MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MattSet - Apák Napja

Köszönet az Apáknak, akik előttünk járnak, a társaknak, akik mellett mi magunk is felnőhet(t)ünk a feladathoz és a gyerekeinknek, hogy mutathatjuk nekik az utat." Június 21-én debütált, s minden online zenei áruházban elérhető a MattSet zenekar Apák Napja című lemeze.

iTunes: shorturl.at/dfgQ1
Spotify: shorturl.at/hCGPY
Deezer: shorturl.at/quM78
Google Play: shorturl.at/qW289

A koncept lemez szövegírója Hegyi György, zeneszerzője pedig Szakadáti Matyi volt, a hangmérnök Bubenyák Zoli. Az album témája pedig az apai szerepek a férfiak életében, benne minden a kapott mintáktól, az átalakulással járó kihívásokkal, elvárásokkal és a mai kor apáinak szép pillanataiból és sokszor piszok nehéz napjaiból.
A szerzői munka a Hegyesdi tóparton indult a tavalyi Völgy alatt, majd közel 9 hónap elteltével lett teljes. A felvételeknek a karantén helyzet új kihívásokat tartogatott, s szemben az első nagylemezzel, ami a Pannónia Stúdióban készült "egyszuszra", most szinte minden elemét máshol, más körülmények között rögzítettük.
Zeneileg ez most egy nagyon egységes hangvételű lemez lett, amiben bőven megfér egymás mellett egy ízig-vérig pop dal és egy Tarkovszkij versfeldolgozás is.
A lemezen számos fantasztikus zenész dolgozott együtt - Temesi Berci, ifj. Tornóczky Ferenc, Papp Csaba, Fésűs Ádám vendégként pedig Bacsa Zoltán, Erdei Sára és Gerendás Hanna.

A megjelenést a 'Velünk él a ház' című dalhoz készült videoklip vezette fel, s az élet úgy hozta, hogy az elmúlt hónapokban ez különös pikantériát kapott. Generációkon átívelő lírai dal D dúrban. A klip igazi összművészeti alkotás, a mesebeli Búbánatvölgyben forgattuk, László Dorina készítette és a Czikkely Panni animáció szerepelnek benne - így tudott megjelenni a képben az egész zenekar, az új életre kelt porcelán cica és az inspirációk egyik fő forrása, Matyi kislánya Mia.

Az albumot a zenekar egy interjú sorozattal nyitotta meg, melyben minden zenész mesélt az életében előforduló apai szerepekről, mintákról, mindarról, ami elindította őket a saját útjukon.
Szakadáti Matyi így nyilatkozott a lemezzel, dalszerzéssel kapcsolatosan:

Honnan jött a lemez ötlete, miért éppen Apák Napja?

A lemez megjelenésekor lesz a kislányom 4 éves, így az apa szerep és az apa-gyermek viszony mondhatni, hogy a legmeghatározóbb most az életemben. Hegyi György szövegíró barátommal kiültünk a Hegyesdi tópartra, elkezdtünk beszélgetni és szinte azonnal kitaláltuk az alapkoncepciót.

Te vagy az ötletgazda s a zeneszerző - milyen volt az alkotói munka, hogyan zajlott - hogyan ír az ember a mai instant, folyton változó világban egy koncepció lemezt?

Megvolt a fejünkben az alap ötlet, majd rengeteg hosszú beszélgetés következett. Írtam pár szöveghez témavázlatot, néhányat fel is használtunk és a Gyuri is hozott rengeteg gondolatot ezekhez. Majd lett két szövegünk, amikhez írtam dalt és adtam egy rakat zenei ötletet, amihez kellett még szöveg, meg persze el is engedünk egy csomót menet közben, de a legjobb része az volt, amikor ősz végén ketten beköltöztünk egy vidéki házba pár napra és reggeltől estig a dalokon dolgoztunk. Ez az alkotói tábor teljesen kirajzolta a lemez irányát és onnantól már sínen voltak a dalok. :)

Honnan jött az inspiráció? Mi az üzenet, amit a dalok hordoznak?

Az inspiráció nyilván a saját apaságunkból merítkezett. Lányos apák vagyunk - bár ez a dalokból nem derül ki - akik rajongással szeretik a lányaikat. Köztünk amúgy is rendszeresen téma, hogy épp ki mit csinál a gyerekével, milyen kalandot, programot, játékot, stb. A feleségeink csodálatos anyukák és emellett mindketten ambiciózus nők is, tehát ebben a témában sok a közös. A dalokban mesélünk a gyermekünknek, megosztjuk vele a jó és nehéz pillanatainkat, az örömünket és a félelmeinket egyaránt. Kitárulkozunk, beengedjük a titkainkba, hálát adunk, összebújunk! Adtunk egy kis lenyomatot az életünkből."

https://www.facebook.com/MattSetBand/ a zenekar facebook oldalán az összes interjú megtalálható.


2020. június 25. 15:20

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA