MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szakmai nap a könnyűzenei oktatásról Debrecenben

„Debrecenben a könnyűzene oktatásáról” címmel rendezett minikonferenciát az NKA Hangfoglaló Program és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A résztvevők megtekintették az éppen Debrecenben állomásozó Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítást, valamint a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Képzési Központját, majd tanácskoztak a könnyűzenei oktatás fejlesztésének lehetőségeiről is.

Debrecenben a könnyűzene oktatásáról címmel rendezett minikonferenciát 2018. március 21-én az NKA Hangfoglaló Program, a Szent György Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A szakmai együttgondolkodás a 2017 novemberében rendezett Legyen a könnyűzene is mindenkié!” konferencián kezdődött, majd 2018. februárjában Egerben, márciusban pedig Debrecenben folytatódott.

A szakmai nap résztvevőit Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) főtitkára, valamint Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója vezette körbe az éppen Debrecenben állomásozó Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállításon. Ezt követően a Debreceni Egyetem új Könnyűzenei Képzési Központját tekintették meg a résztvevők, amit Dr. Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Kar dékánja mutatott be. Mint elhangzott, a Debreceni Egyetem egyik célja, hogy Magyarországon is lehessen egyetemi szinten könnyűzenét tanulni. A képzés akkreditációja folyamatban van, a 2017/2018-as tanév tavaszi félévében viszont már szabad kredites kurzusként lehetett felvenni a könnyűzenei órákat a Füredi úti komplexumban. A Könnyűzenei Képzési Központban jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió tanárai oktatnak.

A szakmai nap résztvevői délután a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanácskoztak. A nyitó előadást Dr. Lakatos Péter dékán tartotta, aki elsősorban a Debreceni Egyetem tervezett könnyűzenei BA képzésének előkészítéséről beszélt. Elmondta, a leendő hallgatóknak szeretnének minél szélesebb körű, a szakmai életben valóban hasznos tudásanyagot átadni, így a BA képzésben a zenei törzstárgyakon kívül például szerzői jogi ismereteket, szakmai angolt és zenei menedzsmentet is oktatnának. A dékán előadásához kapcsolódóan Dr. Duffek Mihály, korábbi dékán, a képzés akkreditációjának menetéről és várható eredményeiről beszélt. Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója rövid ismertetőjében kiemelte, hogy meg kellene szüntetni a komolyzenészek és a könnyűzenészek közé mesterségesen állított korlátokat. Az igazgató azt szeretné elérni, hogy a választóvonal a zenésztársadalomban az előadás színvonala, a zenészek tehetsége és hivatástudata legyen.

A Hangfoglaló Programot Fürst Bence, a könnyűzenei exportiroda munkatársa képviselte, aki bemutatta a Music Moves Europe 2020 programot, valamint Balga Nóra, a Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram koordinátora, aki többek között egy őszre tervezett, elsősorban a közoktatásban tanulókat és tanítókat, valamint a közművelődési intézményeket megszólító témahét tervét ismertette. A tanácskozás utolsó felszólalója Andrásik Remo volt, aki a március 1-jén létrejött Music Hungary Szövetség oktatási szakosztályának létrejöttéről és terveiről beszélt.

A minikonferenciát Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégium vezetője és Dr. Lakatos Péter zárta, ahol elhangzott az is, hogy a hazai könnyűzenei oktatásról szóló közös gondolkodás következő állomása április végén Pécsett lehet.


2018. március 30. 14:12

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA