MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Mert mindenkinek jár egy hangstúdió.

Új stúdiómikrofon család az IMG STAGELINE-tól... A mai kor embere szinte már ontja ki magából a különböző digitális tartalmakat, legfőképpen fényképeket és videókat. Utóbbinál egyes kutatások szerint a rögzített (vagy közvetített) hang tisztasága sokkal inkább hozzájárul az elkészült anyag minőségéhez, mint a kép. Éppen ezért a közösségi média fejlődésével, egyre gyakrabban kezdtek el használni minőségi professzionális mikrofonokat otthoni, illetve fél-professzionális környezetben is. A professzionális stúdiómikrofonok ára azonban sok felhasználónak nem tette lehetővé, hogy ezt a technológiát használják. 

Emiatt nem kérdés, hogy ezeket a mikrofonokat elérhetővé kell tenni azok számára is, akik a professzionális stúdiómikrofonokat nem tudják megfizetni. Az IMG STAGELINE új mikrofonjai épp ezt a réteget célozzák meg.

A nagymembrános mikrofonokat, avagy stúdiómikrofonokat – nevéből is adódóan – jellemzően professzionális stúdiókörnyezetből ismerhettük.  Azért használnak ilyen mikrofonokat a profi stúdiókban, mert általában nagy a membránfelületük, ezáltal sokkal érzékenyebbek és részletesebben adják vissza a hangot, mint a hagyományos kondenzátor mikrofonok. Képesek minden apró hangot összeszedni, épp ezért segítségével nagyon szép és részletes énekhangot rögzíthetünk, és szinte tökéletes hangvisszaadást lehet elérni a hangszereknél is. Azonban oda kell figyelni a beállításánál, mert érzékenysége miatt az esetleges külső zajokra is fokozottan érzékeny.

Lássuk hát az IMG STAGELINE legújabb stúdiómikrofonjait kicsit részletesebben a belépő kategóriától egészen a professzionálisig:

Az ECMS-… mikrofoncsalád külső jegyei már egyértelműen magukon hordozzák az IMG STAGELINE megújult irányvonalát. Nem csupán műszaki paramétereit tekintve, de vizuálisan is olyan remekművek születtek, melyre egyre komolyabb igény mutatkozik az igényes hobbi felhasználók irányából. A négy különböző mikrofonból álló, ECMS típusnévre hallgató termékcsaládból remélhetőleg mindenki képes lesz kiválasztani a kedvencét, hiszen éppen a különböző felhasználói igényekre fókuszálva lettek kialakítva.

Az IMG STAGELINE ECMS-50USB típusú stúdiómikrofonja abszolút belépő szintű, azonban egyszerűségével, kitűnő ár-érték arányával és nagyon sokoldalú felhasználási lehetőségével fogja meg tulajdonosát. USB csatlakozással van ellátva, így ideális azok számára, akik közvetlenül PC-vel használják az eszközt. A mikrofon extra vékony aranyozott membránnal rendelkezik, így szebben, részletesebben adja vissza a hangokat, mint egy normál kondenzátor mikrofon.  Beépített A/D konvertálással van ellátva, mely 48 kHz/16 bit mintavételezéssel bír, így a megfelelő hangminőség biztosított. Hogy könnyebb legyen az életünk, nem szükséges külön drivert telepítenünk a PC-nkre, automatikusan felismeri az eszközt számítógépünk, így azonnal hadra foghatjuk a mikrofont. A mikrofon teljesen "Plug & Play" eszköz, egyaránt kompatibilis a Windows és MAC OS operációs rendszerek legújabb verzióival. Rezgéselnyelő kengyellel, USB kábellel, esztétikus bőrtáskában kínáljuk.

Kicsit vállalkozóbb kedvűeknek ajánljuk az ECMS-60 típusú mikrofonunkat, mely a klasszikus stúdiómikrofonok jegyeit hordozza magában. Itt már használnunk kell egy keverőt, illetve fantomtápot hogy dolgozni tudjunk a termékkel. Azoknak, akik házi stúdióban gondolkodnak kitűnő választás ez a mikrofon, hiszen széles frekvenciatartománnyal (20-20,000 Hz), magas maximális hangnyomásszinttel (125 dB) és kitűnő érzékenységgel rendelkezik. Minőségéről a teljes mértékben fémből készült ház és a mikrofon arannyal futtatott membránja és kardioid karakterisztikájú mikrofonkapszulája tanúskodik, mely tökéletes hangzást nyújt, ezért akár énekhangra vagy akusztikus hangszeres alkalmazásokhoz is kiválóan használható.  Minőségi bőr tokban és speciális mikrofonkengyellel szállítjuk.

Főleg professzionális stúdióalkalmazásokhoz ajánljuk mikrofoncsaládunk következő tagját az ECMS-70 típust. Az ECMS-60-nál érzékenyebb, 1”-os membránnal rendelkezik. Széles dinamikatartományával és a jól hangolt kardioid iránykarakterisztikájával kiválóan adja vissza a beszéd- és énekhangok, valamint az akusztikus hangszerek hangjának részletgazdagságát, így garantált a felvétel, vagy online közvetítés sikere. Műszakilag a nagyobb testvére (ECMS-90) tulajdonságaival bír, érzékenységében és maximális hangnyomásban szinte azonos a két mikrofon, azonban az ECMS-70 ára a csökkentett funkcionalitásnak (mélyvágó kapcsoló és -10 dB csillapítás kapcsoló hiánya) köszönhetően lényegesen alacsonyabb. Ha valaki nem engedheti meg magának az ECMS-90 mikrofon megvételét, vagy a fent említett funkciók nem annyira fontosak a számára, annak az ECMS-70 lehet az ideális választás. Rezgéscsillapító kengyellel és bőrtáskával szállítjuk.

Korábban megemlítettük az ECMS-90 mikrofont, az IMG STAGELINE nagymembrános mikrofoncsaládjának csúcstermékét. Külsőre kísértetiesen hasonlít a kisebb testvéreire, azonban, ha jobban megvizsgáljuk, jelentős eltéréseket vehetünk észre. Az egyik ilyen a mikrofon oldalán elhelyezett mélyvágó kapcsoló, mely 100 Hz-nél vág, illetve egy -10 dB-es csillapítás kapcsoló, mely igazán hasznos hangosabb akusztikus hangszerek használatakor. Szükség is van erre, hisz nagyon érzékeny a mikrofonkapszula, melynek membránját itt is vékony aranyozással láttak el. Ami a felhasználó számára nem tűnik fel, az a mikrofon belsejében van elhelyezve. Az ECMS-90-et nem 1”-os, hanem 1,1”-os (2,8 cm) membránnal látták el, ami a kategóriájában egyedülállónak számít. Az első tesztek alkalmával többféle módon is kipróbálásra került, tesztelték elektromos és akusztikus gitárral is illetve beszédnél és vokálnál is, mindenhol kitűnően teljesített. A kardioid mikrofonkapszula egyenes frekvenciamenettel rendelkezik, amely nem színez bele a hangképbe, és ellenáll az igazán magas hangnyomásnak is (135 dB). Ezek a tulajdonságok teszik az ECMS-90-et abszolút professzionális mikrofonná, mely remek kelléke lehet egy stúdiónak. A mikrofon mellé nem csupán a szokásos rezgéselnyelő kengyelt adjuk, hanem szélvédőszivacsot, egy elegáns bőrtáskát, és egy bélelt szállítóládát is mellékelünk, hogy még kényelmesebben tudjuk hordozni a mikrofont.

Összehasonlítva a kategória többi mikrofonjával, az ECMS mikrofonok abszolút az élvonalban szerepelnek a 75.000 Ft alatti stúdiómikrofonok között. Ez az a réteg, ahol többnyire az amatőr és fél-professzionális felhasználók találhatók, és itt igazán döntő az ár, ugyanakkor nem elhanyagolható szempont a minőség sem.

Legyen szó akár házistúdió építéséről, vagy podcast technológiáról, netán YouTube videóról, ha minőségi felvételt akarsz, válaszd az IMG STAGELINE ECMS mikrofoncsaládját!

Az új mikrofonok már rendelhetők, még több infót a www.imgstageline.com oldalon találhattok róluk.

Pálvölgyi Tamás


2018. augusztus 25. 09:51

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA