MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Referenciaklub

Sokféle referenciát publikált már a Genelec, és bevallom a most következő típusút hiányoltam is mindig közülük. Ennek oka az volt, hogy gyártott sugárzók, jól átgondolt céllal készültek stúdiókba, épület hangosításokhoz, stb. Ez azonban jól is volt így, hiszen a portfólió olyan termékeket tartalmazott, amik ebben voltak erősek. Régóta várható volt azonban, hogy előbb-utóbb elkészül az a hangsugárzó-család, amely már nem csak közeltériként értelmezhető, hanem hangnyomása alapján, akár egy klubban is el tudjuk képzelni, megfelelő rendszerben.

A tavalyi év derekán jelent meg az első hír, hogy készülőben van S360 és a hozzá passzoló 7382-es szub, amelyek adatlapján olyan hangnyomásadatok szerepeltek, hogy fejben hirtelen klubtulajjá avanzsáltam. El is képzeltem, 4 db S360 és egy 7382, monitornak két 8040, és egy DJ, aki állandóan vigyorog, mert ilyen hang mellett szerintem ingyen is játszana bárki. Az más kérdés, hogy természetesen ezt nem várhatjuk el senkitől!

A fejemben elképzelt klubot persze meg is csinálták, mondanom sem kell, tőlem függetlenül, bár jobban és okosabban…

Oulu (Finnország) a második, a sarkkörhöz legközelebb fekvő, legnépesebb város Murmanszk (Oroszország) után. 200 ezer fős lakossága azonban méltán örülhet, ugyanis egy új, Basso nevű klub, a maga 430 férőhelyével olyan hangrendszerrel dolgozik, amire nagyobb, vagy inkább közelebb fekvő városok is irigykedhetnek. Főleg mi.

A történet ott kezdődött, hogy a klub új tulajdonosa azzal a koncepcióval állt elő, hogy ő nem kíváncsi más szórakozóhelyek bevált formuláira, valami teljesen újat akart létrehozni. A családi vállalkozásban működő létesítmény már a tervezőasztalon komoly fejtörést okozott, minimum 50 munkaóra ment el csak a rajzokra, vázlatokra és a képeket elnézve, úgy gondolom megérte. A külcsín tervezése után jött azonban a nehezebb munka, a megfelelő hangrendszer kiválasztása. A tulajdonos fejében a koncepció létezett, tudta, hogy ha egy időálló és az átlagon felüli hangrendszerre lesz szüksége, még ha árban magasabb is lesz a tervezettnél.

A felismerés azonban akkor hasított belé, mikor egy helyi, ipari szakkiállításon először találkozott a más említett S360/7382 szub kombinációval. Minden kritériumnak megfelelt, megfelelően kompakt volt, mégis óriása hangnyomásra volt képes, még ha némileg unortodoxnak is hatott, hogy Genelec-kel szereli fel a klubját. A döntés után már csak a tervezés és a kivitelezés maradt hátra, a komponensek pedig a következők:

6 db S360
2 db 7382
9 db 4030
2 db 8030

Sorban haladva a listán a hat darab S360, a maga 118 dB-es hangnyomásával, 10 colos mélysugárzóival, illetve a két 7382-es szub (indulófrekvencia 15 Hz, max. hangnyomás 130 dB) adja a hangosítás gerincét, meglehetősen kompakt méretben. A 9 db 4030 dolga mindössze az egyéb terek kiszolgálása, bárpult, folyosók, mosdók szórása, a két darab 8030 pedig DJ-monitorként szolgál.

A vállalás tökéletesen sikerül, a vendégek nagy rész értetlenül áll az előtt, hogy megfelelő hangerőn szól a zene, ennek ellenére beszélgetni lehet mellette. Természetesen a vendégek megelégedése a lényeg, így a tulajdonos is boldog, víziójuk tökéletesen megvalósult, annak ellenére, hogy a rendszer mindössze a teljes teljesítményének mindössze 30%-án üzemel, így sok döbbenetet csalva az arcokra.

Gergics Attila
www.audmax.hu


 

2019. március 22. 15:10

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA