MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 41. hét megjelenései

Kétségtelen, hogy beköszöntött az ősz. Az évszak szürkesége, hideg szelei némelyik előadót lelassulásra, némelyiket pedig zúzásra készteti. Új dallal jelentkezett ezen a héten BÖBE, CARI, Lugosi Dani, valamint Sisi.

BÖBE - EGYMÁS OTTHONA
Új videóklipjével végleg összeállt BÖBE első magyar nyelvű kislemezének, avagy az „EGYMÁS OTTHONA”-nak az anyaga.

„A szólóprojektem kapcsán ez tűnt a természetes következő lépésnek. Megjelent már egy EP-t, és egy debütáló albumom is angolul, így szerettem volna magamat egy újabb kihívás elé állítani aminek a magyar dalszövegírás bizonyult. Felszabadító érzés volt. Nagyon féltem tőle, mert azt gondolom, hogy magyarul nagyon könnyű klisés dalszöveget írni de magam is meglepődtem, hogy - bár valóban hosszabb időbe telt egy-egy dalszöveg megszületése - iszonyatosan jól esett az anyanyelvemen megfogalmazni, és kiírni magamból a gondolataimat. Élőben is ezt érzem, sokkal nagyobb súlya van annak, ha magyarul éneklem ki magamból azokat a dolgokat, amik foglalkoztatnak.” – kezdte a friss-ropogós munkáról Böbe. Az előadó így mesélt a címadó dalról, klipről: „Szerintem, amiről a dal szól, azzal a situationship-ek és a közösségi média korában egyre többen tudunk azonosulni. Divattá vált a könnyebb út választása, a felszínesség, a sebezhetőség kerülése, ez a generáció küzd az elköteleződéssel, meg a kitartással bármi mellett is. Ez ugyan lehet megment minket némi fájdalomtól rövid távon, de annak az árán, hogy ürességet hagy maga után. Ezt akartam a dalból különböző módokon én is megjeleníteni, teret adva annak is, hogy kisérletezhessünk a dal hangzásvilágára vizuális ötletekkel, és közben intim is maradjon. Saját magam filter nélküli bemutatása. Azért fogalmazok így, mert az angol dalszövegeknél utólag azt érzem, hogy kicsit elbújtam a sorok mögé, ilyen módon viszont kendőzetlenül a közönség elé tudom tárni azt, hogy mi van bennem.”


LUGOSI DANI, AGÓCS MÁRTON – NEM KELL
Közös anyaggal jelentkezett Lugosi Dani (Polytrip), valamint Agócs Márton (Aurevoir.), a „Nem kell” pedig már megélt élményeikről mesél. A trackhez készült klipet Bikali Sanyi és Mirtse Korinna készítette.

„Egy rossz döntés, vagy egy rossz élmény befolyásol rengeteg utána következő élményt és a bánat utcáján haladva az ember emészti magát a sok kérdéssel. Mi lett volna ha, miért tettem ezt?” - fogalmazta meg Lugosi Dani azt, hogy a friss track erről a bizonyos hosszú útról szól, és arról, hogy végülis van, hogy a legjobb megoldás az, hogy el kell engedni a megoldást - “A gyógyír a felejtésben és az elengedésben rejlik, nem a miértekben!” – mondta el Dani. “Marci elég bohém figura, mikor együtt énekeltünk jameken, hamar kiderült, hogy mindketten szeretjük a vadulást, a lazaságot és eléggé hasonlóak vagyunk sok mindenben. Marci punk egyébként szerintem, minden más csak álca.” – tette hozzá.


CARI – HAMUTÁL
Megjelent CARI első teljesen magyar nyelvű száma, a „Hamutál”.  Nem csak a szöveg terén akad újdonság, ugyanis ez a dal tempójában, hangzásában is más, a már megszokott pop-punkos, pörgősebb számokhoz képest jóval lassabb.

„A Hamutál szövege mélyebb témát érint, egy olyan érzést szerettem volna benne megfogalmazni, amihez tudnak kapcsolódni azok, akik szokták magukat hasonlóan érezni – akik küzdenek szorongással, depresszív gondolatokkal, esetleg traumáikat dolgozzák épp fel. A szöveg nagyon személyes, kicsit azt az érzést hozza, mikor egy barátomnak mesélek az érzéseimről egy cigi mellett, egy teljesen safe space-ben. Ezt az vibe-ot szerettük volna megjeleníteni a képi világgal, kombinálva ezt éneklős, hangszeres elemekkel.”  - árulta el CARI.


SISI – SZAR
Jelenleg a hiphop királynőjét egyértelműen Sisi jelenti, aki ezen a héten dubstep-témával jelentkezett. Ez a dal része az előadó novemberben megjelenő első nagylemezének.

„Ez a trekk lehet elsőre újdonságnak tűnik tőlem, számomra ez mégis teljesen magától értetődő lépés volt. Nyolcadikban már Skrillex-hajam volt, meg voltam őrülve a zenéjéért, szerettem a Knife Party-t is. Egy osztálytársammal non-stop mutogattuk egymásnak a különböző új előadókat, dalocskákat, mindketten fejhallgatóval közlekedtünk, ahova csak lehetett. Tehát ez is én vagyok. Lényegében a dub és a bass valamennyi alműfajával tudok azonosulni. Egy olyan szituáció ihlette a felvételt, amely gyakran megesik az előadókkal: Azaz, amikor valaki elsőre azt kérdezi magában egy új szám, vagy fellépő hallatán: “mi ez a szar”? Majd, amikor meglátja a színpadon, hogy mindenki tombol rá, vagy csak először megérzi a zene lüktetését, eszmél csak rá: „Ja, hogy te vagy az, bocs!”. Vagy mint amikor a szomszéd átkopog, hogy üvölt a zene, remeg a fal, majd beljebb jön, megtetszik neki a vibe és végül ottmarad bulizni, majd egy új hallgatómként távozik.” - mesélte a fiatal lány.


VALAMI LESZ - ARE YOU ABLE
Kiadta első klipjét a hol katartikus, hol meditatív indie rockban utazó Valami Lesz. Az „Are You Able” tulajdonképpen a párkapcsolatban való kitartást állítja fókuszba, amelyhez Szelei Dóra rendezett klipet.

„Szerettünk volna egy olyan történetet elmesélni, amiben a két szereplőn keresztül két különböző perspektívából közelíthető meg a feltett kérdés: ‘Are you able to stay?’ A fiatal pár kapcsolatában az érzelmi függőség és a szerfüggőség egymást erősíti, illetve párhuzamba állítódik egymással. Az érzelmek és a szerhasználat addig fokozódnak, ameddig az öndestruktív életforma a kapcsolat töréséhez vezet” – magyarázta Dóra.


MEG EGY CUKORKA – GYERE FEL
Alig egy hónapja egy melankólikusabb anyaggal jött elő a Meg egy cukorka, most azonban egy igazi rock’n roll dallal próbálták elűzni a szorongást.

„A GYERE FEL szövege számos olyan témát boncolgat, amely elől egyikünk sem menekülhet, legyen szó a pillanatok megélésének hiányáról, az állandó FOMO-érzésről, vagy önmagunk kereséséről a másokkal való kapcsolatainkban" – vallja Hárs Barna, dalszerző.


VASS GERI – ÉSZBE KAPÁS
Pörgős, dallal, klippel rázta fel a hetet a TikTokon is népszerű Vass Geri. A nagy zúzást jelentő „Észbe kapás”-ról, valamint annak videójára így mesélt az előadó:

„A dal viszonylag gyorsan kigurult belőlem, mondhatni hirtelen jött. Egy nyári hajnalba nyúló magányos ötletelés hozadéka az Észbe kapás. A szövegeim témáit nem igen válogatom meg, úgy vagyok vele, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, az önazonosságot nagyon fontosnak tartom. Ez a dal számomra egy sokak által ismert történet, amit én így mesélek el. Amint megszületik az ötlet, szinte azonnal tudom, hogy milyen irányba indulok el. A rockosabb daloknál az ösztönös zúzást tartom fontosnak, így ennél a dalnál is ezt helyeztem előtérbe. A hangszerelés váza gyorsan összeáll, ezután pedig pár hét tökéletesítés következik Somody Áronnal, aki egy zseniális forma, mindig élmény vele összerakni a végeredményt.” – kezdte. „Sok forgatáson vettem már részt, de az biztos, hogy ezután a forgatás után kellett a legtöbb papagáj kakit takarítanom. Olyan klipet szerettem volna, ami a zene világát tükrözi, mégis van benne valami szokatlan, így esett a választás az állatokra. Bobo, a papagáj és Dragon, a kígyó nagyon jófejek voltak, szinte otthonosabban mozogtak a kamera előtt, mint én. A megvalósításban Dombos Janó (operatőr), Radocha Marcell (fény) és a család (smink, haj stb.) segített, a vágás pedig ismét az én feladatom volt.” – tette hozzá.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. október 22. 08:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA