MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

PEARL Session Studio Classic és Masters Maple Complete pergők

Gyakori és hálás vitatéma a dobosok közt, hogy a fa vagy a fém pergődob a jobb, hangosabb, sokoldalúbb? Milyen kávát használjunk, milyen legyen az ütőbőr vagy a rezonátor, milyen sodronyt tegyünk fel, milyen mélységű a jó pergő?… stb. A dobfelszerelés talán legintimebb része a ride cintányér mellett a pergődob. Nem véletlen, hogy a fesztivál- és/vagy stúdiódobosok mindenhová viszik a saját kedvencüket, manapság akár többet is.

Nemrég szerencsém volt Will Kennedy-vel, a Yellow Yackets zenekar dobosával eltölteni néhány napot és eljutottam a kurzusaira, ahol mesélt arról, hogy mennyire fontos számára a megfelelő hangszer kiválasztása, hiszen így tudja kifejezni magát és a zenekarban nagy dinamikai tartományban kell játszania. Ezért is választotta a Pearl Session Studio Classic pergődobot. Gyakran úgy állítja össze a szerelést, hogy majdnem az összes tamot különböző hangolású pergődobbal helyettesíti, ezeken néha leengedi a sodronyt, néha pedig felhúzza. / Videót találsz a www.pearldrum.com oldalon /.

2 fajta Pearl pergőt kaptam most tesztelésre a Tam-Tam Dobcentrumtól:

14”x5,5” Pearl Session Studio Classic (6-rétegű, 7.5 mm vastag nyír/kapur test)

14”x5,5” Pearl Masters Maple Complete (6-rétegű, 5.4 mm vastag juhar test)

Szerelvényeit tekintve mindkét pergő egyforma, ugyanazt a kávát (2.3mm-es  SuperHoop II),
húrváltót, sodronyt és babát kapták , felül Remo Ambassador Coated, alul Remo Ambassador Clear Snare bőrrel.

A tapasztalat:

Mindkét pergődob nagyon érzékeny és jól reagál mind a dinamikus, mind a finom játékra, amit 5A verővel és dobseprűvel is próbáltam. A Session Studio Classic hangosabbnak és recsegősebbnek tűnt és a magasabb hangolásban jobban tetszett mint a Master Maple Complete, ami viszont mélyebbre hangolható és a felvételeket visszahallgatva „kövérebb” hangot adott Shure SM57 mikrofonnal tesztelve. Megerősítést nyert tehát az a korábbi tapasztalat, hogy a nyírfa test egyaránt rendelkezik mély, közép és magas hangtulajdonságokkal, míg a juhar test inkább a mélyebb tartományban „szól nagyot”.

A tesztelt méreten kívül mindkét széria kapható mélyebb, 6.5”-os méretben is.
Nem csak minőség tekintetében remekelnek ezek a pergők, hanem az áruk is nagyon rendben van:
a Session Studio Classic 62.300-tól, a Masters Maple Complete pedig 84.000-től kapható mérettől
függően, kizárólag lakkozott kivitelben.

PÁRATLAN SOUND - elérhető áron!!!

Garami Gábor
www.tamtam.hu


 

2017. július 19. 06:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA