan ez az alkotás is tartalmaz olyan kivitelezési technikákat, és a történet is részben erről szól. De majd erről bővebben, ha megjelent a második videoklip.” - árulta el Tokay Péter.

A banda, amelynek élén egy éve Stefán Tamás bizonyít, májusban adja ki ötödik nagylemezét „Innen Szép Nyerni” címmel.

„A lemez témája főleg a saját életemben is gyakran előforduló traumák, csalódások, és az ezt követő gondolatok feldolgozásának folyamata. Az ‘Innen szép Nyerni’ üzenete az, hogy bár az élet rengeteg akadályt görget elénk, ami miatt sokszor vissza kell lépnünk néhányat az élet társasjátékában, tanulva ezekből mindig újra kell kezdenünk, mennünk kell tovább.” – mondta el a korong kapcsán Tomi.


MOLNÁR TAMÁS, FILO – HOLNAPTÓL
Molnár Tomi mindig jó érzékkel választja ki partnereit. Amíg tavaly szeptemberben Pajor Tamással alkotott közösen, ezúttal Filo oldalán jelentkezett. A többrétű „Holnaptól” számban egyszerre jelenik a társadalomkritika, valamint a személyes érzetek iránya. A dal szerzőit Molnár Tomin túl a már említett Pajor Tamás jelentik, a hangszerelés Alpár Balázs kezeit dicséri, a mix, master teendőket pedig Somogyvári Dániel látta el. A szerzeményhez készült klipet Czoller Bence rendezte, operatőrként Bikali Sándor, vágóként pedig Nagy Botond tette hozzá a szükséges pluszt.


BELMONDO, VOLO – A FÁKRÓL A FORMÁD JUT ESZEMBE
Novemberben jelent meg a Belmondo legújabb albuma „Királyok kutyái” címmel, amelyen az utóbbi két-három év Czutor szerzeményeit és négy vadonatúj dalt hallhat a nagyérdemű. A kilenc számot tartalmazó, Music Fashion kiadó gondozta lemezen Zoliék többek között Petőfi születésének 200 éves évfordulója előtt tisztelegtek, de két zenei kollaborációval is felrázták ezt a színes, sokrétű zenei anyagot. A banda új klipje éppen egy ilyen szerzeményhez forgott. „A fákról a formád jut eszembe” energikus, életigenlő tracket ugyanis Volosinovszky György színésszel közösen álmodták meg, készítették el.

„A tavalyi dalszerzőtáborban, az Artisjus Songwriting Camp-ben ismertem meg Volosinovszky Györgyöt, aki dalszövegíróként jelentkezett ide. Nagyon-nagyon gyorsan kiszaladt belőlünk ez a zene, a dallam, valamint a szöveg is. VOLO hihetetlen tehetség, villámgyorsan, elképesztő hévvel képes elkapni a fonalat.” – árulta el Zoli. „A fákról a formád jut eszembe” érdekessége, hogy vokál fronton Zoli felesége, Czutor-Kilián Zsani erősíti. A számhoz egy sztorival rendelkező kisfilm forgott a Vagon étteremben László Dorina rendezésével, a Dorinka Studio jóvoltából. A klipet az NKA támogatta.


THE TROUSERS - THE GREAT BEYOND
A klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó The Trousers srácai új klippel rázták fel február utolsó hetét. A banda 2022 végén a Music Fashion gondozásában adta ki „Animal Gun” című nagylemezét, amelyet azóta a lett székhelyű, több nemzetközi irodával rendelkező kiadó, a Sliptrick Records népszerűsít is Észak- és Dél Amerikában, valamint Dél-Kelet Ázsiában. A korongon 10 dalt hallhatunk, amelyek közül eddig négy szám kapott képi megjelenítést, ehhez csatlakozott a napokban az ötödik, angol nyelvű elem. A „The Great Beyond” rendezője Kőváry Dániel filmes, a csapat frontemberét jelentő Kőváry Zoli unokaöccse, aki egyben 2022-ben elhunyt Kőváry Péter fia.

„Nem csak a dal, de a klip is filozófiai kérdéseket feszeget. A koncerteken készült felvételeken túl egy Földre érkező asztronauta kalandjait mutatja be, aki az élet értelmét kutatja. A videóban nagyon erős kulturális utalások találhatók; az asztronauta feltűnik például Hamlet és az ószövetségi Ádám szerepében is.” – mesélte Kőváry Zoltán az NKA által támogatott kisfilm kapcsán.


POKOLGÉP – NEM ÉRT ENGEM A VILÁG
Egy Petőfi Sándor költemény feldolgozásával jelentkezett a Pokolgép, nem is akárhogy, ugyanis ebben a dalban hallhatjuk először a banda új frontemberét.

„Lassan két évtizede jellemző ránk, hogy egy-egy magyar költő verse felkerül a lemezeinkre. Hogy ezt miért tesszük? Magyar együttesként fontosnak tartjuk, hogy a magyar irodalmat minél szélesebb réteghez eljuttassuk, ez egy küldetés. Ezt egy kiváló versnek gondolom, másrészt pedig egy kiemelkedően aktuális szövegnek. A Nem ért engem a világ számomra egyértelműen az egyenes és a kétszínű ember lenyomatának tökéletes körüljárása.” – mondta el Kukovecz Gábor. „Meghallgatom a többiek véleményét, sőt, egyfolytában véleményeket hallgatok. Szeretem a külső visszajelzésekkel befolyásolni magam, mert több fül többet hall. Tekintve, hogy ebben a zenekarban építő jellegű bírálatokat kapok, ezért szívesen hagyatkozom a társaimra." – tette hozzá még.


M-SQUAD – CYPHER 6. (DIPA, TKYD, BCK, 4TRESS)
A rap szcéna krémje gyűlt össze egy dal erejéig. A „Cypher 6.”-ban ugyanis olyanok bizonyítanak, mint Rizkay, Tibbah, Dipa, Tkyd, BCK, valamint 4tress. A track mix, master teendőit Smithmusix látta el, a klipet pedig az Antemius Media kreálta.


ABIGÉL – EZEK JÓ NAPOK VOLTAK
„Ezek jó napok voltak” címmel adta ki új nagylemezét az Abigél zenekar.

„Azt az elejétől fogva tudtuk, hogy magyarul szeretnénk megírni ezt az albumot, és ez az elhatározás egyértelműen közrejátszott abban, hogy nagyon óvatosak voltunk a számok véglegesítésénél, jóval több időbe telt befejezni őket, mint az angol dalok esetében. Számomra, az elején legalábbis mindenképp, nagyon nehéz volt megnyílni szövegileg, és furcsa érzés volt prezentálni Bebének (Várallyay Benedek – ének/gitár) a kész dalszövegeket úgy, hogy ő fogja énekelni őket koncerten. Nem tartom magam szövegírónak, de szeretem kivenni a részem a kreatív folyamatokból (ahogy a Sugarmama lemezünknél is volt erre precedens szövegügyben), és egy idő után már egészen élveztem ezt a folyamatot, ráadásul Bebe és Ádám (Hegyi Ádám – gitár) nagyon támogatók és rugalmasak voltak a szövegek fixálásánál. Azt hiszem mindenféle túlzás nélkül állíthatom azt, hogy zeneileg sikerült egy kicsit fel is nőnünk a második albumunk készítése közben. Az biztos, hogy nagyon egymásra tudtunk hangolódni, és olyan fókuszált pillanatokat éltünk meg a stúdióban és a dalok írása közben, amelyek magával ragadtak, és emlékeztettek arra, hogy miért is kezdtük el ezt a zenekart.” – avatott be minket a szövegekért is felelős dobos, Milei Bálint. „A lemezt két részletben vettük fel – 2023 tavaszán és őszén Szegeden, a Miracle Sound stúdióban Vári Gábor vezetésével dolgoztunk, akivel hamar egymásra kapcsoltunk, és a session végén barátok is lettünk. Innen is köszönjük neki a profi munkát, nagyon szerettük az egészet. A Sugarmama lemezünkhöz képest tagoltabban rögzítettük az albumot, külön vettük fel a hangszereket, ez indokolt is volt a komplexebb zenei elképzelések miatt. Belenyúltunk olyan dolgokba is, amelyek eddig nem voltak jellemzők a hangzásvilágunkra, de mindenképpen szerettük volna színesíteni az új anyagot ezekkel az elemekkel. Sokkal több elektronika, illetve atmo van jelen az albumon, ezeket vegyítettük a vastag, nyers, grunge rockos, néhol indusztriális megszólalással.” – tette még hozzá.


GRAZZY – GARÁZSMENET
Saját útját járja Grazzy, aki egy ideje kivált a Grosskidz trap formációból. Ennek az útnak az első állomása a „Garázsmenet” című album, amelyre 13 dal került fel olyan közreműködőkkel, mint Kapitány Máté, Fehér Holló, Huzugha, Csukovics Kevin, azaz Kens, Krokka és Hangin, a producerként pedig Bari, Greatcsabo és Hypeduckybeatz tette hozzá a szükséges pluszt. 

„A Garázsmenet nemcsak egy album számomra, hanem az a bizonyos nagybetűs projekt. Hosszú ideje volt már bennem egy olyan gondolat, ami kritikus pont alá helyezheti az egész előadói oldalamat, ez pedig nem más, mint a nyers és őszinte élmények leírása. Szerettem volna egy olyan albumot, ami teljesen más. Így vettünk egy 180 fokos fordulatot és Barival megírtuk a Garázsmenetet” – kezdte Grazzy. „Voltam nagyon magasan, és ugyanúgy a nagyon mélyben. Természetesen az egyik nincs a másik nélkül, ahogy az albumon sincs. Egy olyan lemezt szerettem volna készíteni, ami nem a szokásos hangzást és szövegvilágot követi. A bulizós „Project G” után egy felnőttesebb projektre vágytam, ami teljes mértékben sikerült is.” – mondta még el.


KRISTOAF – ÉDEN
A Shaky Whips csapatával készítette el legújabb klipjét kristoaf. 

„KEMPen ANUBII$sal, Beatrickkel és Kovács Gerrisonnal egy csapatban egy challenge során gurult ki. Talán most van először, hogy minden téren érzem mit és hogyan kell csinálnom. Gátlások nélküli az önkifejezésem, teljesen levetkőztem magam előtt. Talán ezért önmegszólítóak javarészt az új korszak dalai, konkrétabban fogalmazok meg érzeteket. Rögtön tudtam, hogy az ÉDEN az a dal, ami elindíthatja az új korszakot, felvezethet valami újat. Kiemelkedik egy fura módon a többi eddigi dalom közül.”- mesélte az előadó.


A DAL 2024 – A NEGYEDIK VÁLOGATÓ PRODUKCIÓI
Szombaton (03.02.) sor került A Dal 2024 negyedik válogatójára, ahol olyanok adták elő versenyszámaikat, mint Roy Galeri, Csintalan Márk, Szalma Annamária és Telek Attila, Szelina, Juhos Zsófi és Patocska Olivér, Szirtes Dávid, a Quack, a Pink Dragon, a Junkies, vagy éppen a FLUIDIA.  A műsor zsűrijét Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotja. A negyedik adásból végül ők jutottak tovább: a Quack, a Junkies, Juhos Zsófi & Patocska Olivér, Roy Galeri, valamint a FLUIDIA.










Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. március 10. 06:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA