MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szertelen szerdai szórakozás

Beszámoló a XXIV. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor harmadik napjáról, 2017. július 26. Szerda.
Általában a szerda az a nap a Gitármánia Tábor életében, mikorra minden táborozó belerázódik a napi események rendjébe. Nem volt ez másként idén sem, s közben egy percet sem unatkozhattunk, hiszen se szeri, se száma nem volt a nagyszerű programoknak, legyen az zenekari óra, gyakorlás, egy-egy tematikus hangszeres, hangtechnikai vagy elméleti kurzus. A nap végén pedig egy-egy rendhagyó koncert és az elmaradhatatlan büfékurzus tette fel az i-re a pontot. 

A reggeli hangszeres kezdő és haladó órák után (Andrásik Remo – kezdő gitár, Lukács Peta – haladó gitár, Hudák Attila – kezdő basszusgitár, Szappanos György – haladó basszusgitár, Fekete Szilárd – kezdő dob) következett a mindig nagy izgalommal várt zenekari gyakorlat. Idén 45 zenekar alakult a Táborban, nagyon bízom benne, hogy mindannyian meg tudják majd mutatni magukat a szombati gálán! A feladatok, mint minden évben, idén is próbára teszik a csapatok kreativitását, és jól fejlesztik a zenekarokon belüli kommunikációt. A szerdai napra egy feldolgozással kellett, hogy készüljenek a csapatok, örömmel jelenthetem, hogy mindenki megugrotta ezt az akadályt.

Miután lezajlott a napi zenekari gyakorlat második turnusa, Pacziga Linda vette kezelésbe az érdeklődő énekeseket, miközben Pribojszki Mátyás szájharmonikás Szász Feri gitárossal kiegészülve tartott gyorstalpalót „kizárólag gitárosoknak is”. Markó Ádám, a Special Providence és a USEME (s még persze, számos egyéb produkció) dobosa ismét ízelítőt adott speciális groove-jaiból a főtéri rendezvénysátorban, majd közvetlenül ezután a Tamások, Sümeghi és Tóth tanár úr prezentálta az Öröm a Zene iskola dobos tematikáját az arra fogékonyaknak. Lombos Marci tanár úr 5letszobrász kurzusának vendége ezúttal a Jetlag és az Anti Fitness Club szövegfelelőse, Molnár Tamás volt, miközben Varga Zoltán arról mesélt, mit tesz hozzá egy producer egy zenekar életéhez. Referenciái magukért beszélnek: a Tankcsapda, a Road, a Depresszió, az Ossian, a Paddy and the Rats, a USEME, a Dorothy, a Special Providence és még sok más csapat munkáját segítette eddig sikerrel.

Dandó Zolika gitáros és Pálfi József „Spulni” hangmérnök idén arra szövetkezett, hogy részletesen bemutatják, miként építhető sikeresen és működőképesen, túlnyomórészt analóg elemekből egy színpadi gitárfelszerelés, mik egy ilyen rendszer technikai buktatói, hova vész el ilyenkor a gitár jele, s ez hogyan cselezhető ki némi kreativitással, s nem utolsó sorban, költséghatékonyan. Ez alkalommal inkább Spulni vitte a szót, s a gitár-rendszerek technikai jellemzői voltak az előtérben, míg a csütörtöki nap folyamán Zolikáé lesz majd a szó, hogy demonstráljon. Várható, hogy szem nem marad szárazon…

Szelényi István tanár úr folytatta hallásfejlesztő kurzusát, miközben Sümeghi Tamás dobos és Takács Roland basszusgitáros „Rhythm&Groove” tanfolyama haladt a maga medrében, Csongor Bálint énekes (Subscribe, USEME) rock-technikáiból adott ízelítőt, és közelebb kerülhettünk Anga-Kis Miklós (Subscribe, USEME) dörgedelmes basszus-groove-jaihoz is. Gábor Andor UFO áttekintette az érdeklődőkkel a cintányérok játéktechnikáját és készítésük technológiáját, Nagy Ádám gitáros (Roy & Ádám Trió) pedig, crossover funk-rock-jazz-blues stílusába engedett betekintést. 

A táborozók zenekarai ismét kaptak egy extra órát vacsora előtt, hogy csiszolják a másnapi gyakorlati órákra a dalaikat, miközben a „mérges gyerekek”, a modern metal muzsikában utazó Mirror zenekar adott rövid, ám annál energikusabb rendhagyó koncertet a főtéri sátorban. Vacsora közben a résztvevők már tűkön ültek, ugyanis a USEME produkciója következett ugyanitt, a sátor majd’ szétrobbant az energiától. Nehéz dolga volt az utánuk jövő Grunting Pigs zenekarnak, de sikeresen megugrották az akadályt, elismerés illeti őket!

Ahogy leszállt a sűrű este, mi mással is folytatódhatott volna hajnalig a program, mint egy igen masszív jam session-el a Büfében, könnyfakasztóan vicces produkciókkal, féktelen mulatozással, kinek-kinek meddig bírta a szeme, füle vagy a torka… Borítékolhatom, hogy ma folytatása következik!

Üdvözlettel:
Illés Norbert 


2017. július 27. 21:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA