MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Nem várjuk meg a reggelt!

Az elektronikus zenélésből sokak szerint nincs visszaút a hangszeres játékot igénylő műfajokba. Nyilván azért kezdünk ezzel a mondattal, hogy sikerüljön azonnal megcáfolni egy hazai példával, úgyhogy ezt a felütést csapjuk le most gyorsan. Kőváry Péter a NEO zenekar oszlopos tagjaként erősítette a hazai elektronikus szcénát olyannyira, hogy szóló karrierje során a deep house és nudisco vonalon is komoly nemzetközi sikereket is magának tudhatott. Azt gondolhattuk volna, hogy a dobgép és a szintetizátor fogja továbbkísérni őt a zenei pályán, de Péter fordított egyet a lemezjátszón és újratervezett. Új zenekart, klasszikus felállást és classic rock-ot kaptunk amit egy viharos sebességgel megjelenő lemezzel támogatott meg a zenekar. Alig hat hónappal a debütáló dal után Péter és a királyi lázadók kihozta a "Halfway till morning" című lemezét.  Az új lemezről és a zenekar technikai hátteréről kérdeztük Pétert.

C.R.: A tavaly júliusi debütáló dalod óta nem adtál sok időt a műfaj rajongóinak és máris egy érett lemezzel jelentkeztél. Olyan mintha egy régen benned szunnyadó anyagot igyekeztél volna ránk szabadítani.

K.P.: Akik behatóbban ismerik a zeni pályafutásomat, tudják, hogy a NEO előtt én kábé ugyanezt csináltam. Öcsémmel (Kőváry Zoli – The Trousers – a szerk.) még a 90-es években alapítottuk meg a szintén classic rock-ot játszó The Ragdoll zenekart, amely kisebb –nagyobb sikerekkel egészen a NEO-hoz való csatlakozásomig működött. A NEO melett is folyamatosan részt vettem mindenféle rockzenei projektben, 5 évig voltam a Stoned nevű Rolling Stones tribute banda énekese, szóval az elektronikus zene mellett sohasem hagytam fel a rock n’ roll-lal. Amikor kiszálltam a NEO-ból, rögtön egyértelmű volt, hogy ha új bandát alapítok, az csak rockzenekar lehet. Az albumon egyébként csak 3 régi dal szerepel, a maradék 8-at mind 2016-ban írtam.

C.R.: Többszörös figyelmet kaptatok az internetes portálokon az új lemez felvezetőjének készült kislemez klipjeivel. Az egy személyes indulást rövid időn belül debutáló koncert követte a Budapest Music Expón. Milyen volt az út a megfelelő zenésztársak megtalálásáig?

K.P.: Kezdetben csak dalokat kezdtem írni, és saját magam rögzíteni az otthoni stúdiómban, a zenekar ötlete időközben alakult ki bennem. Mindenképpen szerettem volna olyan társakat magam mellé, akik hasonló gondolkodásúak zeneileg. Szerencsére viszonylag hamar megtaláltam a megfelelő csapattagokat, és emberileg is egy nagyon jó társaság jött össze. Az Expó színpada jelentette az első megmérettetést ahol ráadásul az Electro-Voice színpadon klipet is forgattuk az ‘It's a riot ‘dalunkhoz , mely utóbb a DAL című Eurovíziós válogató 30 indulója közé is bekerült.
C.R.: Ezek szerint ezen a színpadon futottatok össze az Elektro-Voice új hangsugárzó családjával. Milyen élmények maradtak meg az első találkozásról?

K.P.: Nagyon nagy biztonságot adott a hangfalak markáns megszólalása. Szerencsére nem azzal kellett foglalkozunk, hogy hogyan hozzuk magunkat komfortos helyzetbe a színpadon mert az Elektro-Voice új hangfalaival olyan természetesen dolgoztunk mintha mindig velünk lettek volna. Kell ez a kényelem nagyon, hiszen a beállás nem tarthat reggelig..:) Gyorsan barátságot kötöttünk egymással és azóta elválaszthatatlanok vagyunk.

C.R.: Mik a további tervek a zenekar életében? A magyar közönséget célozzátok meg vagy inkább nemzetközi pályára terveztek?

K.P.: Mindkettő. Természetesen itthon is szeretnénk ápolni a classic rock hagyományait, értékeit, hiszen magyar zenekar vagyunk, viszont mivel angolul énekelünk, nem titkolt szándékunk, hogy külföldön is folyamatosan jelen legyünk. A tavaszi turnénk során az itthoni állomások mellett már szerepelnek osztrák, olasz és cseh bulik is. Nemrégiben leforgattuk a legújabb klipünket is, a ‘Run For Cover’ című dalunkhoz, ez valamikor március végén, április elején lát majd napvilágot. Ezt követően pedig szeretnénk minél többet koncertezni, hiszen egy rockbandának ez a legfontosabb feladata.

Cinhegyi Róbert 


2017. július 21. 06:07

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA