MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Vadonatúj Rocksuli a Soulbreakersszel!

Bugyi község önkormányzata a helyi Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtárral valamint a Soulbreakers zenekar tagjaival összefogva rendhagyó könnyűzenei képzést indított tavaly a településen.

A zenekar tagjai még a projekt megkezdése előtt tartottak egy-egy bemutató műsort a helyi iskolák számára. Zenéltek, interaktív játékokkal készültek a gyerekek számára, beszélgettek velük, megmutatták mihez lehet kezdeni az egyes hangszerekkel,mi a feladatuk, szerepük a zenében.

A lényeg, hogy a szórólapokat a képzésről nem a szülők kapták meg,hanem a gyerekek. Azt kérték,hogy ők gondolják át szeretnének-e jelentkezni, és ha igen a válasz, csak akkor adják tovább a szülőknek a szóróanyagot,akik így eldönthetik,hogy beíratják-e a gyermekeiket a képzésre.

Így tulajdonképp  a projektben való részvétel a gyerekek saját döntése. Ezáltal itt nem kibúvó a,,csak azért vagyok itt mert anyáék beírattak, de amúgy engem ez nem is érdekel" típusú kifogás.:)

Aki itt van azért van itt,mert ki szerette volna ezt próbálni. Bele akart vágni. Számon kérhető.

2018-ban a Kodály emlékév kapcsán a Rocksuli sikeresen pályázott a Nemzeti Művelődési Intézet által kiírt Kodály 135+1 pályázaton.  Három pályázatot adtak le-a dob/ gitár-basszusgitár/ ének tanszakok külön-külön pályáztak, és mindhárom anyag nyert.

A projektek meg is valósultak, és olyan jól sikerültek,hogy Mózes Zoli (dob), Ratkóczi Huba (gitár/basszusgitár) és  Pleszkán Écska (ének)-oktatók mindhárman meghívást kaptak az intézettől egy országos konferenciára, ahol mint meghívott előadók szerepeltek. Egy-egy workshopot tartottak a konferencia keretein belül,ahol bemutatták a projekteket és az alkalmazott zenetanítási technikáinkat.

Jelenleg több mint 60 gyerek tanul náluk kisebb részben önköltségen, nagyobb részben önkormányzati támogatással.

Tavaly még csak 43-an voltak, de mindössze 3,5 hónap felkészülés után ezzel a gyerekcsapattal egy zenei Erzsébet tábor keretein belül feljöttek Pestre és bevonultak az ország egyik legmenőbb stúdiójába (TomTom), ahol két dalt is rögzítettek. A tábor végén a gyerekek hazavihették a saját lemezüket, a saját maguk által tervezett borítóval. Micsoda motiváció!

A projekt kivitelezői remélik,hogy a helyi gyerekek hamarosan elkezdenek maguk is szervezkedni, zenekarokat alapítani, és ezáltal a zene egyben egy új szabadidős elfoglaltságot is jelent majd a helyi kiskamaszok számára, akiket egyébiránt koruknál fogva nem a legkönnyebb lekötni.

Reméljük, hogy a garázsbanda alapítás jó alternatíva lesz a számukra:)


2019. február 5. 15:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA