MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Luxus északon

Hiába is írnám, hogy a jól ismert Finnkino Oy mozilánc új terme egészen elképesztő minőségű hanggal lett gazdagabb, hiszen nem Finnországban élünk, így – kevés kivétellel – moziba sem oda járunk. Ellenben, ha úgy kezdem, hogy a Genelec szerelte a legnagyobb finn mozilánc, a Finnkino egyik termét, akkor máris van ismerős név a mondatban. A lényeg azonban ugyanaz, a mozi egyik terme egy olyan 7.1-es rendszert kapott, amiért akár érdemes lenne kiutazni is Espoo-ba.

Ez a terem nem csak hangban tér el azonban a többitől. A Lounge Premium név biztosan sugall valamit, de azért kifejtem pár szóban. Egyedi, valódi bőr székek és külön asztalok az ételnek és italoknak, kimondottan a legmagasabb igényű látogatók részére. Ez természetesen magával vonzotta a hanggal szemben támasztott igényeket is, így esett a választás a Genelec-re.
A megvalósításon dolgozó projektmenedzser, Ari Saarinen szerint a döntés teljesen tudatos volt, a pro-audióból ismert cég a kiváló hangzás szinonimája jó ideje. Hogy pontosabban megértsük az okokat és indokokat, ebben a teremben nem a vászon mögé, hanem fölé kerültek beépítésre a hangsugárzók. Ennek oka, hogy így lekerülhető a fésű-szűrő hatás, ugyanis a vásznak jó része akusztikailag nem transzparens. Így azonban az első sortól az utolsóig le kell tudnia fedni a nézőteret a hangforrásnak, de mire, ha nem erre való a Genelec DCW-technológiája, amely rendkívül precízen képes megoldani ezt a feladatot. A projektbe fektetett energia meghozta gyümölcsét, a Lounge Premium terem folyamatosan teltházzal üzemel a megnyitása óta. A látogatók egybehangzó véleménye szerint az élmény rendkívüli, csak pozitív visszajelzések érkeznek.

Technikai oldalról közelítve, vegyük számba a hangsugárzókat is, némi indoklással. A frontot három darab 1234AC típus adja, amelyekben két 12 colos mély dolgozik a DCW-be ültetett közép és magassugárzókkal. Az oldalfalon elhelyezkedő négy hangfal közeli a rokona az előző delikvensnek, azonban 10 colos mélyeivel, kisebb testvéreként értelmezzük. A mélytartományért pedig egy 7073A szub felel, mely 19 Hz-ről indul és akár 124 dB hangnyomásra is képes, így biztosan nem fog hiányosnak tűnni az alsó tartomány.

Ha valaki esetleg érzi a késztetést, hogy részese legyen ennek a nem mindennapi moziélménynek, annak körülbelül 1500 km-t kell utaznia, de én inkább abban bízom, hogy hamarosan itthon is követni fogja valaki a Finnkino példáját. A Genelec-en nem fog múlni.

Gergics Attila
www.audmax.hu


 

2019. január 12. 12:51

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA