MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Shure RMCE-BT2 Bluetooth 5.0 fülhallgató kábel 

Az audiofilek gyakran kiáltanak sátánt a vezetéknélküli eszközök láttán, de a kényelem nagy úr, egyre többen választják mégis a Bluetooth fülhallgatókat. Ezek soha nem fogják hozni a vezetékes eszközök felbontását, de már egyre jobbak…

Kelj fel és járj!

A Shure új Bluetooth 5.0 vezetéknélküli kommunikációs kábele a korábbi, BT1-es modell receptjét másolja. Van néhány kimagaslóan jó Shure fülhallgatóm cserélhető kábellel, nosza, cseréljük ki a kábelt Bluetooth-ra! Így nem kell újabb és újabb fejlesztésekbe energiát ölni, hanem a bevált fülhallgató készülékhez való kötöttségét szüntetik meg a világszerte ismert vezetéknélküli összeköttetéssel.

Mit ígér a Bluetooth 5.0?

A Bluetooth 5.0 a Bluetooth vezeték nélküli kommunikációs szabvány legújabb verziója. Számos javítást tartalmaz a korábbi verziókhoz képest, azonban csak a Bluetooth 5.0-ás verziót használó eszközökkel kompatibilis. Magyarul visszafelé kompatibilis, azaz a meglévő 4.2-es, vagy régebbi eszközöket tudja használni például egy 5.0-ás telefonon, de fordítva nem, 5.0-ás perifériák nem működnek korábbi verziót tartalmazó eszközökön. Legfontosabb előrelépés, hogy még tovább csökkentették az energiafelhasználást, tehát megnövekedett az akku üzemideje. Nagy újdonság a Dual Audio, azaz: két vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatható a mobileszközhöz, és egyszerre mindkettőhöz közvetíti a hangot szabványos Bluetooth kapcsolaton keresztül. (Pl: Samsung Galaxy S8) Megnőtt az adatátviteli sebesség (1Mbps-ról 2Mbps-ra), kb. négyszeresére növelték a hatótávot, ami így elméletileg 40méter, és ez csak néhány adat a fejlesztések közül. Mindez sokkal tisztább és részletgazdagabb hangzást és hosszabb üzemidőt ígér.

Lássuk ki is az a Shure BT2?!

A Bluetooth kapcsolatot lehetővé tevő kábel az MMCX csatlakozójú fülhallgatókkal kompatibilis. Ez gyakorlatilag a teljes Shure fülmonitor paletta. A cég nem javasolja más márkák használatát, sőt azt sem, hogy sűrűn cserélgessük fülmonitorunkon a kábeleket. Az MMCX vég nem arra készült, hogy gyakran csatlakoztassuk eszközünket, mert erősen lerövidül az élettartam. (pl. naponta váltogatjuk)
A BT2 szíve egy meglehetősen könnyű, és meglehetősen erős klippel rendelkező hüvelykujjnyi medál, ami tartalmazza az akkumulátort és az összes dedikált elektronikát, amit a súlya alapján egyszerűen nem hiszel el. A fém csattal a póló vagy ing nyakára rögzíthetjük akár előre, akár hátra, de olyan erősen, hogy előbb szakad el a gallér, minthogy elveszítsd a cuccot. Mondjuk gyengébb köröm azonnal beszakad, és gyilkosa lehet a csajok műkörmének is. Ebből a dobozkából indul el a bal és jobboldali kábel a fülhallgatók felé. Jobb oldalon a BT1-ről már jól ismert vezérlőt is elhelyezték. Rajta a három szokásos vezérlő gomb, a szokásos funkciókkal. A középső a ki/be kapcsoló, a Bluetooth párosító, hívásfogadó és lejátszó gomb az aktuális üzemmódtól és a nyomva tartás idejétől függően. A +/- gombok szintén a nemzetközi trendeknek megfelelően hangerő, vagy következő/előző szám választásra használható, feltéve, ha telefonunk támogatja ezeket a funkciókat. És itt találjuk a mikro méretű, többszínű visszajelző LED-et is. A mikro USB csatlakozó a töltéshez (gumi védőajtóval!) ez estben a középső „medál”-ra került. Az MMCX csatlakozóból induló vezeték 6-7cm-es szakasza a vezetékes fülmonitor kábeleknél megszokott módon itt is merev, tehát a fülkagyló mögé hajlítható, ez biztosít atombiztos rögzítést a véletlen leesés, vagy kirázódás ellen. Zsebben hordható, merev, kagyló alakú zippzáros tokot kapunk a BT2-höz, ami remek hordozhatóságot és mechanikus védelmet biztosít.

Gyorsan tölt, kultúráltan kapcsolódik

Az első párosítás után már villámként kapcsolódik a telefonhoz, vagy mobileszközhöz. A készüléknek azonban rendelkeznie kell Bluetooth 5.0-val, és azt is érdemes a tapasztalatok alapján befrissíteni. A BT2 15 percnyi töltéssel 2 óra üzemidőt biztosít, a teljes töltéshez 5 órára van szükség, és ez 10 óra zenehallgatást ígér. Léteznek már gyorsabb töltők is, de a napi használatban ez nem okozott fennakadást. Bekapcsoláskor egy kellemes női hang figyelmeztet: „Power on” és elmondja azt is, hogy kapcsolódott, és hogy mennyi ideig lehet még használni. Személyes kedvencem a kikapcsolás: „Goodbye”-t mond a régi változat hangjelzése helyett.

Fülmonitor, ami nem használható fülmonitornak

Gyorsan tisztázzunk egy félreértést: a BT2 nem alkalmas fülmonitorozásra, hiába van a kábel végére a világ egyik legjobb fülmonitor motorja szerelve! Nem, nem a hangminőség miatt, és nem a hangerő kevés. A Bluetooth technológiájából adódó késleltetés miatt alkalmatlan a vezeték nélküli fülmonitorozásra. Idő kell ahhoz, amíg a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül az adatátvitel lezajlik. Ez a Bluetooth technológia használatánál 30-50msec is lehet, ami filmnézéshez (szokástól függően) még szódával elmegy, az zenéléshez már használhatatlan. Képzett jó fülű zenész már 5milliszekundumot is észrevesz, de 10msec-et már mindenki. (Filmnézésnél jobb a helyzet, mert ott a képhez történik a késés, így nem két hangjel között jelentkezik, amire a fül érzékeny.)

Nyúzzuk meg!

Próbáltam minden számba jöhető helyen kipróbálni. Nyugodt körülmények között a lakásban, közlekedés közben, sőt még kutyasétáltatás alatt is. Legelőször az SE215-ös fülessel voltam kíváncsi a hangjára, hiszen a korábbi tesztet a BT1-el ilyen driverrel készítettem. (Itt olvasható:) Minden tekintetben javult a minőség az előző Bluetooth 4.2-es verzióhoz képest. Sokkal tisztább, részletgazdagabb hangot kapunk, a hangszerek elkülönülnek, definiáltabbak lesznek. Az SE215 motort magasabb kategóriára cserélve még szembetűnőbb a különbség. Úgy éreztem, mintha az elérhető hangerő is nagyobb lenne, de ez lehet, hogy csak a BT2 erősen javított hangminőségének köszönhető. Az elérhető hangminőség az előző cikkben leírtaknak megfelelően erősen függ a fülilleszték anyagától, formájától és zenei igényeinktől is. (Bővebben ott.)

Zavar az erőtérben

A korrektség kedvéért leírom negatív tapasztalatomat is. Séta közben nadrágzsebbe dugott telefonnal rendszeresen megszakadt a vezetéknélküli kapcsolat, ami kézben tartva a telót ismét tökéletes lett. Persze „Egy mérés nem mérés!” (Régi villamos karos mondás), így bevontam a tesztbe néhány kívülállót is, akik viszont elvétve számoltak be zavarról a Bluetooth kapcsolatban, így valószínűleg az én telefonomban van a hiba, vagy én vagyok rádióhullámokat árnyékoló anyagból. Valószínűleg ezért nem látszódom a honi légvédelem radarképén sem, pedig fizikai méreteim ezt indokolttá tennék. Tanulság, hogy a fogadó eszköz Bluetooth verzióját és kompatibilitását érdemes ellenőrizni, és/vagy frissíteni.

Vegyem, ne vegyem?

Mindig ez a legfontosabb kérdés, amin most nem kellett sokat törpölni: ha van már Shure fülhallgatód, és vezeték nélkül szeretnéd használni, ez a legjobb megoldás. Ha most szeretnél venni, akkor véssél be az összehasonlító táblázatodba öt csillagot.
Kár, hogy vissza kell adnom…

Hermann János
okl. villamosmérnök
A Szent György Szakgimnázium hangtechnika tanára


2019. május 25. 10:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA