MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tehetséggondozás és oktatás

Könnyűzenei tehetséggondozás és oktatás a Kárpát-medencében címmel folytatódik az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramjának mini-konferencia sorozata. Ezúttal Tatán, a leendő Peron Tehetség Központ közelében, a Volt Piarista Rendházban tanácskoznak.

Tavaly novemberben Legyen a könnyűzene is mindenkié címmel rendezett konferenciát az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramja, ahol nemzetközi és hazai példák mentén járták körül a könnyűzene tanításának lehetőségeit. A kétnapos konferencia végén a résztvevők egy része úgy döntött, hogy rendszeres találkozók kertében kívánja folytatni a közös gondolkodást. Így valósult meg az Egri Ifjúsági és Zenei Programmal közösen az első mini-konferencia 2018 februárjában, amit debreceni és pécsi találkozók követtek, majd létrejött a májusi Music Hungary Konferencia nulladik napján, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen szervezett Következő hangok című tanácskozás.

A nyári szünet után Tatán folytatódik a sorozat. Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program, a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, a Hangőr Egyesület és a Peron Music Alapítvány 2018. október 13-ára, a leendő Peron Tehetség Központ közelébe, a Volt Piarista Rendházba hívta össze a mini-konferencia sorozat újabb tanácskozását, amelynek címe: Könnyűzenei tehetséggondozás és oktatás a Kárpát-medencében.

A cikkben szereplő fotók a 2018. április 26-i Populáris zenei kultúra az egyetemi-akadémiai térben című konferencián készültek. Fotós: Karlóczy Dominik

A délelőtti témák a Jó gyakorlatok a közösségi zenélésre, a zene megmutatására című blokkban hangzanak el. Először Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke az immár 23 éves Peron Music Tehetségkutató Fesztiválról beszél, majd Andrásik Remo a 25 éves Gitármánia tábor tapasztalatait osztja meg, amit Bordás József előadása követ a Dob Mánia Táborról. A délelőtti szekcióban hangzik el Gajda Ferenc SzegedRocks 2018 című előadása is, amely Magyarország legnagyobb zenei flashmobjának hátterére világít rá, illetve Dr. Lakatos Péter beszámolója a debreceni Nyári Dicsőítő Iskoláról.

A délutáni szekció címe: Határon túli könnyűzenei képzések és lehetőségek. Ebben először Hints Zoltán a Marosvásárhelyi RockSulit és tehetséggondozó programot mutatja be, majd Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének elnöke tart előadást Felvidéki magyar könnyűzenei élet a 21. században címmel. Ezt követően Cserteg István a határon túli magyar könnyűzenei tehetségkutatók történetéről és lehetőségeiről tart előadást. A tanácskozást az uniós forrásból megvalósuló Peron Tehetség Központról szóló prezentáció illetve a beruházás bejárása zárja. A konferencia zárszavát Michl József, Tata város polgármestere tartja.

A konferencián való részvétel ingyenes, az előadások rövid leírása hamarosan elérhető lesz a poptanitas.blog.hu felületen.


2018. október 12. 06:09

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA