MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Proel FREE6LT - Élt négy óra ötven percet, de ennek most nagyon örülünk!

Mert miről ismered a Proel-t? Állványok, kábelek, kiegészítők. Aztán kapsz egy aktív hangfalat tesztre. Ne már, hangfalat egy állványostól? Pedig de…

Nem kevés előítélet munkál az ember fiában, hiába no, az elmúlt évtizedek bevésték rendesen: a Proel állványt gyárt,  meg kábelt. Persze a kínálatában régóta megjelent már az elektroakusztikai vonal, de még sosem érték el az ingerküszöbömet. Most kapóra jött, össznépi főzőcskézős party, 15-20 emberrel, majd jól kipróbálom. Nosza, tegyük fel tölteni, hiszen a PROEL FREE6LT nem csak aktív, de bizony akkumulátoros is.

Mások által (is) csinosnak mondott

A 6.5”-es mélysugárzóval és 1”-es tölcséres magassal szerelt doboz kisebb, mint két arasz, és pont a még kényelmesen cipelhető hat kilogramm a tömege. Tetszetős polipropilén doboz, fém ráccsal az elején. A doboz tetején besüllyesztett fül segíti a fogást, ami a kis tömeg miatt még éppen belül van a komfortzónán.  A hangdoboz alján szabványos hangfalállvány hüvely található, ami remek dolog, mert az ilyen kis dobozokról rendre lespórolják.

All in One

A nyilvánvalóan kis mobil hangosításokra tervezett kompakt hangrendszerbe beleraktak mindent, amit egy ilyen alkalomból valaha is használtál, vagy fogsz használni. A készülék hátlapja rejti a kezelőszerveket, csatlakozókat, de annyit, hogy éppen ráfér. Két csatornán használhatunk vezetékes mikrofont, vagy vonalszintű jeleket, csatornánkénti hangerőszabályzó potméterrel  és bemenet választó kapcsolóval. Ez utóbbival választható ki, hogy a bemeneti XLR/TRS (leánykori nevén 6,3-as Jack) kombó csatlakozóból melyiket használjuk. Mindkét csatlakozó szimmetrikus (!) bekötésű, természetesen TS (leánykori nevén monó Jack) csatlakozót használva  aszimmetrikus lesz. Miután egy szintén szimmetrikus TRS (leánykori nevén 6,3-as Jack) kimenet is van, így zavarmentesen fűzhetünk össze akár több darab FREE6LT-t is. A harmadik csatorna szintén tartalmaz egy forrásválasztó kapcsolót: vagy a két (R-L) RCA aljzatot, ill az e mellé párhuzamosan kötött mini Jack-et választjuk, vagy a beépített média player-t. A középső szekció utolsó kezelőszerv oszlopa egy TONE gombbal kezdődik, mellyel egyszerű hangszínszabályzást végezhetünk: balra tekerve magasat emel, mélyet vág, jobbra pedig fordítva. A MASTER hangerőt az inverz felirat is kiemeli, nem csak a gomb piros színe, okos ötlet, adja magát, amikor lázasan keresed. Kétszínű led mutatja a bekapcsolást (zöld), és a túlvezérlést (piros). itt található a már említett kimeneti Jack (hivatalosan TRS) aljzat.

Akkuval és hálózatról

A beépített akku állapotáról négy led tájékoztat, a végzetesen alacsony töltöttségi szintet pirossal, a közbenső állapotokat pedig zöld ledekkel jelzik. Nem csak lejátszáskor informálódhatunk ezzel a négy szegmenses kijelzővel, de a töltés állapotát is mutatja, ilyenkor világít még egy sárga fény is. Szabványos műszercsatlakozó biztosítja a hálózati tápellátást, vele egy sorban a kapcsoló és a biztosíték ház is. Kikapcsolt állapotban a hálózatra kötve automatikusan megindul a töltés, de használhatjuk hangosító állomásunkat a hálózatról is, ilyenkor nyilván időben nem korlátoz a rendelkezésre álló töltés mennyisége. Univerzális a beépített táp, 100-240V-ig és 50/60Hz-en is működik, mehetünk vele akár Amerikába is… Fontos, hogy az akkuk élettartamának védelme érdekében, ha nem is használjuk, havonta egyszer töltsük fel a készüléket!

Vezeték nélkül szabadon

A FREE6-ból nyílván már mindenki levette, hogy a FREE az akkus üzemre, a 6-os pedig a hangszóró méretére utal (van nagyobb változat is). A PROEL törpe erőműve azonban rendelkezik még egy szabadságfokkal, egy beépített URH mikrofon modullal is. A 864.9MHz-en működő vezetéknélküli mikrofon a szabadon használható frekvencia tartományban van, így jó eséllyel zavarmentesen használható. A vevő modul kapott egy ledet (RF) a rádiófrekvenciás jel meglétének detektálására, valamint egy öt szegmenses ledes kijelzőt a mikrofon audió jelének mérésére -30dB-től +3dB-ig. Itt található a vezetéknélküli mikrofon hangerő potija is. Ez a negyedik csatorna a beépített keverőn. Nálam a kéziadós változat volt, de létezik zsebadós összeállítás is. A mikrofon adóegysége sztenderd formájú, könnyű műanyag nyél fémráccsal, és egy kapcsolóval. Két AA-s ceruza elemmel működik. A használati utasításban említett ledes visszajelzőt, mely bekapcsoláskor felvillan, aztán, ha kimerült az elem folyamatosan világít, sokáig kerestem. Végül a sötét meghozta az eredményt, nem egy dedikált kijelző világít, hanem az egész gyűrű a rács alatt.

Média Player

A beépített digitális lejátszó mindent tud, amit megszoktunk az ilyen otthoni kütyüktől. Lejátszhatunk vele SD kártyáról, USB-ről, vagy a Bluetooth-al csatlakoztatott mobil eszközről WAV-ot, MP3-at vagy WMA-t is. Könyvtár szerkezetet nem lát, de kiírja a használt bitrátát, hátralevő időt/a felvétel hosszát is. Hat fajta lejátszási mód közül választhatunk, sőt hét beépített EQ-t is használhatunk a könnyen kezelhető menürendszer segítségével. És mindezt a távolból is megtehetjük egy kisméretű fóliatasztatúrás távirányítóval. A főbb funkciók (lejátszás, szünet, stop, ugrás, üzemmód…) gombokról azonnal is elérhetők az előlapról.
Belepakoltak minden rendesen, de ezzel kezdtem: All in One.

Élt négy óra ötven percet, de ennek most nagyon örülünk!

A FREE6LT feltöltve, irány a buli! Nyilvánvalóan minden akkumulátoros készülék kulcskérdése az üzemidő. Nehéz erre egzakt választ adni, hiszen a hangerő nagyságától erősen függ az üzemidő. Azt a megoldást választottam, hogy olyan hangerőt választottam, ami mellett még ordítozás nélkül tud beszélgetni tizenöt ember, de azért jól hallható legyen. Az első meglepetés a remek hangminőség volt, sőt kimondani is furcsa egy ilyen kis dobozt hallgatva: néha sok volt a mély. Ami nem lenne túlzás, ha mai mainstream  zenéket hallgattunk volna, de szerencsére nem ezt tettük. Így viszont kis hangszínszabályzással orvosolható lett a dolog. Az USB portot használtam, gyorsan, szépen dolgozott, nem volt akadás. A Bluetooth kapcsolattal pár perc küzdés után ugyanez volt a helyzet: amikor már létrejött a kapcsolat, kifogástalanul működött. És amire a legkevésbé sem számítottam, négy óra ötven perc után kapcsolt ki, addig tolta megszakítások nélkül. Le a kalappal!

Természetesen a kéziadós vezetéknélküli szettet is próbára tettem, rém egyszerű a használata, bekapcsolod, vársz két másodpercet, amíg a rádiófrekvenciás kapcsolat feláll, és már beszélhetsz is. A hangja kicsit luxemburg rádiós, de az egy szál hangszín itt is segít. A kertben 20m távolságból még nem hagyott ki, igaz faluhelyen kisebb a zavarás. A fóliás távirányítót én zsigerből nem szeretem, de elismerem, jó szolgálatot tehet például egy prezentáció közben. 
Fontos figyelmeztetés: ha a mono csatornára dugsz kis/nagy TRS (leánykori nevén 3,5/6,3-as Jack) kábelt, a sztereó jel különbsége fog szólni, mert szimmetrikus a bemenet. Kéretik a sztereó bemenetet használni!

Összességében egy univerzális, jó hangú kis cucc ez, számos egyszerű hangosításhoz kompromisszumok nélkül használható. A külön beszerezhető tok nagyon megkönnyítheti életünket.

Vegyem? – Ne vegyem?

Nincs vita: Vegyed!

Bővebb információ: https://www.eurhythmics.hu/

Hermann János
okl. villamosmérnök
A Szent György Szakgimnázium hangtechnika tanára


2019. március 5. 16:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA