MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Leander Kills: Élet a turné előtt

Szeptember 22-én jelenik meg a Leander Kills második albuma, az Élet a halál előtt. Ezen hónapban turnéra is indulnak a srácok, a nyitány Miskolcon lesz, 29-én. A lemezmegjelenés napján Budapesten dedikál is a csapat, valamint nyomnak egy 4 számos mini-koncertet, egy teherautó platóján, hogy meglegyen a megfelelő „felhajtás”. Ezt követően néhány vidéki helyszín is szerepet kap dedikálás tekintetében, míg el nem indul a turné... Köteles Leanderrt az új albumról és teljesen váratlan módon a turnéról kérdeztük. 

A napokban jelenik meg az új lemezetek, ami a MOL kutakon is terjesztve lesz. Ez az első alkalom, hogy ezt a terjesztési módot is bevetitek?

Ez lesz az első. A CD vásárlás, hallgatás szokásai nagyon átalakultak az utóbbi években, úgy gondoljuk, az autó tulajdonosok még a vásárlók közé tartozhatnak, ezért most mi is kipróbáljuk ezt a vonalat. Örülünk a lehetőségnek, mert nem egyszerű bekerülni ebbe a hálózatba, ráadásul így egy sokkal nyomottabb áron kerül forgalomba az album! Így 990 Forint lesz a CD… Mi próbálunk minél több emberhez eljutni értékesítés terén is, keressük, használjuk a létező csatornákat.

Az első lemezetek eladási adatairól te tudsz nekünk példányszámot mondani?

Igazából fogalmam sincs! Az aranylemez státuszt sajnos még nem érte el, ezt tudom, de állítólag van rá esély.

Te a művész vagy, nem a marketinges… Hehe! Nézzük akkor ezt a lemezt, a tekintetben is, hogy milyen elképzelésekkel vágtatok neki az elkészítésének? Pláne annak tükrében, hogy a Túlélő - 2016 márciusában- a MAHASZ lista 1. helyén nyitott!

Így van, az rendkívül jó nyitás volt! A terv most az volt, hogy ez a második máshogy készül majd… De végül ugyanúgy készült. Hehe! Kitűztünk egy határidőt, hogy mikorra kell készen lennünk, Szarka Joseph, a management vezetője jól tudja, hogy nekem határidőkre van szükségem, hogy bármi időben megszülessen. Egyébként a kitűzött lemezmegjelenés előtt három hónappal még egy új dal sem volt készen. Egy igen mély és sötét korszakon mentem keresztül innentől, mert bezárkóztam és kettő dal kivételével összeraktam az anyagot. Dalszerzés szempontjából majdhogynem szólólemeznek is nevezhető lenne ez a produkció, de Czifra Miki minden gitártémát magára formált, miként Jankai Valentin is a dobtémákat. Két dal erejéig azért lett közös szerzeményünk is, melybe még természetesen Vermes Andris is csatlakozott negyedik tagként. Sőt, Bodor Máté, a korábbi gitárosunk is egy szóló és egy dalírás erejéig kapcsolódott a munkához!

A stúdiózás során milyen technikai eszközöket preferáltatok? Analóg vagy digitális felvétellel számoltatok?

Én 12 éve saját magam veszem föl az anyagaimat itthon, mióta komolyabban zenélek. A fél életemet beleöltem a stúdió felépítésébe, szoftverekbe, plugin-ekbe… A produceri munkát is magam végzem, mivel, ha elmegyek más stúdióba, sosem azt hallom-kapom, amit szeretnék. Így sem! Hehe! De legalább közelebb van az elképzeléseimhez.

Mastering?

Azt is teljes mértékben mi csináljuk szoftveresen. Nem tart még ott a zenekar, hogy külföldre vigyük az anyagot masterelni, bár korábban volt már erre példa a Leander Rising esetében a Szívidomárnál, mikor Svédországban végezték ezt a munkafolyamatot. Jól is sikerült, de az a tapasztalatunk, hogy házon belül akár ötvenszer-százszor is visszamehetünk egy-egy részre és addig faragjuk, míg jó nem lesz, így magunk vállaljuk ezt a feladatot is.

Miskolcon indul a turnétok szeptember 29-én, mi lesz a koncertprogram?

Igen, ott indul és a programban legalább 4-5 új dal szerepelni fog. Párat már persze ismer a közönség, mert ezen van A DAL 2017 döntőjébe bejutott Élet, a július közepén bemutatott klipes Vigyetek kórházba, illetve a Tankcsapda felkérésére készített Lopott könyvek átirat. Ezen kívül hét új dal lesz még a lemezen, ezekből négyet biztosan tolunk a koncerteken! A turné vége felé már az is lehet, hogy az összeset eljátsszuk… Van egy-két új balladánk is, azok ismeretlenül nem ütnének akkorát, mint mikor már megismerte a közönség, így azok később kerülnek a programba.

A Leander, Leander Rising korszakból lesznek dalok?

Az örökbecsű slágereinket vélhetően mindig is a programban fogjuk szerepeltetni, a Viharom, tavaszom, a Csak te szerintem a következő ötven évben is szólni fog minden koncertünkön. Meg a Szomorú vasárnapot szoktam még egy szál zongorával előadni… Egy lemezünk volt eddig a Kills-el, a Túlélő, így korábban Rising dalokat is be kellett emelnünk, de most már van elég nótánk.

Augusztus végén kijöttetek egy, még az első lemezhez köthető dal – Bridge- próbatermi videójával, angolul…

Igen, ez a Silent próbateremben készült, egy régi baráti kapcsolat révén, nekünk klipre van szükségünk, nekik meg anyagra, hogy promózzák a termeiket. Mindenki jól jár! 

Nem gondolod azt, hogy előzetesben már túl sok publikált dal volt elérhető az új lemezről?

A Vigyetek kórházba gyakorlatilag a lemez előfutára, egy új dal. A Tankcsapda és az euroviziós számunk nem jelent meg hanghordozón, ezért került rá az albumra. Én nem aggódom ezen egyébként, mert nagyon erős és intenzív a lemez másik háromnegyede.

Hasonló koncepció volt most is, mint az első korongnál, vagy tudnál valami érdekességet, különbséget mondani?

Kiforrottabb a zenekar, már összerázódtunk. Az első lemez bemutatója előtt nem is játszottunk koncerten! Az viszont elmondhatom, hogy egyszerűbb anyag lett, nem szándékosan, de elég sötét is. De szerethető! Sok kemény dolog van benne, ez egy vallomás-féleség, egy igen érdekes korszakomról.

Nem negatív értelemben mondom, de több korábbi Rising rajongó emlegeti azt, hogy a Kills populárisabb, dallamosabb. Ez tudatos nálad vagy egyszerűen ilyen dalok jönnek ki belőled?

Engem sosem zavart, ha egy dal populáris. A jó dallamoktól működik egy jó dal! Ettől függetlenül nekem is szükségem van a keményebb megfogalmazásokra zeneileg is, ezt most hangszerelésben, hangzásban hoztuk ki magunkból, iszonyatosan súlyos dolgok vannak a lemezen. Szerintem most ez keményebb, mint bármelyik Rising anyag… Kevésbé hangszer orientált, inkább a dalokra koncentráltunk.

A koncertek során használtok-e HD-s anyagot vagy pusztán a színpadon jelenlévő hangszerek fognak megszólalni?

Szoktunk HD-t használni, de leginkább csak arra, hogy a sub-okat nyomatékosítsa, meg a refréneknél a vokált erősítse, mert hiába győzködöm a fiúkat, eddig nem merték a vokálozást bevállalni. Így szinte hallhatatlan módon, de a refréneknél meg van támasztva az ének. Vagy esetleg még vonósok szólnak itt-ott, de az nem sűrűn…

Miskolcon kezdtek, de másnap már átugrotok Szlovákiába és felléptek majd Bécsben, Prágában és Zágrábban is, és egy négyállomásos mini-turnén is részt vesztek Erdélyben.

Most azokba a városokba fogunk elmenni, ahová az elmúlt egy évben nem tudtunk. Pécs, Szekszárd, Győr, Nagykanizsa, Szarvas és Szentes… Az a koncepciónk – hogy ne játsszuk túl magunkat-, hogy egy helyszínre, egy évben csak egyszer megyünk el. Most ezek a városok jöttek ki a sorban, de a tavasz is nagyon erős lesz, erről majd legközelebb mesélek… Erdélyben még nem járt a Kills, sokan keresnek onnan minket, így október közepén négy állomást érintő mini-turnénk lesz ott is. A környező országok nem magyarlakta területeit is igyekszünk becserkészni, és cél, hogy az új lemezről a legjobb dalokat majd angolul is megcsináljuk, hogy támadhassunk. Az előző lemeznél ez elmaradt. Alapvetően mindig a magyar közönség lesz a fő irányunk, de nem titkolt vágyunk, hogy megnézzük, külföldön mit lehet ebből a produkcióból kihozni. Érdekes módon nagyon sok levelet kapunk kintről, külföldiektől, akik magyarul hallgatják a dalainkat és imádják! Ha lesz angol verzió, akkor még több embert tudunk majd elérni.

PAYA


2017. szeptember 20. 15:55

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA