MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Leander Kills: Csak a szokásos hajtás

Leanderék az idei évet is nagy lendülettel kezdték. Év elején megint szerepeltek A Dalban, márciusban új lemezzel jelentkeztek, megcsinálták az idei Szimfonik koncertjüket és már a turné is fut. Köteles Leanderrel ezen témákat tűztük tollhegyre, de kicsit a jövőbe is tekintettünk.

Megjelent a Luxusnyomor lemezetek, most így, néhány hónap távlatából milyennek látod? Hallgattad a megjelenés után is?

Az eddigi legszínesebb lemezünk ez lett. Ennek oka, hogy Andris és Miki is jobban kivette a részét a zeneszerzésből, mint az eddigi albumoknál. Ebből kifolyólag kevesebbszer szerepelnek olyan zenei dolgok, amelyek inkább rám jellemzőek. Most egyébként én is kísérletezőbb fázisomban voltam, így érdekesebb anyag született. Őszinte leszek, a megjelenés óta én nem hallgattam meg. A stúdiózás után szoktam tartani egy kis szünetet, mivel ott a munkálatok során tele megy a fejem a dalokkal. Meg vagyok vele elégedve, szerintem izgalmas anyag lett! Egyébként azzal is büszkélkedhetünk, hogy az album három hete vezeti az albumeladási listát és már aranylemez lett.

Lehet, hogy korai még a kérdés, de be van már táblázva, hogy mikor jön a következő?

Eddig bevált szisztéma, hogy másfél évente jövünk ki új lemezzel, így jövő ősszel szerintem jelentkezünk megint.

Említetted, hogy Czifra Miki és Vermes Andris jobban kivette a részét a zeneszerzésből, ez így volt eltervezve vagy csak így alakult? Esetleg olyan nótákkal jöttek, amire nem tudtatok nemet mondani?

Nem így volt tervezve. Tavaly májusban elmentünk közösen nyaralni és ott rögtön kiszaladt két szerzemény. Egyik a Képtükör, a másik A Ti dalotok. Kivittük a kis cuccunkat Horvátországba és ott kiszaladt ez a két nóta, hárman raktuk össze a zenei alapokat. A Sötét én című dalnál pedig az a helyzet állt elő, hogy nagyon közeledett a lemez leadási határideje és még egy szám hiányzott. Akkor Mikivel nekiültünk és gyakorlatilag rögtön összeállt ez a nóta.

Gondolom, a szövegeket te írtad mindegyik dalhoz…

A szöveg és az énekdallam mindig az én reszortom. Öt-hat dalt általában egyedül kompletten elkészítek, a többit pedig közösen.

Melyik lett a kedvenced erről a Cd-ről?

Nehéz kérdés… A Sötét én az egyik, az egy nagyon erős színfolt a lemezen. Aztán a Fraktálok. De azt a közönség nem igazán értette eleinte, de nekem kedvencem. Ezt a kettőt emelném ki. A Hull az elsárgult levelet is említhetném, de az egy Máté Péter feldolgozás, ami Malek Miklós és S. Nagy István szerzeménye. Anyukám kedvence!

Erről kérdezni is akartalak, te valahogy mindig beletalálsz ezekbe a régi édesbús slágerekbe és remekül leanderesíted őket. Van esetleg már előre kiszemelt áldozat?

Nincs! Viszont tényleg sorsszerű lehet, hogy kétévente belefutok egybe, aminél érzem, hogy ezt de jó lenne megcsinálni.

A Szomorú vasárnap is egy abszolút nyerő dal lett és most ebben is benne van a potenciál! A refrén adta magát egy leanderes felfogásra, és nagyon él az egész dal ebben a megközelítésben is.

Meg is lepődtünk, hogy pár hét alatt 300 ezres megtekintést produkált a Youtube-on! Nagyon szereti a közönség!

Idén is szerepeltetek A Dal versenyben. Ez annyira nem volt sikeres, mint a korábbiak, csalódott vagy emiatt? Milyen tapasztalatokat szereztél?

Nekünk nem a sikerességről szólt ez a verseny és az előzőek sem. Elmegyünk, odatesszük magunkat maximálisan, eljátsszuk a dalt és eljutunk, ameddig eljutunk. Fontosabb szempont, hogy a műsor által új emberekhez is eljutunk. Ez mindig bejött, most egy ponttal maradtunk le a továbbjutásról, így csak egy körben vettünk részt. Ha őszinte akarok lenni, akkor be kell valljam, hogy a korábbi dalokban jobban hittem, mint ebben. Csalódás most sem volt bennünk. Időnként kigurul egy-egy nóta, amire azt mondjuk, hogy ide jó lehet. Örültünk, hogy megint beválogattak minket a legjobbak közé!

Ismét szerepet kapott a hangszerelésetekben a hegedű. Kedvenced ez a vonal?

Úgy gondolom, hogy az ének után az elektromos gitár, a hegedű és a cselló az érzelmeket legjobban kifejező hangszerek. A hegedű valamiért mindig vonzott. A Szimfonikon is ott volt Kállai Ernő, a junior Príma-díjas zenész és olyat dobot a produkción, hogy csak néztünk.

A Szimfonikról is kérdezni akartalak, március 14-én megvolt az idei a RAM Colosseumban, de úgy hírlik, jövőre vidékre is elviszitek.

Én is úgy tudom, hogy több nagyvárosból érkezett megkeresés, hogy szívesen látnának minket ezzel a verzióval is. Ezek még egyeztetés, szervezés alatt álnak, de valószínű, hogy 2020-ra össze fog jönni pár ilyen.

Ebből az egyik én vagyok! Miskolcra szeretném elhozni. Február második felében indult a mostani turnétok, milyen arányban játszotok új dalokat? Hogy fogadja a közönség?

Gödöllőn indultunk, Nyíregyháza, Pécs és a többi vonalon mentünk eddig, most jön Debrecen, utána Eger, Budapest, Székesfehérvár, Miskolc, Esztergom. Persze fejből nem tudom az összeset! A mostani repertoár fele új dal, a másik fele meg az előző két lemez szerzeményeiből áll össze. Meglepően jól működnek a dalok, a megjelenés után pár héttel már úgy énekelte őket a közönség, mintha valamelyik korábbi lemezről lennének. Nagyon durva!

Külfölddel kapcsolatban van valami tervetek? 2017-ben készült egy angol nyelvű EP.

Pont pár napja beszéltünk a menedzserünkkel – Szarka Joseph- arról, hogy időnként jó lenne ebből a Debrecen - Pécs - Szeged stb. körből kicsit kiszakadni. Mindig ez lesz az alap, szeretjük is, de időnként az ember vágyik változatosságra. Nagy vágyunk, hogy külföldön is megmérettessük magunkat. Több kiadóval is egyeztettünk már, amint konkrétumok lesznek, természetesen tudatjuk mindenkivel.

Az idei évbe még beleférhet ez?

Most úgy gondolom, hogy év végéig mindenképpen! Ki kell találni, hogy most az utolsó lemezt kompletten készítsük el angol nyelven vagy a három albumról válogatva vágjunk neki… Ez még nem dőlt el.

Áprilisban, májusban még fut a turné, de annak végétől jön a fesztiválszezon. Hogy álltok most ezzel?

Ezeket Joseph egyszer csak beírja a naptárunkba és akkor pár napig csak üveges tekintettel nézzük a dátumokat, helyszíneket. Már megint miket szervezett össze! Tavaly is elképesztő volt, nem tudok pontos számot mondani, de harminc fellépésünk biztos volt nyáron! Az idei év biztos, hogy ugyanígy fog kinézni, közben még az Amigoddal is koncertezünk… Arra is ráfekszünk egy kicsit.

És ősszel mi jön, van valami különlegesség?

Megy tovább ősszel is a klubozás, de lesz egy kisebb akusztikus turné is. Még az is lehet, hogy már akkorra néhány külföldi időpontunk is lesz. Szóval a szokásos „katasztrófa”!

Hajsza!

Persze! Ha már akad egy nyugis szabadnapunk, el nem tudjuk képzelni, hogy mi történhetett… Amúgy sem szeretek unatkozni!

PAYA


2019. március 25. 09:31

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA