MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 51. hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte az év 51. hetét. A napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint a The Carbonfools, a T. Danny, vagy éppen Góbé.

THE CARBONFOOLS – LOST MY COOL
A realitás keveredik a mesterséges intelligencia valóságon túli világával a The Carbonfools legújabb anyagában. A srácok a dinamikus „Lost My Cool” dalukhoz készítettek egy olyan videót, amelyben a mindennapi stressz, szorongás és a félelmek jelennek meg vizuálisan.


T. DANNY, YOUNG FLY - NO WOMAN NO CRY
T. Danny a hazai hiphop egyik legnépszerűbb előadója. Közönsége szeretetéért sokat is tesz a srác, ugyanis elég gyakran jelentkezik új zenékkel. Az utóbbi hónapokban olyan számokat kaptunk, mint a Szakács Gergővel közös „Az életem”, az „Akárki”, vagy a „Félek”. Decemberi anyagát a „No woman no cry” közreműködés jelenti, amelyben az élet szívből való, teljes megélésére hívja fel a figyelmet. A dalban Young Fly a társa, az anyag zenéjét Závodi Marci kreálta, gitáron Aranyosi Norbert tette fel az i-re a pontot.


KAROLA - DEAR SANTA!
Karola az elmúlt hónapok során olyan dalokkal lepte meg közönségét, mint a „Majdnem szerelem”, a „Kígyó”, az „Ég veled”, a „Minden jó”, vagy éppen a „Menned kell”. Az énekesnő ezúttal „Dear Santa!” számával jelentkezett, amelynek megalkotásában SMITHMUSIX (mix, master) támogatta. A klipet Rádli Bence rendezte, forgatta, vágta meg.


MENTHA, SULLIVAN – TÉRKÉP
A Hősök idén kicsit csendesebb vizekre evezett, idén olyan dalokkal jelentkeztek, mint a „Maradok bent”, az „Egyedül hagy”, a „Folyamat”, vagy éppen a „Fákkjú”. Mentha azonban több közreműködéssel is kijött, például a L'SOVIET projektben. Mostani újdonsága ugyancsak feat lett, mégpedig Sullivan oldalán. A „Térkép” szövegét a két előadó, zenéjét Shiduro álmodta meg, a mix, master teendőket, valamint a klipet Curta készítette.


GÓBÉ - 15 LIVE MÜPA (full album)
Tavaly ünnepelte 15. születésnapját a Góbé. A banda ekkor a Müpában lépett fel, amelyet album formájában is megörökítettek Góbé 15 Live Müpa lemez címmel. Ezen az anyagon a már megszokott dalokat új köntösben hallgathatjuk meg, hol klasszikus zenei, hol hiphop elemekkel kiegészülve. A Launching Gagarin kiadásában érkező album vinyl formában is beszerezhető.

„Nagy élmény volt ilyen komoly színpadra állni (amit a lemezen nem lehet érzékelni, élőben csoda fény és vizuál fokozta a showt) a közreműködőkkel, akkora energiák mozogtak, hogy fülig erő mosollyal hajoltunk meg az őrjöngő közönség előtt a koncert végén! Igazi zenei utazást élhettünk át együtt, és élhet meg velünk az, aki meghallgatja a Góbé 15 - Müpa live lemezt! Már csak azért is, mert úgy gondolom, nem mindennapi, hogy vonós kamarazenekar, fúvós kvartett, népzenei zenekar, fúvós szólisták, népzenei szólisták, rapper, folyamatos percussion egészítsen ki egy olyan zenekart, ami stílusteremtő zenei fúziókat hoz létre önmagában is. Elfogultság nélkül állítom, hogy nagyon penge lett a live lemez.” – mesélte Várai Áron, a zenekar frontembere. „Kifejezetten könnyed, ugyanakkor felemelő érzés volt ezekkel a fantasztikus zenész barátokkal színpadra állni. Annyira jól tovább süllyedt (a maga legjobb értelmében) a stíluson belül minden egyes eljátszott Góbé-dal, hogy már majdnem az lett, amivé tenni akartuk, azaz mintha nem is népzenével kevert műfajok lennének, hanem azok a műfajok, amikből „csipegettünk”. Nem volt egyszerű menet, de visszatekintve úgy érezzük, minden egyes beletett energiamorzsa megtérült!” – tette hozzá Áron.


TAMBURILDA - LUCA NAPJA / LUCY'S DAY
Az altert, a rapet és a népzenét vegyíti fúziós folk muzsikájában Nagy Ildikó, avagy Tamburilda. Az előadó december 13-án, Luca napon boszorkányos témában adott ki új dalt. A „Luca napja / Lucy’s day” megalkotásában  Barvich Iván (báránycsengő, furulya, kolomp, zenei ötletek), valamint Edvárd Máté (zenei ötletek, mix, master) támogatták.

„Az egész ötlet onnan ered, hogy 2017-ben egy nyári táborban a véletlen úgy hozta, hogy megismerhettem egy különleges népi hangszert, a tamburát, majd az egyik konzervatóriumban kérvényeztem, hogy indítsanak el egy ilyen szakot. Indítottak is, de a covid-időszak kicsit átírta a terveimet. Így vitt az élet az autentikus népzene helyett inkább a dalszerzés felé, ragaszkodva persze a népi gyökerekhez. Mindig is nagyon szerettem kilógni a sorból, ezért döntöttem az alternatív irány mellett. Az i-re a pontot végül az tette fel, amikor pár éve rájöttem, hogy a dalötleteim többsége szövegileg elég szókimondó ahhoz, hogy akár rapben is kifejezhessem magamat. Azt mondják amúgy, csendes lánynak látszom, de a rap kihozza belőlem az állatot..” –árulta el Ildikó.


KACAJ – ZONGORÁS
A se veled, se nélküled ambivalens kapcsolatokat állítja fókuszba újdonságában a folkpopot képviselő Kacaj. A most friss klipet kapott „Zongorás” a csapat idén nyáron debütált első lemezéről, az „Utólag színezett”-ről származik.

„A tavalyi telünk nem volt valami egyszerű. Lelkileg és szellemileg is kimerültünk páran a legénységből. A hullámvölgy aljában pedig találkoztam a fejemben már egy ideje mozgolódó ötlettel, miszerint szerettem volna egy megnyugvást a lemez közepére. Ádival épp ürítettük egymásnak a lelki szemeteseinket, mikor bevillant a semmiből ez a nóta, majd fél óra múlva már ott is ült a zongoránál Csongor barátunk...” – árulta el Baka. „Martos Csongor barátunkat – aki gyönyörű zongorajátékával egy új világot varázsolt a lemezünkre – baleset érte, ebből kifolyólag részlegesen lebénult a jobb keze. A történtek tekintetében nem szeretnénk senkit arra buzdítani, hogy iratkozzon fel, vagy ossza meg a videót és társai... Az egyetlen kérésünk az, hogy miközben nézitek a klipet, gondoljatok arra, hogy fogjuk mi még ezt élőben, koncerten is játszani a Csongorral közösen!” – tette még hozzá.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. december 31. 03:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA