MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Új módszerek zongora gyakorlásra, vagy zeneszerzésre

A Bluetooth-ról már valószínűleg mindenki hallott: ez egy olyan technológia, mely lehetővé teszi a rövid távolságú vezeték-nélküli adatcserét, megszüntetve a kábel gubancokat. Valószínűleg már te is használtad a Bluetooth technológiát telefon ki-hangosításra, vagy vezeték nélküli egér/billentyűzet működtetéséhez. Azonban azt még nagy eséllyel soha nem tapasztaltad meg, hogy milyen irányban változtatja meg a Bluetooth a zongorázást – mivel ez idáig nem létezett olyan digitális zongora, ami tartalmazza ezt a technológiát. Mostanáig…

A Roland új HP ás LX sorozatú zongorái kompatibilisek a Bluetooth szabvánnyal, így bármikor rendkívül egyszerűen hozhatunk létre vezeték-nélküli kapcsolatot mobil eszközünk (telefon vagy táblagép) és a zongora között. De miért is jó ez? Egyrészt, mert szépen beilleszkedik a mai életmenetbe, ahol rendkívül sokan használnak okos telefont, vagy táblagépet és így vezeték nélküli kapcsolatokat is. Másrészt pedig azért, mert ma már rengeteg zenei alkalmazás elérhető akár iOS, akár Android készülékekre, melyek rendkívül hasznosak lehetnek a mindennapi zongora gyakorlás során. Ilyenek például a kottás, vagy oktató alkalmazások, vagy a saját zenei anyag rögzítésére alkalmas DAW szoftverek, de az is rendkívül hasznos lehet, amikor dalt szedünk le egy video megosztó oldalról és a zongora hangszóróin keresztül szólal meg a „stream-elt” zene, ugyanott, ahol a zongoránk. Mindez persze úgy, hogy nem kell vezetékekkel bajlódni – ha egyszer össze párosítottuk a zongoránkat a telefonunkkal, vagy táblagépünkkel, onnantól kezdve ez automatikusan működik és tényleg csak a zenére kell koncentrálnunk.

Háromféle Bluetooth módban használhatjuk az új generációs HP / LX Roland zongoránkat. Ezek a következők:

Bluetooh Audio segítségével stream-elhetünk dalokat, vagy oktató anyagokat
Akár egy alkalmazást használunk, vagy éppen egy online oktató videót nézünk, a táblagép, vagy az okos-telefon hangszóróján keresztül hallgatva, ez nem valami élvezetes. A Bluetooth Audio segítségével viszont a mobil eszközből érkező hang a zongora hangszóróin keresztül fog megszólalni – ugyanott, ahol a zongora is – így sokkal dinamikusabb, élvezetes hangzáshoz jutunk, sőt ha fejhallgatót csatlakoztatunk a zongorához, akkor akár „magunkban” is zongorázhatunk, nem akármilyen minőségben. 

Egyszerű felvétel készítés Bluetooth MIDI segítségével
Saját dalok felvétele is megoldható kábelezés nélkül. Itt jön képbe a Bluetooth MIDI, ami gyakorlatilag egy vezeték-nélküli MIDI vezérlővé alakítja zongorát, így könnyedén csatlakozhatunk kedvenc DAW szoftver alkalmazásunkhoz. Akár dalt írnál a Garage Band-ben, vagy saját zongora hangzást alakítanál ki a Roland Piano Designer alkalmazásában, tényleg kézenfekvő ez a megoldás.

Kellemes gyakorlás a Bluetooth Lapozás (PageTurn) segítségével
2016-ban a különböző kotta alkalmazások megváltoztathatják a zongoristák gyakorlási szokásait. Egy új darab gyakorlása közben a Bluetooth PageTurn is sokat segíthet. Választunk egy kottás alkalmazást - mint például a piaScore -, rátesszük a táblagépünket a kottatartóra és a zongora középső pedáljával tudunk lapozni.

Ilyen egyszerű az egész. Érdemes megnézni az alábbi oktató videót, ahol belekóstolhatunk, hogy milyen előnyökkel járhat egy zongorista számára a Bluetooth használata.


2016. november 28. 19:39

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA