MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Nyugaton a helyzet változatlan!

Sop-Rock Tehetségkutató Verseny 2017, Hangár Music Garden, 2017- május 13.

Az Öröm a zene! 2017. évi Győr-Moson-Sopron megyei területi döntője a Sop-Rock tehetségkutató verseny mindig meghatározó nem csak a régió, de az ország zenei életében is. Miért? Mert Sopron rockváros, számos országosan ismert és népszerű zenekar vagy zenész indult a Hűség Városából, nem mellesleg a VOLT Fesztivál műfajában még mindig a legjobb az országban.

A fenti okok miatt a Sop-Rockra az ország több pontjából érkeztek nevezések ebben az évben is (köszönhetően az Öröm a zene! országos sorozat rugalmas és jól kitalált pályázati rendszerének), de természetesen a helyi csapatok is derekasan beleálltak a megmérettetésbe.

Minden évben valódi öröm találkozni a szervezőkkel, hiszen Kovács Attila QQ és a Hangár Music Garden munkatársai már közel másfél évtizede hatalmas lelkesedéssel és profizmussal szervezi meg a tehetségkutatót az ország egyik legjobb klubjában. Profi stáb, kiváló technika, értő zsűri, jó zenekarok, mi kell még? Közönség, természetesen, de itt abban sem volt hiány.

Jó látni évről-évre a visszatérő csapatokon a fejlődést és minden alkalommal felbukkan egy-egy kiemelkedő tehetség, akik a Sop-Rocktól lendületet kapva kerülnek be az országos zenei vérkeringésbe.

Nem a győzelem a legfontosabb itt sem, hanem a részvétel. Egy zenekar attól válik valódivá, ha közönség elé viszi a próbatermekben kiérlelt produkcióját. Rengeteget tanulhatnak a résztvevők egymástól, színpadi rutint és tapasztalatokat szerezhetnek, barátságokat és kapcsolatokat építhetnek ki és ha felfedezik a valóban építő jellegű, jó szándékot az értékelésben, megfogadják a zsűri tanácsait.

A zsűriben –az előző évhez hasonlóan- Tujmer Géza „Suba”, a magyar beatzene egyik Alapító Atyja, az ország egyik első beat-zenekara, a Nautilus együttes gitárosa, gitártanár, Andrásik Remo zenész, gitártanár, a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) főtitkára, Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója, Szabó Áron „Vasaló” zenész, dobos, a Cseh Tamás Program mentora, Giczi Kurt zenész, basszusgitáros, az IFK Hungária Kft. hangszer-nagykereskedésének vezetője, Zistler Roland zenész, dobos, a Búgócsiga Akusztik Garden társtulajdonosa, promótere és Rozsonits Tamás zenész, dobos, zenei újságíró foglaltak helyet. Mindannyian a zene megszállottjai és elkötelezettjei.

Suba többször idézett mondása mindig aktuális: „"Zeneszerető bárki lehet, de zeneértő csak az, aki hangszeren is játszik. Más lesz a gondolkodása, a világnézete, mert a jó zene tanít!"

Tölli Balázs az általa igazgatott gimnáziumban rockzenekari próbatermet alakított ki, hangszereket és berendezéseket vásárolt, figyeli és támogatja a tehetséges zenekarokat, a magyar irodalom középiskolai oktatásába beemelte a rock-dalszövegeket, mint kortárs művészetet, de a többi zsűritag is mindent megtesz a maga területén a rockzene ügyének előre mozdítása és a tehetségkutatás-tehetséggondozás elősegítése érdekében.

Ebben az évben is azok a zenekarok végeztek a legjobb helyeken, akik önálló hanggal, jó szövegekkel, magával ragadó előadással álltak színpadra a húsz perces mini-koncertjükkel. Jó volt velük átélni az izgalmakat, néhányuknak sikerült igazi koncert-élményt varázsolni a Hangárba.

Természetesen mindenki győzni jött, de a kiosztható díjak száma véges. A zsűri a végső sorrendben teljesen azonos véleményt képviselt, egyhangú döntés született.

A 2017 ÉVI SOP-ROCK FESZTIVÁL HIVATALOS VÉGEREDMÉNYE ÉS A NYEREMÉNYEK:

I. HELYEZÉS MEGOSZTVA:

I. OTHER PLANET
(Részvétel az ÖRÖM A ZENE 2017. évi Országos döntőjében + a zenekar minden tagja gazdagabb lett 1 DORKO baseball sapkával)

I. MEG EGY CUKORKA (fellépési lehetőség a 2017-os VOLT Fesztiválon + egy szám komplett felvétele a White Noize Studioban 30.000 HUF értékben + a zenekar minden tagja gazdagabb lett 1 DORKO baseball sapkával)

II. PLASTIC OCEAN (HOFFER HANGSZER 100.000 HUF-os vásárlási utalványa )

III. ROCKMEMORIES (Music Shop-ron ajándékcsomagja )

Ez évben vehette át első alkalommal a HANOSZ által alapított Újfalusi Gábor díjat a zsűri által arra méltónak tartott muzsikus, aki 2017-ben Hárs Barna, a Meg Egy Cukorka zenésze. A díj tiszteleg Újfalusi Gábor emléke előtt, aki sajnos már nincs köztünk. Ő a hazai rockzenei tehetségkutatás és tehetséggondozás motorja volt, népművelőként és elkötelezett szakemberként számunkra is kijelölte az utat. Büszkék vagyunk arra, hogy vele dolgozhattunk, hogy a barátai lehettünk. Emlékét mi is és a nevét viselő díj is örökké megőrzi!

A nyertesek önfeledt örömét látva biztos vagyok abban, hogy nem kell a vészharangokat kongatni: igenis van a magyar rockzenének utánpótlása, az utánpótlásra, az új hangokra kíváncsi a közönség és vannak, akit tehetnek és tesznek is a fiatal tehetségek segítésének érdekében. Sokat és önzetlenül. 

Nyugaton a helyzet változatlan. Ismét egy jó versenyt láttunk. Találkozunk 2018-ban!

R.T.


2017. május 18. 14:26

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA