MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Iszkiri – Óriási a szerep a gyerekek ízlésének alakításában

Nagycsoportosoknak és kisiskolásoknak szóló foglalkoztató füzetet jelentet meg az Iszkiri gyermekzenekar az új CD-jével. A kiadvány képességfejlesztő faladatokat tartalmaz, és célja az is, hogy a civilben pedagógusként dolgozó zenekartagok szakmai segítséget nyújtsanak a szülőknek. A Csillagos 5-ös lemez dalai többek között az iskolai beilleszkedésről, a kistestvér érkezéséről és az óramutató értelmezéséről szólnak. Az Iszkiri küldetéséről, és összességében a gyerekzenekarok szerepéről nyilatkozott az együttes gitáros-énekese, Baraczka Gergő.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy gyerekeknek fogsz zenélni? Feltételezem, hogy kevesen gondolkodnak abban, miközben a gitározásról álmodoznak, hogy csinálok majd egy jó gyerekzenekart.

Ez valóban így van, és talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: a zenekar egyik tagja sem gyerekzenészként kezdte. Jómagam is megfordultam a legkülönfélébb zenei stílusokat játszó zenekarokban, a klasszikus Rock&Rolltól a Funkyn át a partyzenekarig. A fordulópont ott következett be, amikor elhívtak egy hobbi férfikarba énekelni, és ott megismerkedtem Dombi Ádám barátommal. Ádámról tudtam, hogy civilben pedagógusként dolgozik, és kitaláltuk, hogy szervezünk egy napközis zenetábort édesanyám magánovijában. A táborból táborok lettek, míg végül kitaláltuk, hogy ez a gyerekeknek zenélés tetszene nekünk akár az év többi részében is. Így alakult meg az Iszkiri.

Az Iszkiriben ketten is pedagógusok vagytok. Mennyire előny ez egy gyerekzenekar esetében?

Rengeteget jelent, hiszen itt nem elég, ha jó zenész vagy és jó dallamok jutnak az eszedbe, értened kell a gyerekek nyelvén is. Ismerned kell a gondolkodásukat, hogy mi az, ami menő náluk, mi az ami foglalkoztatja őket, mi az, ami megmozgatja a fantáziájukat. Egy kicsit neked magadnak is gyerekké kell változnod, és ez úgy a legkönnyebb, ha folyamatosan gyerekek között vagy.

Új, Csillagos 5-ös című lemezetek egy óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló foglalkoztatófüzettel jelent meg. Mint óvodavezetőnek, mi a tapasztalatod, igény van a gyerekek részéről az ilyesfajta feladványokra, vagy teljesen elvesztek a telefonnyomkodásban és a vizuális tartalmak fogyasztásában?

Az ovisok szerencsére nem teljesen „digitalizálódtak” még. Nagyon szeretik a hagyományos eszközöket, szívesen rajzolnak, az ilyen típusú „fejtörőket” pedig kifejezetten imádják. Persze csak akkor, ha a füzetben szereplő feladatok izgalmasak a számukra, de hát erről gondoskodtunk. Pedagógusként tudjuk, hogy milyen típusú feladatokat szeretnek megoldani, és hogyan érdemes tálalni azokat a játékokat, amik olyan területeket érintenek, ahol érdemes fejlődniük.

A piacon - ha lehet így fogalmazni - uralkodónak számít régóta Halász Judit és az Alma zenekar. Mennyire lehet mellettük labdába rúgni?

Úgy mondanám, virágozzon minden virág. Kicsi ez az ország, de annyira azért nem, hogy ne férjen meg egymás mellett több zenei stílus, több gyerekzenekar. Szerencsére nem panaszkodhatunk koncertszám és közönség tekintetében, úgy látjuk, hogy igenis van igény arra a stílusra is, amit mi képviselünk. Jutka nénire egyébként nagyon felnézünk, imádjuk a dalait, hiszen mi is azokon nőttünk fel. Az Almából pedig több taggal is jó viszonyt ápolunk.

Legenda kering arról - igaz vagy sem, nem tudom -, hogy egyszer egy alulszervezett Dolák-Saly Róbert gyerekkoncerten mindössze egy gyermek jelent meg. Róbert felment a színpadra, köszöntötte őt azzal a felütéssel, hogy "Kedves gyerek!", majd eljátszotta a teljes műsort. Az Iszkiri esetében milyen extrém koncertszituációkkal találkoztatok?

Történt velünk is jónéhány csoda… Előfordult például, hogy egy olyan esküvőre hívtak el minket, ahol nem volt egyetlen gyerek sem, viszont kiderült, hogy maga a menyasszony nagy Iszkiri rajongó. Nem jöttünk túlságosan zavarba, hiszen a zenénket, dalainkat szándékosan úgy alakítottuk ki, hogy ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek is jól szórakozzanak. Így aztán remek kis felnőtt-gyerekbuli kerekedett. De olyan is volt, hogy egy óriási rendezvényt elfelejtettek meghirdetni. Ott volt a szuper színpadtechnika, a zenekarok, csak épp közönség nem volt egyáltalán. Nem baj, jót buliztunk egymás koncertjeire. De felejthetetlen élmény például az is, amikor a Volt Fesztiválon játszottunk délelőtt 11-kor néhány tántorgó, csápoló tininek.

Véleményem szerint rendkívül fontos a gyerekzenekarok szerepe oly' tekintetben is, hogy kinevelik a következő koncertlátogató, zenefogyasztó generációt. Te hogy látod, mi a felelőssége egy gyerekzenekarnak, már ha szerinted is van?

Én azt gondolom, hogy a gyerekzenekarok szerepe óriási a gyerekek ízlésének alakításában, ezért a felelősségünk is hatalmas. A gyerekek felnéznek ránk, egyfajta mintaként szolgálunk nekik, hiszen ott állunk a hatalmas színpadon, és a kedvenc dalaikat játsszuk, minket néznek, hallgatnak nap mint nap a streaming csatornákon, stb. Ezért nem csak a zenei ízlés formálásában, de egyéb területeken is fontos, hogy hogyan viselkedünk. A szórakoztatás mellett a Csillagos 5-ös című lemezünkhöz tartozó foglalkoztató füzettel is ez a célunk: egészen másképp hangzik, ha az Iszkiri mondja, hogy tanulni vagány dolog…

Pretz Niki


2024. január 4. 05:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA