MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Több mint 300 beérkezett pályázat

Médiatámogatásra, showcase eseményeken való részvételre, nemzetközi turnéra, zeneiskolai zenekarok támogatására lehetett pályázni az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programhoz január végéig. A több mint 300 pályázó mintegy 400 millió forintnyi támogatást igényelt. Döntés márciusban várható.

A könnyűzenével hosszabb ideje, rendszeresen foglalkozó nyomtatott és online médiumok támogatására is lehetett pályázni a Hangfoglaló Program Médiatámogatási Alprogramja keretében annak érdekében, hogy a hazai könnyűzene megfelelő fórumokhoz juthasson. A Kollégium olyan, legalább egy éve, folyamatosan megjelenő és frissülő médiumokat kíván támogatni, amelyek saját, első közlésű anyagokban a magyar könnyűzenével foglalkoznak. A 22 pályázó több mint 40 millió forintot igényelt, amely közel két és félszerese a rendelkezésre álló 15 milliós keretnek.

A Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának részeként, külföldi, könnyűzenei showcase fesztiválokon és könnyűzenei konferenciákon való részvétel támogatására is lehetett pályázni január végéig. Ez a kiírás azért született, hogy a nemzetközi piacon aktív zenei menedzserek, a Hangfoglaló Programmal és Programirodával együttműködve, de a személyes aktivitását előtérbe helyezve vegyenek részt ilyen rendezvényeken. A Program ezzel a magyar könnyűzenében dolgozó szakembereket kívánja segíteni a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében és elmélyítésében. A rendelkezésre álló 20 millió forintos keretre 39 pályázat érkezett.

Ugyancsak a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram keretén belül hirdették meg azt a pályázatot, amelynek célja a magyar élőzene külföldi piacokon való megjelentetése. Ennek megfelelően a kiírás külföldi koncerteket és turnékat támogat a Program. Erre a pályázatra 186 jelentkezés érkezett mintegy 283 millió forintos igénnyel.

A zeneiskolákban működő zenekarok – sok közülük évtizedes múltra tekint vissza – a képzés és utánpótlás-nevelés fontos szereplői. Az ezeket nagyfokú pedagógusi elhivatottsággal vezető zenetanárok és zeneiskolák helyzetének megkönnyítésére írta ki közösen pályázatot a Zeneművészet Kollégium, a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium és a Hangfoglaló Program Kollégium. A támogatásra legalább két éve működő, a saját intézményükön kívül is rendszeresen fellépő, bármilyen műfajú, minimum háromtagú zeneiskolai zenekarok pályázhattak. A rendelkezésre álló 28,5 millió forintos keretre 59 pályázó 54,6 milliónyi igényt nyújtott be.

Az NKA Hangfoglaló Program Kollégium várhatóan március folyamán, két ülésén dönt a beérkezett pályázatokról.


2018. február 24. 06:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA