MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Lukács Peta: „Hogyan nem találkoztam Bartók Bélával…”

Július 23-án a Barba Negra Track-ben koncertezik Joe Satriani, előzenekarként  a magyar kiválóság, PETA melegíti a népet.  Agárdy Gábor klasszikus kabaréjelenete motoszkált a fejemben az interjú elkészítése előtt – innen a cím is… Petát saját dolgairól és Satrianihoz fűződő kapcsolatairól kérdeztem egy május végi barbás, Bikini hangbeállás után.

A „hogyan nem találkoztam Bartók Bélával” kabaréjelenettől indítanám az interjút… Te hogyan nem találkoztál vagy találkoztál Joe Satrianival?

Amikor Ibanez endorser lettem, akkoriban Joe volt itt Budapesten, a Kongresszusi Központban koncertezett, pár évvel ezelőtt. Az ibanezesek meghívtak, így be tudtam menni a koncertre, utána a back stage-be is bevittek, ott pár szót tudtunk váltani, illetve megmutatták/átküldték neki a 90s Nights című instrumentális dalomra készült videót, amihez írt is egy kedves hozzászólást a Youtube-on. 

Szuper! Akkor már volt ismeretség köztetek. Hogyan sikerült most bekerülnöd előzenekarnak a koncertjére? Milyen kritériumoknak kellett megfelelni, ki döntött erről?

A pontos feltételeket nem tudom, engem Pócsi Pisti keresett meg a Barbától, aki a Bikini bulikat is szokta nekünk szervezni erre a helyszínre. Mondta, hogy szeretné, ha mi játszanánk ezen a koncerten, de mivel külsős szervezésről volt szó, így csak javaslattétel volt, kiküldték a managementnek az anyagomat, videók, ilyesmi. Erre pár napon belül vissza is jeleztek, hogy oké!

Más pályázó is volt?

Ennek részleteit nem ismerem, de mi nagyon örültünk ennek a lehetőségnek!

Mikor fedezted fel magadnak Satrianit, vagy egyáltalán fölfedezted-e?

Én kölyökkoromban inkább Steve Vai-t hallgattam, Satriani kezdetben nem annyira fogott meg, aztán mikor már láttam tőle videókat, koncertfelvételeket, akkor már meggyőző volt. Ott jobban tetszett már a játéka és a sounja is, mint Vai-é. Utána kezdtem jobban hallgatgatni, de nem mondom, hogy ő a kedvenc gitárosom, viszont nagyon szeretem és tisztelem a munkásságát.

Több koncerten is volt lehetőséged megnézni őt?

Igen, de ezek inkább videók, DVD-k voltak – a korábban említett koncerten kívül. Ezek nagyon tetszettek, főleg, amit a G3-ban láttam tőle!

Mi a véleményed a játékáról, mi tetszett meg benne neked, mint gitárosnak?

Az emlegetett G3 felvétel, amin Vai, Petrucci és Satriani szerepeltek, az volt számomra egy fontos momentum, mivel nála működött legjobban az improvizáció… Vai-nál a jól bevált, megírt dolgok vannak, a feldolgozás nótákban, mikor mindhárom gitáros jamelt, egyértelműen Joe vitte a prímet -szerintem. Az én ízlésem szerint ő nyúlt legjobban az adott dalhoz.

A lemezeit kompletten hallgattad vagy inkább egy-egy dalt csíptél ki, ami kedvenc lett?

Igen, hallgattam lemezeket is tőle, leginkább a ’92-es The Extremist, az a barna borítós fogott meg eleinte, aztán volt a 2000-es megjelenésű Engines of Creation, ami kísérletezős, elektronikus irányba mozdult, azt is bírtam.

Térjünk át rád is, milyen műsorral készülsz, illetve mennyi időt kaptatok Satriani előtt?

Viszonylag rövid program lesz, harminc percet kaptunk, öt instrumentális dalt fogunk játszani a két lemezemről, illetve egy vadonatúj darab bemutatását is tervezem.

Kikkel fogsz fellépni, hány tagú lesz most a csapatod?

Idézőjelben a „szokásos” felállás, akikkel a lemezbemutatót is csináltuk. Geröly Matyi dobol, Horváth Gábor Sexy basszusozik, Szebényi Dani billentyűzik és Varga Gergő a másik gitáros mellettem, aki más formációkban is játszik.

Mennyire kell készülnötök, próbálnotok erre a koncertre, vagy ez a műsor úgymond benne van a zenekarban?

Tudjuk a dalokat, de mindenképpen kell készülnünk, mivel azt szeretnénk, ha ütős lenne ez a rövid műsor!

Térjünk át az Ibanezeidre! Lassan már szekérderéknyi lesz belőlük. Melyik modelleket használod mostanában?

Az új lemezemen a nyolchúros gitárokat használtam, a koncerten most csak egy nyolchúros nóta lesz, a többi az héthúros. Legutóbb két hathúros gitárt szereztem be, de azokat más produkciókban használom, ezek vintage-jellegű hangszerek. Téglás Zolival, az Ignite frontemberével készítünk most egy anyagot, ezeket főleg ott használom. De van egy jazz-rock csapatom is, a Dumbledore’s Army, ott is ezeken játszom.

Gondolom, a Satriani modellt is volt lehetőséged kipróbálni, mi a benyomásod róla?

Nyilván egy nagyon jó hangszerről van szó! Nem teljesen az én világom, főleg, amióta héthúros gitárokon játszom. Az övéből nincs is héthúros. Nekem kicsit vaskos a nyaka, de mondom, egy borzasztóan jó hangszerről beszélünk!

Téglás Zolival milyen anyag készül és mikor lesz hallható?

Zoli Band néven volt neki korábban egy szólóformációja, most tulajdonképpen ezt frissítettük fel, így készül most egy lemezanyag. Év végére tervezzük a megjelenést.

Koncertezés?

A Bikinivel folyamatosan megyünk, a saját csapatommal viszont nagyon nehéz koncertet lekötni, mivel a srácok sok helyen zenélnek – Wellhello, Ganxsta Zoli és a Kartel, Kowalsky Meg a Vega stb. Ezzel már úgy vagyok, hogy ha valami különlegesebb lehetőség adódik, akkor összeállunk egy-egy koncertre. Sokkal komolyabb terveket nem dédelgetek egyelőre ezzel kapcsolatban.

PAYA

Fotó: Tákács Gitta és PZSP


2018. július 20. 08:50

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA