MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Mobilmánia: Aréna, DVD-k, CD-k, Tunyó emlékkoncert, telt házak…

A cím frappáns megfogalmazásánál bajba kerültem, mivel 2018-ban annyi minden történt Zefiék háza táján. Januárban Aréna nagy koncert – Vikidál 70, Zeffer 60, Mobilmánia 10-, válogatáslemez – angol nyelven is-, Tunyogi emlékkoncert és TRB DVD-CD megjelenés, ehhez kapcsolódva teltházas Barba Negra októberben, majd év végén még az Aréna koncert dupla-dupla kiadványa. És már tudjuk, hogy tavasszal Észak-Amerika meghódítása van célul kitűzve. De addig még lesz egy miskolci Tunyó emlékkoncert is, november 10-én. Zeffer Andrással ezekről beszélgettünk, miközben autóval pont a Denevér stúdióba robogott és pár teljesen friss információt is csöpögtetett nekünk.

Elég erőltetett menetet toltok idén - persze vannak évfordulók, szóval van mihez kötni az eseményeket-, kezdjük a januári arénás koncerttel! Arról milyen emlékek maradtak?

A legeslegszebb emlék, amiről beszélhetek a pályafutásom során. 40 évet vártunk egy ilyen lehetőségre, hogy egy kiemelkedő helyszínen egy rendkívüli koncertet tudjunk bemutatni. Január 6-án beigazolódott, hogy ezt is meg tudjuk csinálni - sikerrel! Közel 10 ezer ember volt ott. Voltak évfordulóink, Vikidál Gyula 70 éves lett, én 60, a Mobilmánia pedig 10 éves, szóval sok minden összepasszolt. A zenekaron belül is iszonyat hosszú barátságok vannak, például én és Kékesi Bajnok Laci már 39 éve nyomjuk együtt, Donászy Tibivel több, mint 30 éve, és még sorolhatnám… Nagyon nagy eredmény volt ez, fontos lépcsőfok az életünkben. Egészen más polcra helyezte ez a csapat működését. Azóta mindenben érezzük a hatását, lemezvásárlásban, a koncertek nézőszámában, a szervezők hozzáállásában és sok egyéb dologban is.

Ha jól tudom, most mentek Szolnokra, a Denevér stúdióba az utolsó munkálatok elvégzésére. Mikor lesz ebből kiadvány?

Igen, Bajnok itt ül mellettem a kocsiban, most utazunk Szolnokra. A teljes anyagot átnézzük, a javításokat ellenőrizzük, hogy minden rendben legyen. Ez még idén megjelenik, lényegében karácsonykor már kapható lesz a tervek szerint. Dupla DVD és dupla CD jelenik meg erről, összecsomagolva.

Ráfér minden dal, ami elhangzott? Mert, ugye a koncert hosszabb volt a helyszínen, mint terveztétek…

Ezért lesz dupla-dupla a kiadvány, hogy ráférjen. Több, mint négy órás koncertről beszélünk, ezt úgy kell megszerkesztenünk, hogy a közönség is közel azt kapja, mint a helyszínen. Erre törekszünk. Szerencsére mindenki kivárta a buli mindegyik részét, blokkját, nem indultak meg kifelé, hiába volt ilyen hosszú. A végsőkig maradtak… Valóban fél órával többet játszottunk, mint ahogy azt terveztük, így rá is kellett fizetnünk még az Aréna bérleti díjára. Úgy éreztem, ha már 40 évet vártunk, nem hagyhatjuk abba, mert mi lesz a film anyagával?! Szóval, csúsztunk, de ezt be kellett vállalni a produkció érdekében.

Most, október közepén megint volt egy komoly sikeretek. A Barba Negrában megcsináltátok a Tunyó emlékkoncertet is teltházzal. Voltak rajtatok már ennyien ott?

Közel teltházunk már volt itt, de ilyen, hogy tényleg minden jegyet eladtunk, ilyen még nem. Nagyon nagy öröm volt, hogy elővételben teltház lett, de legalább ezer ember maradt kint az utcán, akik még bejöttek volna. 1500-an jutottak be, még egy-két embert be tudtam vinni, akik több száz kilométert utaztak, de nem tudtak jegyet venni… És mindez úgy történt meg, hogy munkanapra esett a koncert! Mi előre kaptuk ezt az időpontot, nem tudtuk tologatni, de a Barba Negra és a Hammer vezetőség is gratuláltak már azóta és el vannak ájulva a fogadtatástól. A Barbától már kaptunk is egy 2019-es szabadtéri időpontot, ez június 29-e, szombat. Újra játsszuk ezt a koncertet akkor és reméljük, hogy oda már mindenki befér majd, aki el akar jönni!

Még novemberben lesz egy miskolci Tunyó emlékkoncertetek is. Ez a műsor mennyire egyezik majd a Barbában elhangzottal?

Nem teljesen ugyanaz lesz, egy-két dalt cserélünk! Én mondtam is mindenkinek, hogy érdemes mindkettőt megnézni, mert nem teljesen ugyanaz lesz. A lényeg persze nem változik, a TRB Závodi Janóval játszik a színpadon, Tunyó hangjára és a vetített videóra, aztán a második félidőben Mobilmánia koncert Vikidál Gyulával. Már most csak a miskolcira lehet jönni, ez november 10-én lesz az Adyban és most, egy hónappal a koncert előtt már a fele jegy elment elővételben egy 600 férőhelyes művházba! A Facebook eseményoldalon 1000 fölötti az érdeklődők száma, szóval ez is elővételes teltháznak néz ki. Aki ott akar lenni, az rögtön intézze a jegyét, amíg még van, mi mindenkit nagy szeretettel várunk.

Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/243294076324028/

Az arénás koncert kiadványáról már beszéltünk, de közben kijött egy válogatás lemez is, pontosabban kettő, mert egy magyar és egy angol nyelvű kiadványról beszélünk.

Így van, ez egy dupla kiadvány. Két éve már, hogy Gamsz Árpi nálunk énekel, és úgy gondoltam, hogy összegezzük az eltelt 10 évet egy Best Of kiadványon. Ugye, voltak énekes váltásaink - Vikidál Gyuszi maradt-, de Árpinak most lehetősége adódott, hogy minden korszakból válogatva, az ő hangján szólaljanak meg a dalok. Közel 20 dal szerepel a lemezen! Majd Árpi angol tudására alapozva született egy angol nyelvű anyagunk is. Nyitnunk kell nyugat felé is. Ezt már nyugodtan küldhetjük promóciós anyagként bármelyik külföldi promóternek.

Az angol szövegeket ki írta?

Árpinak egy ismerőse, aki az Avenford nevű londoni bandájuk dalainak is írta a szövegeit. Ezeket aztán Árpi és Horváth Attila is átnézték és megfelelőnek találták.  Aztán az úriember kikoccolt Amerikába és a maradék 3 dalt az Avenford gitárosa írta meg nekünk.

Ez a két lemez nem azonos a dalok tekintetében.

Így van, különböznek. Többnyire a VÁNDORVÉR lemezről szemezgettünk, illetve hozzájött egy-két szerzemény a válogatás lemezről, a régebbiek közül, mint például az Ez a mánia, ami angolul még nem szólalt meg, Fénypokol, vagy az Ördög itt belebukott című dalok.

Bő 2 éve interjúztunk, te akkor már emlegetted a külföldi terveket. Mennyire konkrétak már ezek?

Annyira konkrét, hogy tavaszra már le van kötve egy amerikai turné, Kanadába és Amerikába. És nem kis zugokban fogunk fellépni, hanem 300 és 600 férőhelyes helyszíneken. Úgy volt, hogy idén novemberben már indulunk, de ezeket a lemezeket össze kellett rakni, elő kellett készíteni, így csúsztunk. Januárban nem akartam Kanadába a korláthoz fagyni, így aztán áprilisra esett a választás. Ebbe mind a magyar, mind a kinti managementek meg is tudtak egyezni. Így áprilisban már élesben leszünk kint. Visszaérkezésünk első hazai koncertje május 1-én este lesz Budapesten, a Tabánban. Már nagyon várjuk!

A válogatás lemez hangszeres részeit is újra játszottátok? Vagy csak Árpinak volt dolga?

Mivel több kiadó gondozásában jelentek meg az eddigi albumaink, így egyszerűbb volt mindent följátszani, mint hogy kéregessünk vagy fizessünk ezekért a korábbi kiadóknál. Minden egyes hangszert újra játszottunk, így készült el az összes dal.

Változtattatok szólamokon vagy bármin?

Nem-nem! Minden hang megegyezik a korábbiakkal, de a hangzás az más lett a daloknál. 2008-tól eltelt ez a 10 év és a stúdiótechnikai különbségek hallhatók. Sokkal jobban szól! Ezért nagy köszönet Cserfalvi Töfi Zoltánnak, a Denevér stúdiónak Szolnokon.

A napokban pedig megjelent egy TRB 2011-es felvétel, ez is Tunyó emlékére…

Igen, a 2011-es Millenáris Teátrum koncert anyaga ez és végre-végre megkapta azt a figyelmet, elismerést, amit megérdemel! Köszönet a Hammer Recordsnak! Hosszú évek óta az ő istállójukba tartozunk, sikerült meggyőzni őket ennek a kiadásáról, gyakorlatilag rám való tekintettel, az én kérésemre jelent meg, mivel egy DVD+2CD digipack csomagolásban sem akkora nagy üzlet. Ez egy tisztelgés Tunyó emlékének, halálának 10 éves évfordulóján… Több ilyen már nem lesz, és tudom, hogy sokan keresik a TRB anyagokat, feketepiacon több tízezres áron kelnek el felvételek, így most gyakorlatilag szinte a teljes repertoár elérhetővé vált ezzel a gyönyörű kiadvánnyal. Ugyan ez koncertverzió, de fantasztikus minőségben!

Egy ilyen erős év – fontos koncertek, DVD-CD kiadványok sora- gatyába rázza a tagságot is, hogy álltok most egymással, milyen a hangulat a zenekarban?

Két éve van ez a felállás, azóta mindenki ugyanaz, nem akar elmenni senki és nem is fog érkezni! Jól érezzük magunkat, jók a kapcsolatok. A barbás nagykoncert után másnap a Végállomásban játszottunk Szombathelyen, iszonyú differenciák vannak a két helyszín között, de ott is a banda minden tagja ugyanolyan elánnal játszott. Nagy buli volt, ott is jól éreztük magunkat. Azt érzem a csapaton – Vikidál Gyulát is beleértve-, hogy rendkívül jó a hangulat, mindenki odateszi magát, mert akarják csinálni. Meg kell még említenem Nusser Ernő gitárosunkat, aki nagy odaadással és szorgalommal, szeretettel látja el feladatát, sokat segít mindenben, amiben csak tud. Valamint Kispál Balázst, Bazsit is meg kell említeni, aki már több mint ötödik éve töretlenül a MOBILMÁNIA gitárosa és nem is akármilyen szinten, hiszen ő végigcsinálta a Zeneakadémia gitár tanszakát is - a MOBILMÁNIA mellett. És ami még nagyon fontos, szeretünk együtt muzsikálni, alkotni, új dalokat írni, mert erre teremtődtünk.

Lesz-e energiátok új lemezre, új dalokra mostanában?!

A kiadónkkal közösen úgy döntöttünk, hogy három évig nem adunk ki új lemezt! Rengeteg kiadvány jutott idénre, ezeket el is kell adni… Szokja a közönség Árpi hangját és emésztgessék ezeket a CD-ket, DVD-ket! Magyarországon hozzávetőleg 10 év kell, hogy igazából befusson egy brand, egy zenekar. A MOBILMÁNIA most érte el ezt a státuszt. Mind amellett, hogy a zenekar 2/3-a legendás ikonokból áll, akiknek eddig a szakmában eltöltött 40, közel 50 éve - Gyulának több mint 50 éve- csak erősíti a MOBILMÁNIA létezését. Horváth Attila a dalszerző társunk megkerülhetetlen, mint a zenekar szövegírója és image alkotója. Vele a legszerencsésebb találkozás volt anno, hogy megjelent az életemben. Hogy így alakult minden 2018-ra, ez egy határtalan boldogság nekem és a jelenlegi tagságnak is.

PAYA


2018. október 21. 11:56

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA