MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Teret a tehetségnek!

Szeptember 6-án nyílt meg ünnepélyes keretek között Tatán Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ. Az előkészületekről és a nem mindennapi lehetőségekről Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke mesélt Rozsonits Tamásnak. 

Mi adta az ötletet a Központ megvalósításához?

Az alapítvány indulása óta vágytuk, hogy legyen egyszer egy hely, ahol a különféle kreatív törekvések, egymást erősítve tudnak kibontakozni. Hét évvel ezelőtt konkrét projekttervet készítettünk – egyelőre csupán a fióknak - és elneveztük Kreatív Háznak. Hisszük, hogy a különféle kreatív energiák egymásra hatása erősíti a tehetség kibontakozását.

Voltak-e minták a Központ kialakításához? Ha igen: melyek azok és miért?

Igazi minta nem volt. Tudjuk, hogy léteznek hasonló gondolatiságból fakadó helyek, ahol könnyűzenét oktatnak, vagy zeneipari képzéseket tartanak, de ilyen komplex törekvéssel még nem találkoztunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsen, csupán azt, hogy mi nem találtunk. Tanulmányoztunk németországi mintát, ahol van ilyen kreatív alkotó ház, abból sok mindent próbáltunk magunkba szívni. Ami nálunk egyedi az az, hogy az első helyen a könnyűzene áll, minden más ahhoz kapcsolódik, azt támogatja.

Milyen út vezetett az ötlettől a megvalósításig?

Huszonhat éve dolgozunk töretlenül a hazai tehetséggondozásban. Talán mondhatjuk szerénytelenül, hogy a könnyűzenei tehetséggondozás doyenje a Peron Music Alapítvány, hiszen huszonnégy éve folyamatosan szervezzük a Peron Music Tehetségkutató Fesztivált. Az elsődleges az ötlet volt, amely, mint mondtam hét éve a fiókban volt. Aztán kellett hozzá egy pályázati lehetőség, egy forrás, és egy támogató önkormányzat, amely helyet adott az elképzelésünknek. Így találtunk egymásra Tata Város Önkormányzatával, amely a kultúra részének tekinti a könnyűzenét, és egy patinás épület – egy egykori piarista rendház - egyik szárnyát biztosította a beruházáshoz. Nagy öröm, és persze hatalmas kihívás is egyben a 4,5 méter belmagasságú. 710 nm-es épület kialakítása. Most elkészültek az alapok, minden tiszta, szép, vannak eszközeink, és szakembereink. Aztán ahogy halad előre az idő kell majd a hangzást, az akusztikát is rendbe tennünk.

Milyen tevékenységi körökre nyílik lehetőség a Központban?

A fő küldetésünk az alapfokú könnyűzenei hangszeres oktatás. Ennek szellemében nyílik lehetőség hamarosan jelentkezni gitár, basszusgitár, zongora, ének, dob főtárgyakra. Emellett fontosnak gondolom a zeneelméleti képzést és a zenekari gyakorlatot is. Bárki, aki jelentkezik erre a havidíjas képzésre, heti egy főtárgyi és heti egy-egy zeneelméleti és zenekari gyakorlati órát kap. Ezen felül szakkör, workshop, képzés vagy tréning formájában egyéb olyan lehetőségeket is biztosítunk, amelyek szervesen kapcsolódnak a zenéhez (zeneszerzés, dalszövegírás, hangtechnika, stúdiózás, menedzsment, producer és marketing).Természetesen mindenhez nyitottan állunk, és amit tudunk befogadunk és támogatunk, de fontos, hogy az elsődleges cél – a könnyűzenei oktatás – ne sérüljön.

Kik és milyen módon vehetik igénybe a központ szolgáltatásait?

Alapfokú képzésről beszélünk, tehát bárki, aki meg akar tanulni zenélni, és ezt nem a klasszikus módon szeretné megtenni.

Kikből áll a „tanári kar”?

A tanári kar olyan helyi szakemberekből áll, akik benne vannak a zenében, mondjuk úgy, hogy „élő” zenészek, és vállalták az oktatást. Jelenleg minden főtárgyra van egy tanárunk, de természetesen a jelentkezés függvényében bővítjük a tanári kart. Hála istennek sok a nyitott, támogató szakember, aki legalább annyira fontosnak gondolja ezt a tevékenységet, mint mi.

A könnyűzenei képzés milyen formában valósul meg? Mennyiben hasonlít az egyéb állami oktatási intézményekre?

Abban hasonlít leginkább, hogy intézményesített keretek között zajlik, mindenkinek lesz egy főtárgya, amire beiratkozik, és lesz zeneelmélet is.

Mi a tematika? Mennyi ideig tart egy-egy kurzus és kapnak-e bármilyen bizonyítványt a végzősök?

Mivel most indulunk, ezért minden kidolgozás alatt áll. Leginkább ahhoz hasonlít, mintha valaki elmenne egy magántanárhoz. A tanárok alakítják ki az órákat, amely igazodik a tanuló ritmusához, tudásszintjéhez, és képességeihez. Nem az a cél, hogy mindenki egyszerre ugyanoda eljusson, hiszen mindenki más és más. A cél, hogy élményként tekintsen a zenére, de értse, hogy minden rajta múlik. Amennyit ő készül, annyit fog tudni haladni. Nem az a célunk, hogy zseniket neveljünk. Azt szeretnénk, hogy zeneszerető és zeneértő emberek lépjenek ki a Peron Tehetségközpont kapuján. Évfolyamokban gondolkodunk, szokás szerint ősztől nyárig tartó évaddal. Bizonyítványt nem adhatunk, mivel nem vagyunk AMI, de tanúsítványt mindenképp fogunk adni. Nem csak Tata, hanem az egész régió számára nyitott az intézmény. 

Milyen csatornákon keresztül éritek el a potenciális regionális érdeklődőket?

Alapvetően a social média felületeit használjuk Peron Tehetségközpont néven, és van saját weboldalunk is, www.tehetsegkozpont.hu címen. És természetesen várjuk személyesen is a jelentkezőket Tatán, a Tanoda tér 5. szám alatt.

Hogyan kapcsolódik az ország más városaiban működő könnyűzenei képzést nyújtó intézményeihez a tatai központ?

Keressük a kapcsolatokat és kapcsolódásokat. Jelenleg nincsen olyan folyamatosan működő platform, amely összekötne bennünket, de nyitottak vagyunk, és igyekszünk proaktívak is lenni. Pillanatnyilag nagyon leköt bennünket az elindulás, de amint egy kis lélegzethez jutunk, elkezdünk szervezkedni, és keresni a találkozás lehetőségeit. Akár meghívni magunkhoz a szakembereket. Október 1-5 között nálunk lesz a Hangszert a kézbe! sorozat, és annak keretében egy kerekasztal beszélgetés a könnyűzenei oktatásról. Bízunk benne, hogy az is ad impulzusokat és lendületet a továbblépéshez.

Miben változtatja meg a Peron Music Alapítvány életét a Központ létrejötte és működése? Milyen új lehetőségek nyílnak a Központ létrejöttével?

Leírhatatlan! Hatalmas lépés ez nekünk, és a régió könnyűzenei életének. Szerintem még mi sem fogtuk fel igazán, de időt kell hagyni a zenészeknek, zenetanároknak, és a leendő tanulóknak is, hogy meglássák és elhiggyék milyen klassz dolgot tudunk közösen létrehozni és működtetni. Lett egy otthonunk! Bízunk benne, hogy mindenkinek otthona lesz, aki betér hozzánk. Nem rendelkezünk a mindentudás bölcsességével, ezért várjuk azokat is, akik jobbító szándékú véleményükkel akarják támogatni munkánkat. Huszonhat év munkája vált termőre, és mi itt képzeljük el a következő huszonhat évünket is!

Rozsonits Tamás


2019. december 9. 15:58

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA