MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Zenetanárokat és előadókat díjazott az Artisjus

2018. december 17. hétfő - Könnyű- és komolyzenei kategóriákban osztottak díjat 2018. december 17-én az Artisjus székházában. Egyfelől azokat az előadóművészeket jutalmazták, akik a kortárs magyar műveket veszik műsorukra és viszik sikerre – elsősorban tehát nem saját zenéiket, hanem másokét játsszák. A zenetanárok munkája nélkül pedig aligha születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek - a szerzők ezzel az újonnan alapított díjjal ismerik el és köszönik meg a munkájukat.

Tíz zenetanárt és tíz előadót díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2018. december 17-én. A szerzők közös jogkezelő egyesülete ezzel a két új díjjal kíván köszönetet mondani a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükben a szervezet szakembereiből álló vezetősége döntött.
Az Artisjus Zenetanári Díjával azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére és missziójuk, hogy a felnövekő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.
Az Artisjus Előadóművészi Díjában azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket. 

Idén az alábbi művészek nyerték el a kitüntetést:

Előadói díjak – könnyűzene:

Borbély Mihály: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének docense, a világ számos pontján tart kurzusokat a Kossuth-díjas fúvósművész. A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik: együttesvezetőként, különböző formációk tagjaként, illetve szólistaként.

Kékkői Zalán: a Beatrice gitárosa, korábban Ákos, Varga Miklós zenekarainak tagja. A könnyűzene mellett nagysikerű színházi produkciókban, musicalekben is zenél. 13 éve a Roland Zeneiskola oktatója. 2015-ben többedmagával hozta létre a Zenezóna Művészeti és Oktatás Alapítványt, továbbá a Hangszert A Kézbe című élményprogram rendszeres előadója.

Lattmann Béla: Zorán és a Horváth Charlie Band állandó tagja. 1989 óta oktatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek, főtárgya a jazz-basszusgitár. Számos nemzetközi turné résztvevője, száznál is több felvétel őrzi munkásságát. A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Emerton- Artisjus- és Pro-Urbe díjas művész.

Micheller Myrtill: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett jazz-ének diplomát. Több külföldi verseny díjazottja, a Megasztár és az X-faktor tehetségkutatók felkészítőjeként is tevékenykedett. Saját együttese mellett számos ismert hazai előadó koncertjein és lemezein is közreműködik énekesként vagy vokalistaként, műfaja elsősorban a jazz.

Subicz Gábor: 2008-ban diplomázott a Zeneakadémián. Számos jazz és könnyűzenei produkcióban működik közre, emellett saját zenekart is vezet, valamint hangszerelőként és zeneszerzőként is aktív: 2014-ben első helyezett lett a 2nd European Bigband Composer Competition-ön Koppenhágában.

Előadói díjak – komolyzene:

Fülei Balázs: Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. 2012 óta a Zeneakadémia tanára, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője. Világszerte tart mesterkurzusokat, és nevéhez fűződik a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban évente megrendezett, nemzetközi Echo Nyári Akadémia megalapítása. 2018 februárjában a világ élvonalába tartozó Camerata Bern szólistája volt.

Kocsis-Holper Zoltán: karnagy, szólóénekes és zenetanár. A Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese, a soproni Kórus Spontánusz és a budapesti Vass Lajos Kamarakórus művészeti vezetője. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) művészeti bizottsági tagja, a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója.

Kosztándi István: a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának adjunktusa, 2004 óta kamarazenét oktat és a vonós kamarazenekar művészeti vezetője. A szegedi Kosztándi Vonósnégyes alapítója és primáriusa. 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián doktori fokozatot szerzet, 2018-ban Liszt-díjat kapott.

Lakatos György: 1985 óta a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának első fagottosa. 1996-ban Liszt díjjal tüntették ki, emellett számos egyéb elismerés birtokosa. 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense. Lemezei jelentek meg szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt és a világ számos országában koncertezett.

Rajk Judit: énekművész diplomáját 1994-ben, DLA doktori fokozatát 2009-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg adjunktus az Egyházzene Tanszakon. 1998-tól az Európai Kulturális Alapítvány, Budapest kuratóriumának tagja, 2009-től elnöke. Oratórium, dal- és koncerténekesként rendszeresen szólaltatja meg kortárs szerzők kompozícióit, több mű ősbemutató fűződik nevéhez.

Zenetanári díjak – könnyűzene:

Andrásik Remo: számos zenei formáció gitárosa, több gitártankönyv szerzője, az utóbbi években jelentős zenei fesztiválok és programok megvalósítója. A Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára és a Music Media Magazin tulajdonosa és főszerkesztője. 2016-ban megalapította az Öröm a Zene Iskolát, 2017 óta szervezője hazánk első könnyűzenei oktatási sorozatának, a Hangszert a kézbe sorozatnak. Az idén 25. évfordulóját ünneplő Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor kitalálója, tanára és szervezője.

Bordás József: dobművész, zenepedagógus, zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi Tagja. A Nemzetközi Dob Mánia Tábor megalapítója, a Rajkó-Talentum Konzervatórium dob-tanszak vezetője és a Házhoz megy a Zenede Országjáró zenetörténeti előadássorozat művészeti vezetője.

Mits Gergely: 2000-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzbasszusgitár szakán. Ugyanebben az évben megalapítja Székesfehérváron a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskolát, ahol igazgató lesz. 2003-tól a United együttes basszusgitárosa. Jelenleg a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének vezetője.

Nagy János: Jelenleg a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének jazz-zongora főtárgy tanára, nevéhez két jazz-zongora tankönyv kidolgozása is fűződik. 2018-ban saját iskolát alapított többedmagával A Mi Zenénk Alkotóműhely néven. 2010 óta a Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor művészeti vezetője. Két saját együttesben is zenél.

Toldy Mária: számos díjjal kitüntetett énekművész és tanár. A hazai Táncdalfesztivál kétszeres nyertese a Rövid az élet és a Más ez a szerelem című dalaival. Népszerűsége csúcsán a 70-es évek közepétől a tanítás felé fordult: megalapította a hazai musical oktatás első iskoláját, melyet máig sikerrel működtet.

Zenetanári díjak – komolyzene:

Dr. Darázsdi Zita: 2004-ben DLA fokozatot szerzett énektanár-karvezetés szakon. 2003 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerképző Gyakorló Szakgimnáziumának tanára, idei évtől igazgatóhelyettese, továbbá a Zeneakadémia zeneelmélet tanszékének szolfézs-zeneelmélet oktatója.

Gulyás Csilla: a Zenetanárok Társaságának alelnöke. 20 éve hárfatanára a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolának, emellett a Zeneakadémia gyakorlati tanításvezetője és a fiatal hárfa tanárok mentora. Létrehozta az ország egyetlen nyári hárfás fesztiválját Hárfás Tábor - Nyári Hárfás Iskola néven és több mint egy évtizede főszervezője az ország egyik legnagyobb kamarazenei versenyének.

Lukácsházi Győző: 2013-tól a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója. Korábban a Magyar Rádió szerkesztőjeként dolgozott, ahol később a Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetője lett. 1998-as kezdéssel útjára indította a Bonbon matinékat, az azóta országos hálózattal rendelkező népszerű sorozatot. Emellett a Tóbiás matiné, valamint a Partitúra című, gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat vezetője.

Vadász Zsuzsanna: diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének Debreceni Tagozatán szerezte zongora- szolfézs- és általános iskolai ének szakon. 2012 óta a Tóth Aladár Zeneiskola tanítója. 2007-ben életre hívta kollégáival a Papp Lajos Regionális zongoraversenyt, melynek azóta is zsűrije.

Varga Károly: korábban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének vezető tanára, illetve a Fővárosi Zeneiskola Szervezet tanszakvezetője. 25 évig a Magyar Televízióban, 45 éven keresztül pedig a Magyar Rádióban vezetett zenei műsorokat. Az általa vezetett Mozart Klubnak több világhírűvé lett magyar művész volt tagja. Ismeretterjesztési és pedagógiai munkássága egy korszakot határoz meg.


2018. december 18. 09:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA