MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szombati szuperlatívuszok

Beszámoló a XXIV. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor hatodik napjáról, 2017. július 29. Szombat.
A szombati nap már a szuperlatívuszokról szólt, kezdve Táborunk egyik meghívott előadójaként a nemzetközi sikereket is elért dalszerző, Köteles Leander kurzusától addig a mintegy hatvan zenekarig, akik déltől egész késő estig mutatták meg magukat egy-egy dal erejéig. Olyan eseménysorozatot hozott számunkra a szombat, amelyre – valószínűleg – még nem volt példa a hazai könnyűzenei élet történetében.

A reggeli hangszeres kezdő és haladó órák után (Andrásik Remo – kezdő gitár, Lukács Peta – haladó gitár, Hudák Attila – kezdő basszusgitár, Szappanos György – haladó basszusgitár, Fekete Szilárd – kezdő dob) a szokásos zenekari gyakorlat elmaradt, már mindenki a tábori zenekarok bemutatkozására készült. Voltak olyan csapatok, akik még próbáltak egy utolsót, mielőtt a gyakorló- és egyben bemutatótermek üzemeltetői szó szerint el nem bontották körülöttük a technikát. Délben el is kezdődött a rekordszámú, mintegy hatvan együttes bemutatkozása a főtéri sátorban. Minden formációnak egy dal előadására nyílt így lehetősége.

Délután háromkor, tizenhét produkció után, néhány órás szünet következett a koncertfolyamban, ugyanis Köteles Leander invitált minket dalszerző szemináriumára, miközben Tóth Tamás az elektromos dobokról és egyben az önmenedzselésről, karrierépítésről tartott interaktív foglalkozást. Ezt követően Géczy Viktor (szólógitár), Takács Kanóc Roland (basszus), és Zombori Atus (dobok) groove workshopja következett, nem csak gitárosoknak, majd Szelényi István tanár úr merült egy utolsót ez évre a pszicho-akusztika világába, ezúttal a főtéri sátor üzemszünetét használva fel foglalkozásához. Mindeközben Sümeghi Tamás (dobok) és Takács Roland bebizonyította, hogy a jó groove-ból sosem elég, Koczka Bence (gitár) pedig az 1-es előadóban rántotta le a leplet a klasszikus rock-slágerek hangszerelési, harmonizálási trükkjeiről, egészen a Johnny B. Goode-ig visszamenőleg.

Molnár Kata Orsolya a „brandes hangokról” mesélt, vagyis hogy miként építsünk márkanevet zenei produkciónkból, majd este hat órakor folytatódott a tábori zenekarok koncertfolyama. A szervezők úgy alakították a fellépők sorrendjét, hogy az ifjú muzsikusok szülei, hozzátartozói is ideérhessenek az ország legtávolabbi szegletéből is, megnézni, meghallgatni szeretteiket, majd legyen idejük esetleg még az ifjúsággal együtt hazautazni az este folyamán. A nagykorúak persze maradtak másnap reggelig, de ne szaladjunk ennyire előre:

Az esti koncertfolyam kezdetén a Fekete Szilárd által vezetett dobosok mutattak be egy remekbe szabott dobshow-t, majd a Pacziga Linda és Pintácsi Viki vezette énekkurzusok hallgatóiból alakult kórusprodukciók következtek – utóbbi egy előző nap verbuvált élő kísérőzenekarra., Ezt követően az idén először létrejött fúvós kurzus diáksága prezentált egy nagyszerű, jazzes filmzenét. A tematikus darabok után a többi negyven csapat mutatta meg magát, a fellépések szüneteiben pedig a ceremóniamester Hajdu Zoli mutatta be a Tábor tanári karát, teremüzemeltetőit, hangmérnökeit, orvosát, gyermekfelügyelőit, mindenkit, aki segített az esemény lebonyolításában, a terület karbantartó szakembereiig bezárólag, és persze, átadták a 2017-es Gitármánia Tábor legszorgalmasabb, legtehetségesebb, legaktívabb tagjainak felajánlott díjakat, melyek a következők voltak:

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált basszusgitárosa Török Bettina egy Cort GB54JJ basszusgitárral lett gazdagabb, Baráth István, Gyöngyösi Ábrahám, Major Gergő és Csiga Zoltán tábori munkáját pedig a tanári kar értékes BOSS, Eden, és Korg eszközökkel köszönte meg.

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált billentyűse Gere Barnabás lett, aki Edirol by Roland in-ear headphone-t vihetett haza, Hajas Tamás Boldizsár és Kiss Sebestyén tábori munkáját pedig, a tanári kar Audio-technica és Korg kiegészítőkkel köszönte meg.

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált dobosa, Oláh Gábor szettjét ezen túl egy Natal pergődob is díszíti, Fazekas Tamás kiemelkedő munkájáért BOSS DB60 metronómot, Tarr Linda és Koncsecskó Péter dobos táskákat, Farkas Bács Levente pedig egy ajándékcsomagot érdemelt ki.

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált énekese Kovács Kamilla lett, jutalma egy Audio-technica ATM610 mikrofon, Vitéz Juli és Názár Viktória szorgalmukért és folyamatos aktivitásukért pedig, Audio-technica ajándékcsomagban részesültek. 2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált szövegírója Bagossy Júlia, ő egy Audio-technica M50X fejhallgatót vihetett haza.

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált gitárosa Bajnai Marcell, az övé lett a Cort Classic TC elektromos gitár, legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált fiatal gitárosa pedig Énekes Bence, aki egy Vox MV50 gitárerősítővel lett gazdagabb.

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált alkotó előadója Jurisics Tamás egy Cort Earth300 akusztikus gitár büszke tulajdonosa immár, valamint kimagasló tehetségéért Sárközi Márton egy BOSS DS1 40 éves jubileumi torzítót érdemelt ki. Fogas Ákos szintén kimagasló tehetségéért Öröm a Zene – Újfalusi Gábor Díjat és a Select Guitars jóvoltából egy amerikai butik torzítót, továbbá Korg hangolót kapott. Aktív közreműködésükért Kereszti Dániel, Pável Sándor és Morvai Péter Ibanez ajándékcsomagot kaptak.

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált szaxofonosa Hering Zolna egy szaxofon hangolót kapott, az 2017-es évben a tábor slágeréért a 1Life zenekar pedig egy Audio-technica, Korg, Natal, Eden ajándékcsomagot kapott. 2017 legfiatalabb zenekaraként Sümeghí Zsófia, Hering Zolna, Özbas Yasin, Andrásik Rémó és Nagy Donát Audio-technica, Korg, Natal, Eden ajándékcsomagot kaptak.

A Tábor hatvan zenekarának koncertje kevéssel éjfél előtt ért véget, szem nem maradt szárazon, akár az örömtől, akár a meghatottságtól, akár a jól végzett munka utáni elégedettségtől lett párás, a ceremóniamester pedig hivatalosan is bezárta az eseményt. Az örömteli együttlét azonban folytatódott még másnap hajnalig, amint az már hagyomány Szolnokon, a Tiszaliget Turisztikai és Szabadidő Központban. Mi pedig, jövőre találkozunk újra, a jubileumi, XXV. Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban!


Üdvözlettel:
Illés Norbert 


2017. július 31. 22:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA