MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Megjelentek a Cseh Tamás Program negyedik évadának első pályázatai

A Nemzeti Kulturális Alap oldalán megjelentek a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának friss pályázati felhívásai. A Program negyedik évadának első kiírásai a vidéki, a fővárosi és határon túli koncerthelyszíneknek, illetve induló előadóknak szólnak. A pályázatokat augusztus 4-ig lehet benyújtani.

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága júniusban döntött arról, hogy az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyedéből a Cseh Tamás Program a 2017–18-as évadban 625 millió forinttal gazdálkodhat. A fedezet rendelkezésre állásának köszönhetően július 4-én az NKA honlapján négy pályázati kiírást tett közzé a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2014-ben indult Program negyedik évada is megkezdődik. A friss kiírások a fővárosi, a vidéki és a határon túli kluboknak, koncerthelyszíneknek, illetve induló előadóknak, zenekaroknak szólnak.

A Cseh Tamás Program számára indulása óta fontos, hogy támogassa azokat a koncerthelyszíneket, ahol élőben, belépőjegyes koncerteken léphetnek fel magyar zenekarok. Éppen ezért évek óta jelentős összegekre lehet pályázni a vidéki, a fővárosi és a határon túli magyarlakta területek élőzenei helyszíneinek, klubjainak. A negyedik évadban egyszerre jelenik meg a három felhívás, így a pályázók évadokban gondolkodhatnak, hiszen a mostani felhívások 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. közötti időszakban rendezendő koncertekre vonatkoznak. A fővárosi klubok egyenként 2 millió (koncertenként 250 ezer) forintra pályázhatnak, 35 millió forintos keretre. A magyarországi, nem fővárosi koncerthelyszínek támogatására összesen 135 millió forint jut, itt egy intézmény maximum 4 millió (koncertenként legfeljebb 250 ezer) forintot igényelhet. A Magyarországgal szomszédos országok magyarlakta területein működő intézmények 3 millió forintra pályázhatnak, összesen 15 millió forintos keretösszegig. A magyarországi klubok (fővárosi és vidéki helyszínek együtt) az elmúlt három évben több mint 300 millió forint támogatásban részesültek. A határon túli klubokat és zenei helyszíneket az elmúlt években összesen 50 millió forinttal támogatta a Cseh Tamás Program.

A legnagyobb érdeklődés valószínűleg az induló zenekarok hang- és képfelvételeinek készítését és fellépéseinek megvalósítását támogató pályázatot kíséri majd. Ezt a célt az elmúlt három évben 160 millió forinttal támogatta a Cseh Tamás Program, a mostani kiírás keretösszege 40 millió forint. A jelentkezők közül a kollégium, illetve az általa felkért szakmai zsűri húsz produkciót választ ki, amelyek egyenként 2 millió forintos támogatásban részesülnek. A kiválasztásnak idén is fontos momentuma, hogy a kollégium tagjai által továbbjuttatott formációknak élő meghallgatáson, szakmai zsűri előtt is bizonyítaniuk kell. A szeptember végén zajló élő meghallgatás eredményétől függ a pályázat sikere. Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője elmondta: változás az előző három évhez képest, hogy a CSTP által támogatott megyei tehetségkutatók győztesei automatikusan bejutnak a meghallgatásra, amennyiben szabályos pályázatot nyújtanak be. A meghallgatás lebonyolítása is változik, idén ugyanis nem rotálódnak a zsűritagok, hanem a zsűri minden tagja meghallgat minden, a meghallgatásra bejutott előadót.

Fontos megkötés, hogy az elmúlt három évben a CSTP induló előadói pályázatain nyertes produkciók nem indulhatnak újra. Továbbá a pályázat feltétele, hogy az indulóknak maximum egy nagylemeze jelenhetett meg, nem lehet érvényes lemezszerződésük, az elmúlt egy évben legfeljebb 20 koncertet adhattak, és maximum két dalukat játszották országos rádiók.

A négy pályázat mindegyikének beadási határideje augusztus 4., éjfél. A pályázathoz a szokásos módon regisztrálni kell az NKA honlapján. (www.nka.hu)


2017. július 5. 15:50

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA