MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip és dalszemle 2022: 49. hét

Az év 49. hetében alighanem eljött a belassulás időszaka. Legalábbis, ami az alkotásokat illeti, hiszen a lírikus anyagok mellett apránként szivárognak be a karácsonyi hangulatú dalok is.

F.O.SYSTEM - MIRE VÁRSZ
1991-ben fejezte az aktív zenélést a ’90-es évek egyik kultikus underground zenekara, a F.O. System. A csapat ugyan 2006 óta minden évben ad egy nagy bulit, héten azonban 33 év csendjét törték meg egy friss-ropogós dallal.

„Az eredeti basszusgitár és dob ötletek felhasználásával, valamint rengeteg új zenei ötlet, ritmika, harmónia és az énekdallam hozzáadásával készült 2022-ben. A szöveg is teljesen új, a jelenben íródott, a zenekarunk korosztályát is foglalkoztató érzésekről és gondolatokról. A Mire vársz? egy zenei és stílusbeli időutazás. A ’80-as évek hangulatából indulva, egészen napjaink modernebb hangzásáig.” - mondta el Mátyás Attila.


ISMERETLEN  - VÁRTAM RÁD
Bár karrierje még csak most ível felfelé, máris magáénak tudhatja a Paksi Tehetségkutató Fesztivál legjobb előadónak járó különdíját Kovács Márk, avagy Ismeretlen. A srác ezúttal egy lírikus anyaggal jelentkezett, melynek producere nem más volt, mint Harmath Szabolcs.

“Mindig szerettem volna hangszeren is játszani, leginkább a dobolás vonzott, de aztán az élet egy kicsit más irányba terelt, és egy évtizedig komoly szinten kézilabdáztam. A zenei elkötelezettség persze továbbra is nagyon erős volt bennem, és az elmúlt néhány évben lemezlovasként is tevékenykedtem, főleg elektronikus vonalon. Végül úgy éreztem, hogy ebben nem tudok igazán kiteljesedni, és elkezdtem szövegeket írni, jöttek a zenei ötletek is, és szerettem volna megtalálni az én érzéseimen, gondolataimon alapuló saját hangomat, így született meg az Ismeretlen produkció. Már első dalom, a Hullócsillag klipje is Németh Kobe Dániel (ImagiCore) rendezésében született meg, és olyan jól sikerült a közös munka, hogy ismét vele szerettem volna együtt dolgozni. Akkor helyszínekben, jelenetekben is választékosabban meséltünk el és mutattunk be egy történetet, ezúttal azonban egy visualiser/lyrics videó elkészítésben segített, ahol a szöveg egy vágyakozásról, majd boldog találkozásról mesél, és ennek a tulajdonképpen kiszolgáltatott, hol izgatottabb, hol kicsit monoton várakozásnak az ívét és pillanatait próbáltuk a háttérben megjeleníteni.“ - árulta el az előadó.


NOIRA - COOL FOR YOU
Megérkezett az idei Songbook Songwriting Camp hivatalos dala, ami NOIRA és Iván Szandra közös munkája. A "Cool For You"-t Remek Zawadzki producerelte.

"Az SBSC Songwriting Camp volt az első dalszerző tábor élményem, és az első pillanattól nagyon élveztem, hogy 4 napon át egy ilyen fantasztikusan támogató közegben csinálhattam azt, amit a legjobban szeretek. Az első napon a “pop 2023” brief kapcsán Iván Szandra dalszerző-zongorista-énekesnővel és Remek Zawadzki lengyel producerrel kerültem egy csapatba, és azzal kezdtük a napot, hogy inspirációkat gyűjtöttünk, Lizzo-t, Jamiroquai-t, Pharrel-t, Demi Lovato-t hallgattunk. Remek nem szeretett volna túlzottan elrugaszkodni a brieftől, mi Szandrával pedig szerettük volna a saját kedvenc R&B és soul stílusunkat is belevinni a dalba, és szerencsére ezzel a viszonylag tágan értelmezhető brieffel mindenkinek az igényeihez találtunk kiskapukat. A dal témáját illetően abból indultunk ki, hogy nem kell túl mélynek lennie, de azért legyenek a dalszövegben olyan sorok is, amik kicsit meglepőek. Szandra elkezdett a szintetizátoron egy gospel témát játszani, én kitaláltam rá egy ének témát, és nagyon gyorsan összeállt a teljes dalszerkezet. Amíg Remek és Szandra az alapon és a szinti sávokon dolgoztak, addig én befejeztem a dalszöveget és ebéd után nem sokkal már el is kezdtük felvenni a végleges vokálsávokat. Mindhárman nagyon céltudatosak vagyunk, de délutánra sikerült bele is lazulnunk a feladatba, ami számomra nagyon megkönnyítette a munkát és közben nagyon élveztem az egész napot." - mesélte el NOIRA. "Egy nagyon chill, érdeklődő, kísérletező megközelítéssel kezdtünk hozzá a dal megírásához. Sokat beszélgettünk zenékről, Remeknek szinte mindenre volt egy dalpéldája. Noirából csak úgy árad a dalszöveg és az érdekesebbnél érdekesebb zenei mondatok, dallamok. Én ez alá próbáltam egy inspiráló harmóniavezetést berakni. Figyeltem a beszélgetés és a dallamötletek alakulását. Így írtuk meg a Cool for You alapjait. Ami ezután következett az már a zenei váz kiszínezése volt a producer részéről. Noirával mindketten a soul, neo soul világából jövünk, így rajongással arranzsáltuk meg és énekeltük fel a háttérvokálokat. A dal témájának a kidolgozásakor NOIRA arra gondolt, hogy egy friss szerelmi élmény, egy kialakulóban lévő kapcsolat mindig jó téma egy pop dalnak, erre fűzte fel a dalszöveget." - tette hozzá Iván Szandra.


DECADANCER - PILLANGÓ
A Decadancer (Ficzkó András - ének, Fűzfa Zoltán Pocky -basszusgitár, Mátyás Attila - gitár, Gergő Balázs - dob) kezdetben angolul hozta ki dalait, ám mára több magyar nyelvű munkával is rendelkeznek. A "Valamit valamiért", valamint a "Mondd, mitől félsz" után most itt a "Pillangó", amelynek eredeti verzióját már ismerheti a közönség a "That's You" című első albumukról.


MAGNA CUM LAUDE - ÓDA
Életünk során sok minden válik természetessé a számunkra. Vajon jól van ez így? Többek között ezt a témát járja körbe újdonságában a Magna Cum Laude.

"Az idő múlásával, ráncaink gyarapodásával egyre inkább keressük az élet értelmét. Miért vagyunk itt a földön, megtaláljuk -e a boldogságot az életünkben ? Mi minden adhatja a boldogságot az embernek ? Miből fakadhat a boldogság? Az eredőre való rátalálás a boldogság forrása, ami nem más az én esetemben, mint a Teremtő! Minden más pillanatnyi boldogság!" - kezdte Mező Misi. "Amit ez a mai világ sugall... Mindenkire ráférne egy kis boldogság. Amit akkor kEllene érezni, ha éppen nem az, vagyis MINDIG." - tette hozzá Szabó Tibi. "A téma adott volt és Apám szavai csengtek a fülemben: Semmi más nem számít fiam csak az, hogy boldog vagy-e vagy sem s ha nem, meg teszel-e érte mindent, hogy az légy?" - zárta végül Kara Misa.


ZALAI RICHARD - SPLENDID ISOLATION
Január hatodikán érkezik Zalai Richard  EP-je, amelyről egy dalt ("Back to Basics") már jól ismerhetünk. Most megérkezett a második előfutár, a La Boum fesztivál közönsége előtt született "Splendid Isolation".

„A cím arra a csodálatos 1 órára utal, amit együtt töltöttünk a színpadon. Részben elszigetelve a közönségtől magunkban. Gondolati síkon az előző EP-m, a Travel The Unknown folytatásának is lehet tekinteni, amely a Dunán lett rögzítve. Ott egyedül voltam elzárva a külső világtól egy hajón, itt pedig már ketten. A dalban egy repetitív zongora téma bontakozik ki és alakul át lassan és hívja be maga mellé a dobgép és szintetizátor hangjait. Végül pedig egy fokozás után újra kiüresedik a hangspektrum és a zongora zárja le hangulatát mind a dalnak, mind az EP-nek is.” - mondta Richard.


BELAU, SARAH JAY HAWLEY - UNIMAGINABLE
Nem unatkozik a Belau. A csapat ismét egy közreműködéssel lepte meg közönségét, a Mezzanine női hangját jelentő Sarah Jay Hawley oldalán.

"Minden ember életében eljöhet egy pont, amikor ráeszmélünk, hogy az önmagunk körül fenntartott fenntarthatatlant mennyivel nehezebb megőrizni, mint pusztán saját magunkká válni. Ez egy folyamat, melynek indulási pontjából, ahogy a dal címe is állítja egyszerűen elképzelhetetlen a végkifejlet, de az egyén útja maga lehet a megtisztulás és bizony létezik kiút onnan is, ahonnan szemlélődve a helyzetünk bizony végtelenül reménytelennek is hat. A videoklip is ezt a folyamatot szemléltetni. Óriási megtiszteltetés, hogy igent mondott felkérésünkre Sarah Jay Hawley, akivel ráadásul rendkívül gördülékeny volt a közös munka. Külön öröm számunkra, hogy egy nagyon különleges vízalatti klip készült a dalhoz, amelyben Szász Júlia szerepelt, és Lukácsi Liza rendezett. Úgy érezzük, hogy a dal, a szöveg, a klip és az alkotók most igazán összhangba kerültek" - mesélték a fiúk.


PETER SRÁMEK - JÖJJ VELEM
Sokan kedvelték meg az RTL "A Király" című sorozatát, amelynek eddigi részeiben Olasz Renátó szerepel. A főhös hangját azonban a kétszeres Zámbó Jimmy-emlékdíjas Peter Šramek adja, akit egy hamarosan megjelenő dupla korongon is hallhatunk.

„A Király című sorozat zenéje egy nagy és összetett feladat volt számomra. Nemcsak a Jimmy életmű ikonikus dalait kellett beilleszteni és újragondolni, hanem életének olyan korai szakaszaiban is megmutatni őt, amik nem dokumentáltak, például a híres/hírhedt Casanova bárban és egyéb kiskocsmákban történt fellépéseit. Ebből az időszakból semmilyen használható anyagunk, hangfelvételünk nem volt. Így újra kellett alkotni ezt a korszakot, és elképzelni mind a korszellemet, mind Jimmy formálódó előadói stílusát. Ilyen a „Jöjj velem” is, amivel rögtön indít a sorozat és ami egy rendkívül fontos dramaturgiai pillanatban hangzik el, itt látjuk meg először ‘a királyt. Éreznünk kell azt az energiát és karizmát, amivel - az akkor még a nagyközönség számára teljesen ismeretlen Zámbó Jimmy - lenyűgözi az éjszakai élet törzsközönségét, és a fellépést titokban megtekintő két zeneipari szakembert miután elhangzik az a mondat tőlük, hogy “ebből az emberből sztárt fogunk csinálni!” Megírtam a „Jöjj velem”-et – aminek hangszerelése a kitűnő Csicsák Norbertnek köszönhető beleértve a mix-masztert is -, ugyanakkor a szöveg is nagyon fontos, mert azon kívül, hogy ez egy elképzelt korabeli sláger, egy másik síkon Jimmy üzen vele a rajongóinak. Császár Előd írta a dalszöveget, ami azzal indul “ha a fellegekből visszanézek…” és azzal végződik, hogy “ilyen ám az életem, jöjj velem!”. Ekkor már tudtam, hogy ez az! Végül, mikor Peter Šramek felénekelte, aki az egész sorozatban Jimmy “énekhangja”, összeállt minden, hiszen ő nemcsak utánozni tudja Jimmyt, hanem mindazt a pluszt, az érzelmi töltést, a szívet-lelket is bele tudja tenni, amiben Jimmy különleges volt.” - avatott be minket Moldvai Márk, a sorozat zeneszerzője.


ZSÉDA - ESIK A HÓ
Zséda 2005-ben adta ki "Ünnep" albumát, azóta pedig nem is jelentkezett karácsonyi tematikájú anyaggal. Egészen mostanáig. Az "Esik a hó" egy könnyed hangulatú dal lett.

„Olyan sok dolog miatt aggódunk mostanában. Szeretném, ha legalább karácsony alkalmából senkinek nem kellene. Nem annyira fontos, hogy időben elkészül-e a halászlé, vagy hogy egyenesen áll-e minden rojt a szőnyegen. A lényeg az öröm, amit egymásnak tudunk adni azzal, hogy együtt vagyunk. Hiszem, hogy a készülődés is jobban megy, ha közben önfeledten éneklünk-táncolunk, úgyhogy szóljon idén minden házban az „Esik a hó”!” – mondta el Zsédenyi Adrienn.


RÉVÉSZ SÁNDOR, MENYHÁRT JÁNOS - AJÁNDÉK
Az "Ajándék" örökzöldet mindenki ismeri, márpedig az ilyen dalokat időről-időre leporolják a zenészek... A Piramis frontembere a Máté Péter-díjas Menyhárt Jánossal kartöltve öltözötte új köntösbe ezt a számot.

“Nagy örömöt jelent, hogy a dal és annak üzenete 2022 karácsonyán újra milliókhoz juthat el. Ezekben az időkben az egymásra való odafigyelés, a törődés, az ünnep igazi megélése fontosabb, mint valaha” – árulta el Révész.

Összeállította: Hatos Niki


2022. december 18. 06:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA