MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

SHURE SE215 Special Edition Bluetooth vezeték nélküli fülhallgató

A Shure idáig a rendkívül népszerű SE sorozatú fülhallgatókat kizárólag vezetékes formában kínálta, de most új fejezet kezdődik a legjobb vezeték nélküli fülhallgatók csatájában: itt az SE215 Bluetooth verziója. Hear it all.

A vezeték nélküli fülhallgatók sötét kora véget ért

Bizonyára számtalan Shure fannak jutott eszébe a fenti mondat a hír hallatán. A Shure vezeték nélküli fülhallgatói sorában ez az egyik első, és én mindjárt a Special Editiont (átlátszó kék színben) kaptam meg próbára. Tulajdonképpen biztos recepthez nyúlt a gyár. Van egy cserélhető kábellel és kiváló izolációval rendelkező, már bizonyított hangú SE sorozat, nosza, gyártsunk hozzá Bluetooth kapcsolatot!

Az SE215-öt használók körében nem csak a sorozat legolcsóbb darabjaként közkedvelt a fülhallgató, hanem azért is mert a kiegyenlített hangzása mellett kizár minden nemkívánatos zajt is. Nincs ez másként a vezeték nélküli szett esetében sem, hiszen a motor, a kialakítás teljesen ugyan az, mint vezetékes társainál. Három méretű  (S, M, L) memóriahabos , és ugyancsak három méretű lágy szilikon (?) akusztikus tömítés közül választhatunk. Ha megtaláltuk a legmegfelelőbbet a saját fülünkhöz, akkor akár 37dB passzív zajvédelmet biztosíthatunk.  Ez jellemzően a memóriahab. A decibelekben nem járatos olvasóknak: ez tetemes csökkenés, nem véletlenül az egyik legkedveltebb színpadi fülmonitor.

Oké, mi az a memóriahab?

A memóriahab tulajdonképpen olyan viaszos tapintású zárt cellás szivacs habból készült fülilleszték, amit összenyomva bedugunk a fülbe, majd az pár másodperc múlva megpróbálja visszaállítani eredeti alakját (=”emlékszik rá”), így tökéletesen kitölti a hallójárat üregét. Így lesz teljes az izoláció.

Három deka lett, maradhat?

A két fülhallgatót „összekötő” (mert valójában nem összeköti…) kb. 60cm-es kábelre két kis dobozt szereltek. A nagyobbik lekerekített dobozka a tulajdonképpeni elektronika és a többszínű visszajelző LED otthona, ennek mérete 15mmx45mmx5mm, míg a másik, a vezérlő egység még kisebb, 10mmx40mmx5mm. Épp hogy elfér rajta a három vezérlő gomb, a mikro USB csatlakozó a töltéshez (gumi védőajtóval!), és a mikrofon a headset-hez. A gombok a szokásosak, a szokásos funkciókkal. A középső a ki/be kapcsoló, a Bluetooth párosító, hívásfogadó és lejátszó gomb az aktuális üzemmódtól és a nyomva tartás idejétől függően. A +/- gombok szintén a nemzetközi trendeknek megfelelően hangerő, vagy következő/előző szám választásra használható, feltéve, ha telefonunk támogatja ezeket a funkciókat. És az egész cucc mindössze 3 dkg.

Gyors töltés, gyors kapcsolódás

Az első párosítás után már villámként kapcsolódik a telefonhoz, vagy táblagéphez. Vezeték nélküli rendszerek használatakor elvárás a gyors és problémamentes kapcsolódás, és ugyanígy elvárás a gyors töltés is. Az SE215-BT1 15 percnyi töltéssel 2 óra üzemidőt kapsz, tehát hazatérve egy gyors zuhany alatti töltéssel vidáman elkísér bennünket az esti buliba. A teljes töltés 8 óra zenehallgatást ígér, ami tekintve a méreteket csodaszámba megy.  Bekapcsoláskor egy kellemes női hang figyelmeztet: Power on. Megtudod azt is, mennyi ideig lehetmég használni: mert bemondja…

10 méter vezeték nélkül

A 4.1-es Bluetooth verziót kapta, ami a 10 méteres szokásos távolságot tudja tereptárgyak nélkül, lakásban a falak viszont alaposan lerövidítik ezt.  A városban mászkálva előfordulhat, hogy néha eldobja a telefon az SE215-BT1-et, de a rádiófrekvenciás zavarok miatt (szinte mindenki bluetooth-os eszközt használ melletted) ez elkerülhetetlen. Mindenesetre gyorsan visszatalál és 5% alatt marad a kiesés még a zsúfolt városi környezetben is.

Szemüveg teszt

Az SE215 levehető kábelének első pár centimétere merev, a fülbe dugott motort ezzel a „dróttal” rögzíthetjük a fülkagyló köré tekerve. Miután ezt az eszközt jellemzően utazás közben használják, nem lehet elkerülni a szemüveggel együtt történő használatot. Mikor e sorokat gépelem a laptopba éppen zenét hallgatok az SE215-ön, és ehhez bizony már szemüveg kell… Jól illeszkedik a kábel és a szemüveg szára, nem okoz diszkomfort érzést, igazából fel sem tűnt. Elképzelhető azonban, hogy a napszemüvegek vastagabb szára zavaró lehet néhány embernek, de végső soron ez szokás kérdése.

A hang

A Shure SE sorozatú fülhallgatók kiváló hírnévnek örvendnek a tiszta és erőteljes hangzásuk miatt, így igazából az a kérdés mennyit ront ezen a Bluetooth kapcsolat? Az utóbbi években a Bluetooth technológia sokat javult, és gyakran megközelíti a Hi-Res minőséget.
Persze egy fülhallgató hangját sok minden befolyásolja, így ettől a ponttól már erősen szubjektív a teszt. Már a két fülilleszték használata is nagy különbséget jelent: a memóriahab tökéletesen kizárja a külső zajokat, és erőteljesebb mélyeket okoz, a szilikon harang kisebb izoláció mellett kisebb mélyhangot eredményez. Szilikonnal transzparensebb a hangkép, nyilván a kisebb basszus miatt, de a mélytöbbletért fogják imádni sokan a habkúpot. Ez a hatás megmarad a közép tartományban is, a szilikon harang kristálytiszta közepeket eredményez: helyére kerülnek az ének, a gitár és az ütőhangszerek. (A mély hiánya automatikusan több közepet eredményez…) A magas bár tisztán és szépen szól, mégis kevés volt nekem, itt jobban igényeltem volna egy kis többletet. A Bluethooth talán ebbe a tartományba szól bele leginkább. A mai szokásos mélytöbbletes hangképet azonban tökéletesen kiszolgálja, méghozzá meggyőzően nagy hangerővel, ami nem is csoda, hiszen az SE215-öt fülmonitornak tervezték.

Van ami zavart

Ami rendkívüli előny a nyugodt zenehallgatásnál, az kifejezetten zavaró volt a közlekedésben. Az SE215 tökéletes izolációja burokként vesz körbe, s nem engedi be a közlekedés zajait, ami kifogástalan zenei élményt okoz, de veszélyes is lehet, ha nem vesszük észre időben a közeledő mentőt vagy teherautót. Utcára inkább a szilikon illesztéket javaslom, kerékpározáshoz pedig egy kevésbé zárt fülest.

Legvégül

A számos kiegészítővel felszerelt csomag (USB kábel, fülillesztékek, fülhallgató tisztító pálca, zippzáros tok, rögzítő csipesz) ár/érték arányban is tökéletes választás, nem szólva a fent említett kiváló paraméterekről. Az áttetsző kék szín pedig mindenkinek bejött korra és nemre való tekintet nélkül, aki látta a fülemben vagy a nyakamban…

Hermann János
okl. villamosmérnök
A Szent György Szakgimnázium hangtechnika tanára


2019. május 14. 06:14

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA