MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Pearl Decade Maple Set

A Pearl egy igen remek juhartestű dobbal rukkolt elő, amely remekül használható szinte valamennyi stílusban és zenei környezetben, valamint az ár-érték arány tekintetében is igen „felhasználóbarátnak” mondható.

A Pearl Decade Maple set a piacon jelenleg elérhető legolcsóbb teljes egészében juharfából készült dob, amely remek választás lehet a színpadok világában egyre otthonosabban mozgó felhasználó számára. A hatrétegű, 5,4mm vastagságú testek a standard Pearl szerelvényeknél rövidebb babákkal készülnek, hogy a dob remek hangja minél jobban érvényesülhessen, amit a tamok Opti-Loc felfüggesztése tovább erősít. Az állótamok esetében az R40 rezgéscsillapító lábak segítenek a dob hangjának a kiteljesedésében.

A tesztre kapott hangszer a kicsomagolást követően azonnal megnyert magának a remek színével és kivitelezésének a színvonalával. Pestiesen szólva: rendesen jól néz ki; a logó a testeken a kis kék címével visszafogottan, de egyértelműen hirdeti, nem hétköznapi a cucc. A Pearl lábdobok esetében eddig nagyon remek tapasztalataim voltak, amit ez a dob is tovább erősített. A fakávákkal szerelt dobból remekül jött a csattanós funky, a dobbanós rock és a kopogós jazz is, de még a nagyon letompított dobozhangot is jól hozta. Minden hangolással felharmónikusokkal gazdagon támasztotta meg a dobok hangját. A 10-es tamot gondolkodás nélkül elfogadnám. Telt, pregnáns hangja minden stílusban remekül érvényesült, élvezet volt ráütni. A 12-es és a 16-os már egy picit nagyobb odafigyelést igényeltek, de hálásan reagáltak minden hangolásra és hozták a juhar gazdag hangját. Ez utóbbit külön demfelés nélkül is sikerült visszatartani a búgástól, aminek külön örültem. A legtöbb törődést a pergő igényelte. A gyári ütő bőrt érdemes levenni és külön is betörni a hangolás előtt és az alsó bőrt is behangolni sodrony nélkül. Ha ezekkel megvagyunk, akkor egy érzékenyen reagáló, a magas tartományokban működő pergőt kapunk. Testes, mély rock hangzást ne várjunk tőle, de jazz, funky, fusion doboláshoz ideális. Kávás és cross-stick megütéssel egészen kivételesen karakteres hangot lehet előcsalni belőle. Ez utóbbit nagyon szerettem benne, második reggae pergőnek vinném a 10-es tam mellé.

A karámhoz szokott hosszú lábaimmal az felépítés terén kompromisszumokat kellett kötnöm, mivel a tamok felfüggesztése alapból nem sok mozgásteret biztosít. Mindez kivédhető, ha két extra bilincs közbeiktatásával nem a nagydobhoz, hanem a cintányérállványokhoz rendeljük hozzá a tamokat. A nagydob lábak jól álltak ellen a rúgásoknak, de jobban örültem volna egy picit több jelölhető variációs lehetőségnek.

Összességében egy remek félprofi hangszer a Pearl Decade Maple, amely bármilyen stílusban képes az igények kielégítésére. Akár klub, vagy színpadi körülmények között a dob beállással nem sokat kell majd pepecselni, ha egy ilyen hangszer van a birtokunkban.

A teszten a DMP925SP/C szettet próbáltam, amely 22x18 nagydobot, 10x7, 12x8 tamokat és 16x16 állótamot valamint 14x5,5 pergőt foglalt magában komplett állványzattal együtt. Az állványokról most részletesen nem írok, hozzák a megszokott Pearl minőséget. A gyártó a DMP925FP/C (22x18, 10x7, 12x8, 14x14, 14x5,5), valamint a DMP905P/C (20x16, 10x7, 12x8, 14x14, 14x5,5) összeállításokat kínálja még, melyek mindegyke öt különböző színben rendelhető. Ezek közül négy satin, egy pedig magasfényű lakkozott. A dobokat gyári Remo bőrökkel szállítják, és a gyártó a nagydobokba egy külön demfert is biztosít. Mindhárom konfiguráció ára egységesen 299.900 Ft. Forgalmazza a Tam-Tam Dobcentrum.

Dudás Viktor



 

2017. július 3. 07:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA