MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Röpködtek a szinuszok…

Melyik perverz kockának ér fülig a szája, ha elhívom szinusz jeleket összeadni? De ha azt mondom: itt vannak a KORG analóg szintijei, kütyüzzünk egy kicsit?

Pedig rossz hírem van: minden analóg szinti alapja a szinusz jelek összeadása. Joseph Fourier (ejtsd furié) francia matematikus az 1700-as évek vége felé egyéb elfoglaltság híján rájött, hogy minden periodikus jel felbontható szinuszos jelek összegére. Ez igaz a zenei jelekre is, így kapcsolat teremtődhetett a matematika és a zene (pl: felharmonikus=felhang) között.
És most sok zenész lelkébe gázolok bele: ha zenélsz, tulajdonképpen matekozol… Mégis mennyire más!

Minden rendes hangmester tanoncnak tisztában kell lennie a matematikai háttérrel is, és ez alól a Szent György Szakgimnázium diákjai sem kivételek. De mégis mennyire más gyakorlatban bindzsizni a négyszög és háromszög jelekkel, modulálni, szűrőkön átengedni, mint mindezt kockás papíron számolgatni. (Tudom, négyzetrácsos…) Az Audmax Kft a magyarországi KORG forgalmazó régóta segíti az iskola munkáját, most is ők biztosították az eszközöket. Gergics Attila és Kányási István kollégák hathatós segítségével először összeszerelték az eszközöket, kipróbálták, majd útjára indult a gyönyör: Három csapatot szerveztünk, három KORG Volca halommal, Minilogue-gal, és indult is a Fourier kupa! Két óra alatt kellett eljutni valamiféle produkcióig, amit akár hívhatunk dalnak is nagyképűen.

Remek szórakozás kerekedett, minden résztvevőnek jutalom Túró Rudival, a győztesnek pedig alkoholmentes citromos sörrel. Mégis csak iskola…

Hermann János


2018. november 23. 20:02

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA