MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Növekedés van, de komoly fejlesztések szükségesek

„Megfigyelhető egy növekedő tendencia, de ez nem jelenti azt, hogy nincs baj.” A fenti megállapítást Főző Zsolt, a Hétfa Kutató Kft. munkatársa tette, miután ismertette a Poptanítás Munkacsoport résztvevőivel a 2018-as ProArt zeneipari jelentés készítési módszereit és eredményeit.

Részlet a ProArt jelentésből. Enyhe növekedés figyelhető meg a könnyűzenei költések terén is.

 

Az április végén megjelent ProArt zeneipari jelentés első ránézésre az iparág dinamikus növekedéséről számol be. Számos szakmai felület írt az intenzív fejlődésről, volt olyan felület, amely az „Egymillió ember zenél Magyarországon” címet választotta cikke címének. Mindeközben az iparágban dolgozó szakemberek nem, vagy alig érzékelik a növekedést, és látszólag a Hangfoglaló Program megbízásából különböző kutatásokat végző WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft. is más eredményeket kapott, ezért a Poptanítás Munkacsoport úgy döntött, kerekasztal-beszélgetésre hívja a két kutatócsoport tagjait.

A megbeszélés során kiderült, hogy a félreértést egy az összefoglalóban kiemelt helyen szereplő adat okozta, amely szerint „a lakosság közel 20%-a vett hangszert a kezébe az elmúlt egy évben, körülbelül felük játszik havi szinten.”

 

Mennyien zenélnek ma aktívan Magyarországon? - A sokak által félreértelmezett oldal.

Az eredmények megértéséhez ismernünk kell a kutatás módszertanát. A Hétfa a felmérést 504 elemű mintával készítette internetes kérdőív formájában. A résztvevők 18 és 60 év közötti, vásárlóképes, legalább heti rendszerességgel internetező személyek voltak. A megkérdezettek jövedelmi rátája és végzettsége alapján a minta enyhén felfelé torzít. Az adatokat 2018 júniusában vették fel, és a kérdésfeltevést megelőző egy évet vizsgálták. A fent kiemelt kérdésre a részletes adatok a következők: a megkérdezettek 18,5%-a vett hangszert a kezébe, ebből a fele ritkábban, mint havonta. Az igennel válaszolók csupán negyede használja heti rendszerességgel hangszerét, és a megkérdezettek 3%-a zenél hetente többször, tehát rendszeresen, aktívan. Ha ezt az adatot vetítjük ki az ország teljes népességére, megegyező eredményt kapunk a WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft. eredményeivel, szerintük is 250.000-300.000 ember zenél ma rendszeresen Magyarországon.

A WINWINWIN kérdésfeltevésük, amelyet Bodor-Eranus Eliza és Altschach László ismertetett, a hangszeres tudást vizsgálta. Az országosan reprezentatív, 1000 fős mintavétellel, CAPI omnibusz módszerrel készült vizsgálat szerint a válaszadók 11%-a tanult zenélni (a ProArt válaszadóinak körében ez az arány 31%), 9,6% tud hangszeren játszani, viszont csak 2,4% játszott életében zenekarban és 0,7% lépne fel nagy létszámú közönség előtt. Az utóbbi két érték olyan alacsony, hogy hibahatáron belül van.

A számos más kutatási kérdést is érintő megbeszélés végére a két kutatócsoport és a házigazda Poptanítás munkacsoport szakemberei számára is világossá vált, hogy a kapott eredmények gyakorlatilag megegyeznek, csak a kérdésfeltevésben, és az eredmények kommunikációjában voltak lényeges különbségek. Egyetértettek továbbá abban is, hogy a magyar eredmények jelentősen elmaradnak az egyesült királyságbeli, német és skandináv értékektől. Bár a zenefogyasztás, az online streaming- és a hangfelvétel-iparág is bővült 2018-ban, a szakemberek szerint bőven van még hová fejlődni, és komoly fejlesztésekre van szükség, hogy a zeneipar tartani tudja a növekvő tendenciát.

 

https://poptanitas.blog.hu/


2019. június 20. 11:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA