MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Stardust: Idén jön a nagylemez!

Horváth Ákossal, a Stardust zenekar énekesével a Miskolci Kocsonyafesztiválon való fellépése előtt sikerült beszélgetnünk. Több okból is érdekes az ő pályája, egyrészt ő Horváth Charlie fia, másrészt ma már ő nem akar ebben a színben tetszelegni a színpadon. A saját elképzeléseit igyekszik megvalósítani, úgy tűnik sikerrel. A zenekart egyébként 2014-ben alapította Ákos, társai: Gellér Tommy gitáros, akit leginkább az Avatarból ismerhetnek a rajongók, Papp Zoltán basszusgitáros és Kiss Tibor dobos, valamint Nagy György (Age of Nemesis) billentyűs.

Sokan még nem ismernek titeket, ezért kezdjük az elején! Mikor alakult a zenekar és hogyan jöttetek össze?

Ez egy hosszú folyamat volt, tulajdonképpen 2 éve működik a zenekar, amit én alapítottam. Mint te is tudod, - hiszen régebb óta ismerjük egymást - eddigi pályafutásom során jó pár stíluson keresztülmentem és 10 év kellett ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy a '80-as, '90-es évek melodikus rockzenéje az, ami „igazán én vagyok”, ezt szeretem csinálni. Összeszedtem-kiválogattam a megfelelő embereket a zenekarhoz és azóta már ki is adtunk egy háromszámos kislemezt, aminek a számait rendszeresen játsszuk a koncertjeinken.

Emlékeim szerint, még a Stardust előtt volt egy önálló lemezed. Ennek mi lett a sorsa, élőben is be tudtad mutatni, vagy csak a CD jelent meg?

Élőben is bemutattam. Őszintén megvallva szakmai elismerést is hozott nekem a lemez, és tulajdonképpen volt egy kisebb turné is, de pont egy olyan stílust sikerült eltalálni ezzel az anyaggal, amire a hazai közönség még szerintem nem volt felkészülve. A rockosoknak túl popos, a poposoknak meg túl rockos volt. Tulajdonképpen a stílus alapjaiban hasonlított a mostanira, csak épp magyar nyelven szólt az ének. Úgyhogy, mivel szakmailag jól sikerült, eltettem, hogy majd 80 évesen is meg tudjam hallgatni.

Honnan jött a név a mostani zenekarodhoz? Van köze hozzá Bowie-nak, a Ziggy Stardustnak? (The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, David Bowie 1972-es konceptalbuma – szerk.)

Nem, nincs! Talán még nem is hallottam a Ziggy Stardustról, mikor ezt kitaláltuk. Legalább 200 nevet összeszedtünk, megvitattunk a srácokkal, mire ez megragadt és megmaradt.

Mit kell tudni a már megjelent EP-ről?

A kislemez 3 számot tartalmaz, nevezetesen a Shine-t, a Live Fast, Go High és a Blue Jeans Eyes című dalokat. Tavaly, év közepén jelent meg az anyag. Nem mellesleg Nashville-ben, Michael Wagener - Ozzy, Metallica, Mötley Crüe, Skid Row, Alice Cooper, Dokken, Bonfire- keverésével készült a kislemez és ez hallatszik is a hangzásán - szerintem. Hál' Istennek nagy siker, főképp külföldön, de Magyarországon is nagyon tetszik az embereknek. Őszintén szólva, ez a zenekar nemzetközi vizekre terveztetett, legalábbis ez a fő csapásirány, angol nyelvűek a szövegek és stílusánál fogva ez egy olyan zene, aminek inkább külföldön van nagyobb jövője - például Japánban és a Föld északi-féltekéjén. A világ minden pontjáról jönnek köszönetek, elismerések és vannak már komoly rajongóink is. De azt kell, hogy mondjam, ugyanez igaz Magyarországra is… Az emberek hálásak és megköszönik hogy vagyunk. Ez óriási dolog... És nagyon ösztönöz minket, hogy csináljuk tovább.

Ez azt jelenti, hogy esetleg már Japánban is megjelent a kislemez?

Nem, ez egy saját kiadás, de komoly érdeklődés mutatkozik a zenekar iránt külföldön, már szerződésünk is van egy nagyon komoly nemzetközi kiadóval, aminek a nevét egyelőre tartsuk titokban! Készül a nagylemez és folynak a stúdiómunkálatok. Ennyi, amit dióhéjban egyelőre el lehet mondani...

Mikorra várható a készülő nagylemez megjelenése?

Én azt mondom, hogy mindenképpen ez év közepére. Elég régen húzódik már a munka, ez annak tudható be, hogy meglehetősen maximalisták vagyunk a zenekar tagjaival, és mi úgy gondoljuk, hogy egy olyan produkcióval kell előállni, ami 100%-ban megfelel az elvárásainknak és ennek megfelelő színvonalú.

Decemberben lett publikus, hogy világhírű dalszerzők is csatlakoztak a nagylemez elkészítéséhez, akiket névről nem biztos, hogy ismer a magyar közönség, de ha mondasz egy-egy híres dalt vagy filmet, akkor mindenki azt mondja: aha, ezt ismerem! Hogyan jöttek ezek a kapcsolatok?

Konkrétan álmodtunk egy nagyot, és úgy gondoltam, miért ne vehetnénk fel a kapcsolatot olyan dalszerzőkkel is, akiket szeretünk és hasonló zenei világban mozognak. Összedugtuk a fejünket Gellér Tomi gitárossal, hogy kik is lehetnének ezek a szerzők. Így jött a képbe Mark Spiro is, aki írt dalt például a Mr.Bignek, Steven Tylernek, a Wingernek, Steve Perrynek vagy a Giantnek is. Ő írta a Top Gun zenéjét is... Egyszerűen tetszett neki, amit csinálunk és lelkes a közös munkában. Három közös dalunk lesz. Ugyanez volt Tommy Denanderrel is, Tommy többek közt Jimi Jamison és Bobby Kimball gitárosa is volt, több ezer lemezen játszott és óriási dalszerző, most például a legújabb House of Lords lemezre is írt dalt. Tőle egy szerzemény lesz a lemezen. Több esetben is azt tapasztaltuk, hogy nagyon mások a kinti emberek. Segítőkészek és barátságosak, amit sajnos itthon nem mindig tapasztal az ember. Kaptunk választ C. J. Vanstontól is, a Toto zenei producerétől, hogy bármiben segítene, de sajnos fél évre be van táblázva... Mi viszont csináljuk, mert nagyon jó az anyag!

Beszéljünk kicsit az élő fellépéseket érintő dolgokról, merre léptetek fel eddig, mi a koncepciótok ezzel kapcsolatban, mit terveitek a közeljövőben ilyen téren?

A koncepció az, hogy egyelőre előzenekarként lépünk fel olyan csapatokkal, akik hasonló stílusúak, mint mi. A cél az, hogy megismertessük magunkat. Az utóbbi időben felléptünk a Piramissal, a House of Lords-al, a Snakeheart-al és még jó pár bandával. Az idei évre vonatkozóan nehéz konkrétumokat mondani, mert év eleje van és szervezés alatt állnak a dolgok, a legközelebbi konkrétum április 1. lesz a Showbarlangban a Cry Free társaságában. Lesznek fesztiválfellépések is, mint például a Váci Vigadalom. Szóval folyamatosan jelen leszünk a rockszíntéren.

Beszéltünk arról, hogy volt egy szólólemezed és azután jött ez a zenekar, de én láttalak például az Abrakazabrával zenélni, illetve volt egy közös munkátok Bársony Bálinttal is. Az Abrakazabrában csak vendégfellépőként, vagy rendes zenekari tagként szerepeltél?

Kezdjük Bálinttal! Igazából ez egy projekt lett volna, ami nem ment tovább, viszont kettő kis dal született ebből a próbálkozásból - egyelőre. Mivel mi Bálinttal nem lakunk messze egymástól, benne van a pakliban, hogy ebből lehet még valami, de egyelőre ennyit tudunk. Az egyik szerzemény, a Jazzy Holiday egy rádiónak készült, a másik pedig egy One Day in Africa című nóta. Mindkettő más stílusban íródott, mint a mostani zenekarom zenéi, az egyik inkább funky-jazz, a másik pedig folk-jazz stílusú.

Az Abrakazabrával fél évet játszottam énekesként, ez egy próbálkozás volt Varga Anti barátommal, aki az Abrakazabra vezetője. Később rájöttem, hogy mégsem nekem való ez a fajta repertoár zenekarozás, bár kiváló volt tapasztalatszerzésnek és pénzkeresetnek is. Mégis jobb, ha maradok a saját stílusomban való próbálkozásoknál.

Mikor eszméltél családon belül a zenére? Nem titok, hogy édesapád Horváth Charlie, a legendás énekes. Ő terelgetett a zenei pályára, vagy inkább lebeszélt a zenészéletről?

Tízéves lehettem, akkoriban édesapám külföldön dolgozott a Pannónia Expressz zenekarral és akkor itt Magyarországon nem igazán volt parabolaantenna, meg „szatelit” vételi lehetőség, nem lehetett kapcsolódni a külfölddel nagyon... Odakint ő felvette a különféle adásokat, MTV, Sky stb., ezeket mindig hazahozta, emellett rengeteg lemez is volt otthon, ezeket én hallgattam, nézegettem és innen indult el a zene szeretete. Érdekes módon nem tanultam zenét kiskoromban, nem is gondoltam, hogy én zenész leszek. '91-ben kezdtem el érdeklődni a metál zene iránt, kis tini-rocker voltam és ezzel a beindulással jött a gitár is. Onnantól kezdődött el az egész folyamat. Most épp olyan zenét csinálok, mint amilyet kiskoromban magamba szívtam a fater által hozott videókból, ebben van benne a szívem-lelkem.

A kérdésed másik felére válaszolva: édesapám nagyon is próbált terelgetni, sőt, a mai napig is szívén viseli a pályafutásomat. Nehéz dolga van, mert nagyon is a saját fejem után megyek. Gyakran hívott meg vendégnek engem a fellépéseire - és én természetesen mentem! Volt olyan, hogy a gitárosa, László Attila nem tudott jönni több bulira-koncertre és akkor én, mint gitáros helyettesítettem. Komplett műsorokat játszottam le, ugyanis azt kell tudni, hogy bár a Stardustban én énekes vagyok, de hangszeresként gitáros. Előbb volt a gitár, csak azután jött az éneklés.

Itt kötnék egy kicsit: az első fellépésed története egyáltalán nem volt szokványos sztori...

Igen. Az Arénában volt egy Charlie koncert, azt hiszem a '97-es Aréna buli volt az, ez volt az első fellépésem, rögtön 8-10.000 ember előtt, 17 évesen! Őszintén szólva köpni-nyelni nem tudtam, a buli előtt kérdeztem a gitárost, hogy melyik hangról indul a nóta, hova rakjam a kezemet, annyira remegtem... Ez óriási mélyvíz volt nekem, eljátszani ennyi ember előtt a Lehettem volna című számot, de végül is hibátlanul megoldottam az izgalom ellenére.

Vannak még közös fellépéseitek?

Inkább voltak. Megesett olyan is, hogy az egyik jazz lemezén én énekeltem vele duettet, de rengeteg kisebb, apró együttműködésünk, fellépésünk is volt. Most már ő is rájött arra, hogy sajnos nem egészséges dolog ez itt Magyarországon. Hallottam vissza, hogy hasonlítgatták a hangunkat... Persze ez teljesen szubjektív dolog, de úgy gondolom, hogy nem egészséges, hogy ennyi idősen még vele, az ő szárnyai alatt lépegessek fel.

Nem akarod, hogy úgy légy ismert, mint Horváth Charlie fia. Bár a te hangod karaktere egész más, mint az édesapádé.

Igen. Ha ugyanannyi cigarettát szívnék el, akkor talán hasonlítana, de inkább kihagyom ezt a lehetőséget! Ha-ha!

PAYA

2017. július 27. 06:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA