MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Pál Utcai Fiúk – Tíz év után lemezdömping

A lassan már 40 éve működő alternatív rock csapat 10 év után adott ki új dalokat tartalmazó albumot. Ezt megelőzte egy másik, idei megjelenésük, a 2015-ös MÜPA-s szimfonikus koncert „Komolyzene” címmel látott napvilágot - bakeliten. A zenekar október második felétől indítja lemezbemutató koncertsorozatát, de szintén ebben a hónapban adnak egy akusztik bulit is Miskolcon, a Művészetek Házában. Leskovics Gáborral ezen témaköröket jártuk körbe egy interjú keretében. 

No, akkor kezdjük az új lemezzel! Holnap jön ki, 10-11 év után... (Október 8-án készült az interjú.)

Igen, debütál az Indexen a komplett album és az új klip is egyben. Ott egy napig meghallgatható, aztán másnaptól meg lehet vásárolni mindenhol, online és CD formátumban is.

„Igazán ez minden” a címe. Dalcím is ez vagy van valami mögöttes tartalom, ami köré építkeztetek?

Nem dalcím. Igazából ez a lemez utolsó mondata, és ez volt az első, ami beugrott, hogy lemezcím lehet. Aztán utána megtaláltuk hozzá az ideológiát is. Ugye, régóta zenélünk már, több mint 10 éve jelent meg utoljára új dalokat tartalmazó lemezünk, ilyenkor az van, hogy az album arról szól, hogy mivel telt nekünk ez a 10 év. Tehát, ez egy ilyen átfogó összegzés. De, akár úgy is lehet értelmezni ezt a címet, hogy itt tart most a zenekar, ezek vagyunk mi. Mondhatnám, hogy ennyit tudunk, és ezt persze nem negatív értelemben mondom. Azt gondolom, hogy aki szereti a zenekart, vagy eddig szerette, az nem fog csalódni az albumban. Szerintem olyan lett, amilyet mi szerettünk volna. Én mindig tudtam, hogy hol a helyünk a világban és most is klasszul érzem magam a zenekar bőrében… Hogy ilyen képzavarral éljek.

Aha. A 2008-as „Legelő” szerintem egy elég ütős, erős lemez volt, az eltelt 10-11 évben íródtak ezek a dalok, vagy egyszer csak úgy döntöttetek, hogy most már tényleg van mondandó, üljünk neki, és megszülettek az új számok?

Ez úgy néz ki, hogy volt olyan dal, ami már az előzőnél is kész volt, de valamiért nem fért be az akkori koncepcióba. Fontosnak tartom, hogy egy lemez egységes legyen, tehát nekem az kevés, hogy van 10 új dal, kell, hogy legyen közöttük egy kohézió is. Azokat az albumokat szeretem, amit elejétől a végéig meg lehet hallgatni. Én még ilyen oldschool módon hallgatok a mai napig is zenéket. Tehát, ha egy zenekarnak megjelenik a lemeze, akkor azt szeretem az elejétől a végéig végighallgatni, mert azt gondolom, hogy az fontos. Tudom, hogy ez ma már annyira nem divat, mert sokkal inkább arra felé megy a világ, hogy legyen rajta egy húzó dal, az menjen sok megosztással, legyen a Youtube-on nagy elérése, a többi meg végül is mindegy… Ez is egy út, nekem nincs ezzel bajom, ha valaki ezt csinálja, ezt is megértem, de azért én még mindig komplett albumban gondolkodom, amikor rakjuk össze a dalokat. És sokszor ezért tart sokáig a történet, hogy hiába vannak készen jó nóták, amikor nem találom meg a köztük lévő kapcsolatot, akkor nem érzem még alkalmasnak egy albumra. Egy-egy dallal külön-külön is sokszor van ilyen, hogy hiába áll a lábán, de valami hiányzik még belőle. Van, hogy éveket várunk vele, mert nem találjuk meg a formáját. És egyszer csak eljön egy pillanat, amitől – mint egy varázsütésre- minden a helyére kattan, minden dal működni kezd. Ez most is így volt.

Körülbelül 3 éve már minden dal vázlata megvolt, amikor jött egy koncertajánlat, ahol nekem kellett volna szólóban fellépnem, de én elhívtam Balázst gitározni és együtt elkezdtük ezeket a régebbi dalokat és az újabb ötleteket is próbálgatni egy dobgép mellett. A dobosunk, Zoli, aki ekkor épp zongorázni tanult, betévedt a próbákra, leült a zongora mellé, és elkezdett a témákra pötyögni. És egyszer csak ez a másfajta megközelítés, hangszerelés elkezdte összerántani a dalokat. Azt vettük észre, hogy van 10-12 új szerzemény, amelyek összeálltak és egymáshoz is jól illenek. Onnantól már csak finomítgatni kellett a hangszereléseket, közösen a zenekarral, ez eltartott még egy darabig, mikor az év elején úgy döntöttünk, hogy elkészültünk. Ekkor bevonultunk a stúdióba és elkezdtük felvenni a lemezt.

Kik írták a dalokat?

Már az előző lemezt is, és ezt is Molnár Balázs gitárossal közösen írtuk. Itt, a közös munka az azt jelenti, hogy ő is hoz komplett dalokat, zenével-szöveggel és én is, de egymás dalaiba is sokszor belenyúlunk! Van olyan, hogy én megírom a verzét, de mondjuk, elakadok, akkor ő ír egy jó refrént, vagy fordítva. De olyan is gyakran előfordul, hogy valamelyikünk szövegére a másik ír zenét. Vannak persze nagy viták, de azok főleg abból adódnak, hogy én csak olyan szöveget tudok elénekelni, ami rólam szól, ami olyan, mintha én írtam volna. Amatőr előadó vagyok, de talán a hitelességem is ebben rejlik.

Idén kijött egy másik lemezetek is, a 2015-ös MÜPA-s szimfonikus koncert, „Komolyzene” címmel. Azt én jól vettem le, hogy ez csak LP-n?

Igen. Ez csak bakeliten jelent meg. Ezt egy nagyon hosszas tárgyalás előzte meg, ennek eredménye lett a lemez. Erre a koncertre már előtte is nagyon sokat készültünk. Nagyon örültünk a felkérésnek és megpróbáltuk a feladatot nagyon komolyan venni, vagyis, nem a könnyebb végén megfogni, úgy, hogy a játszott dalokhoz adjunk egy kis vonós cuccot, mondjuk a szintik helyett, és ezzel kész is vagyunk… Megkerestünk és megbíztunk olyan hangszerelőket, akiket alkalmasnak gondoltunk erre a munkára és szabad kezet adtunk nekik. Ennek az lett az eredménye, hogy szinte komplett új művek születtek, nagyszerű hangszerelések, amik teljesen más oldalát mutatták meg ezeknek a daloknak. Pontosan ez volt a cél és pont ezért voltunk nagyon büszkék erre a koncertre. Egyből elkezdtünk dolgozni azon is, hogy meg is legyen örökítve ez a dolog, és ezt ki is lehessen adni. De ez nem volt egy egyszerű menet…

Hát, látszik, sokára jött ki!

Nagyon sok munkája volt benne a menedzsmentnek. Ez egy négy éves tárgyalás eredménye, hogy megjelenhetett. Ugye, ez az anyag, az MTVA tulajdona, ez nehezítette a sztorit. Sok kompromisszum után született meg az eredmény, hogy csak bakeliten jön ki, limitált példányszámban. A lényeg, hogy nem üzleti, hanem művészeti termékről beszéljünk. Mi tényleg azt szerettük volna, hogy ez az értékes munka ne tűnjön el a süllyesztőben.

Most úgy tűnik, hogy ez CD-n nem valószínű, hogy megjelenik?

Szerintem nem. A szerződésünkben csak erre kaptunk engedélyt. Lehet, hogy még lesznek tárgyalások később, de én nem tartom valószínűnek.

Rémlik neked, hogy utoljára mikor jelentetek meg LP-n? Gondolom, a kazetta/bakelit időszakban.

Bakelit? Persze, az első lemezünk az így jelent meg, a kazetták mellett. Utána, a „Szerelemharcból”, ami a negyedik volt, készült még bakelit, de az nem volt kereskedelmi forgalomban, csak promóciós célokat szolgált. Kevés példány volt, szerintem száz darab készült belőle.

Akkoriban az EMI-nál voltatok, hogy ha jól rémlik, ugye?

A harmadik és a negyedik lemezünk volt az EMI-nál, az első kettő, az még a Protonnál jelent meg. A másodikból már CD volt bakelit helyett.

Többen is kérdezték, és fontos lehet, az új lemezzel kapcsolatban, hogy nyilván CD-n jelenik meg, de mellette az összes streaming szolgáltatón is letölthető, megvásárolható lesz, de bakeliten is kiadjuk! A gyártás miatt kicsit később jelenik meg az LP, de még idén… Karácsonyig biztos, hogy lesz. Az is gyártás alatt van már, ez fontos, mert ezt az információt eddig még nem közöltük sehol!

Miskolcra, október 26-án egy akusztik koncerttel jöttök, ugye anno a Petőfi TV-n volt már egy ilyen koncepcióval készült műsorotok… Ez mennyiben lesz hasonlatos ahhoz?

Nagyjából hasonlítani fog, annyi különbséggel, hogy mivel itt kevesebb vendégzenésszel dolgozunk, a műsorba más dalok is bekerülnek.

Fúvósokat láttam feltüntetve a plakáton...

Fúvósok és zongorista vendég lesz, így van. Nálunk minden dalnak van egy akusztikus verziója, ez már nagyon régen így működik. Ilyenkor nem egyszerűen arról van szó, hogy akusztikus hangszereken játsszuk el a dalt, hanem mindig áthangszerelt verziókat készítünk, ami egy teljesen másik oldalát mutatja meg egy-egy dalnak. És ezek elég jól szoktak működni ülős közönség előtt is. Ha azt mondom, hogy Pál Utcai Fiúk koncert, akkor általában mindenki egy ugrálós, kiabálós klubkoncertre gondol, ezekből szerencsére mai napig is sok van, de ilyenkor, amikor ülő közönségnek, színházi körülmények között játszunk, egy picit bensőségesebb előadást kell produkálunk. Ezt a fajta muzsikálást nagyon szereti a zenekar. De mind a kétfajta előadásmódnak megvan a maga varázsa…

Értem. Ahogy nézem, gyakorlatilag itt lemegy ez az akusztikus műsor, de rögtön utána már el is indul a lemezbemutató sorozat. Esetleg itt, az akusztikus koncerten már játszotok az új dalokból?

Mindenképpen játszunk, persze! Az akusztikus műsor, az mindig változik, ezen a koncerten is a PUF-nak a legelső dalától kezdve - mert szerintem az is el fog hangzani-egészen a legújabb dalokig elhangzik sok minden, olyan is, amiket még nem is játszottunk soha élőben. Készülünk a lemezbemutató koncertekre is, de az akusztiknál biztos vagyok benne, hogy legalább 2-3 olyan dalt előveszünk, amit még egyáltalán nem játszottunk.

Akusztikus műsorotok mostanában csak itt lesz Miskolcon?

Lesz még jövő év elején Békéscsabán és Szegeden is, de minden nagyobb városban szeretnénk elvinni ezt a műsort, úgy, hogy megmaradnának a klubkoncertek is. Remélem, hogy Miskolcra legközelebb egy rockos műsorral tudunk jönni!

Igen. Kérdezni akartam, hogy a Helynekembe tudsz-e már időpontot, de akkor…

Én azt hiszem, hogy a menedzsment már tárgyal erről… Azt gondolom, hogy lesz valamikor jövőre, csak azt nem tudom, hogy pontosan mikor.

A lemezbemutató koncerteken az új dalokból mennyit mertek beemelni? Mennyire lesz ez úgy lemezbemutató, hogy sok számmal jöttök?

Hát… Ez egy jó kérdés, látod! Lesz nekünk a budapesti lemezbemutatónk, november 30-án, az Akváriumban. Oda úgy készülünk, hogy – elvileg- az egész lemezt eljátszanánk. Ez nyilván most, a próbák alatt áll össze, ott derül ki, melyik dal, hogy viselkedik. Egyébként egy picikét veszélyes próbálkozás az, ha túl sok új dal van, mert ugye egy rendes klub bulin az leültetheti a dolgot. Sok múlik azon, hogy milyen lesz a lemez fogadtatása. Most fejben még több verzióm is van a koncert felépítéséről. Ha nem is az összeset, de a 70%-át biztos, hogy el fogjuk tolni.

Értem. Még érdekelne, hogy a zenekar aktivitásáról most mit mondanál, mert ugye azért nálatok volt szünet is korábban, meg sokára jött ez a lemez is.

Az, hogy mennyire aktív a zenekar, kívülről kicsit másképpen látszódik. Igazából, a 36 év alatt nekünk egyetlen egyszer volt egy leállásunk, a 20 éves koncert után, de csak 9 hónapra… Egy év sem volt, de akkor sokan azt hitték, hogy a zenekar feloszlott. Azóta ilyet pihenőt nem csinálunk, mert nagyon nehéz utána ezt megmagyarázni, nagyon félreérthető a dolog. Úgyhogy most már, a következő 20 évre nem tervezek ilyen szüneteket. Mivel mindenkinek van más elfoglaltsága is, vagy másik zenekarban is játszik, így nehezebb összehozni a próbákat, nehezebb új dalokat írni. De ilyenkor, mikor kijön egy új album, nagy a pörgés, lelkesedés!

Nyilván, az utolsó két évünk teljesen az új daloknak az elkészítéséről, illetve ezek kidolgozásáról szólt. Már ilyenkor jönnek azért az új ötletek, de ezeket most egy kicsit még elraktározzuk. Majd, abban az időszakban, amikor elkezdünk megint új dalokon dolgozni, akkor már lesz egy nagy csomó ötlet, amivel lehet majd foglalkozni.

A PUF egy lassan 40 éves zenekar, de hál’ Istennek úgy működik, mint sok fiatal formáció. Jönnek az új ötletek, látni a zenekaron a lelkesedést, a büszkeséget és hogy a tagok mennyire magukénak érzik az egészet.

PAYA


2019. október 14. 17:29

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA