MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KORG újdonságok

Az új hangszerekre folyamatosan egyre nagyobb az igény világszerte. Megváltozott, felgyorsult a világ, az új és még újabb iránti igényt folyamatosan gerjeszti a piac, a gyártók pedig igyekeznek lépést tartani az igényekkel. Nincs ezzel másként a KORG sem, még akkor is, ha a megtervezett hangszer vagy legalábbis a hardver abszolút időtálló és sikeres. Ezen új készülékeket általában a NAMM Show keretein belül mutatják be, hiszen az a seregszemle minden hangszeres és hangtechnikai gyártó fókuszában van, az egyéb tradicionális nagy kiállítások területén ellenben zajlik egy átrendeződés.

Erre az évre a KORG sok újdonsággal készült, ezeket mutatom be ebben az írásban.

Amikor kiszivárgott a készülék neve, felpezsdült a szintis világ, miszerint új KRONOS érkezik az SE családdal. Amikor kiderült, hogy a hír nem igaz, legalábbis nem a várakozások szerint, kapott a gyártó hideget-meleget az internet népétől. A gyártó álláspontjával teljesen egybevág az én személyes véleményem, miszerint a vas annyira jó és megbízható, hogy nincs szükség új csúcshangszer bemutatására, hiába várja ezt a felhasználók egy része. A nagy többség teljesen elégedett a hangszer tudásával, főként azt tudva, hogy a hangbankok harmadik fél által gyártott csomagokkal szabadon bővíthetők. Tíznél több cég gyárt és árul hangbankokat, melyek a vintage szintiktől a gitárokon keresztül a zongorákon át egészen a nagyzenekari hangszercsoportokig bezárólag, nagyon széles választékban telepíthetőek a hangszerekre, szabva azokat a felhasználó igényeire. A KRONOS SE nem meglepően ezekből táplálkozik. A piros átmenetes ház mellett a hangszerbe bekerült egy a Grandstage zongorában bemutatott Italian Piano zongorahang, valamint a KApro sounddesign csapatának száz darabból álló válogatott hangszíncsomagja. Ezek a hangok a filmes és reklámzeneszerzőknek, valamint a klasszikus zenei hangszínek szerelmeseinek lesznek első sorban kedvencei.

Újdonság a Sonic Bar is, ami a folyamatosan növekvő Sequenz választék része. A Sequenz egy új márkanév a KORG égisze alatt, állványai és tokjai meglepő dizájnjukkal és kiváló minőségükkel kápráztatják el a felhasználókat. A Sonic Bar egy sztereó billentyű erősítő és hangfal kombó. Azért a Sequenz sorozatba sorolták, mert első sorban a Sequenz billentyűállványokra lehet installálni oly módon, hogy a felhasználó kiváló minőségű sztereó hangképet kapjon játék közben. Van rajta két sztereó bemenet, tehát a kétszintes állványon helyet foglaló hangszereket tudjuk erősíteni vele, de tovább is fűzhető a hangosítás felé. Adott esetben akár még egy monitorládát is kiválthat.

Megújult tudásában a KROME is. A legtöbbet eladott KORG szinti kapott új nevet és ezzel egyetemben megújult belsőt is. A KROME EX fejlesztés a „Future Basics” hangszínekre fókuszál. A kedvenc hangszínek melyek beépültek a köztudatba, mindenki által ismertek. A KORG próbál az új generációhoz szólni azzal, hogy a friss hangszínkészlet nekik is szól. Úgy programozták a hangszínkészletet, hogy instant használhatóak legyenek a behívott hangok. Feltették maguknak a kérdést, miszerint: Milyen hangszínekre van szükség egy új, hordozható workstationben? Az EDM-hez társított hangszínekkel kezdtek, feszes lead hangok, dobok, effektekkel megpakolt polifónikus hangok kaptak helyet a friss hangszínkészletben, de a világzenei és a filmiparban használt hangok is újak. Nem mehetünk el az alaphangok mellett sem, hiszen a zongorák, elektromos zongorák is megújultak, valamint a dobkészletek is frissültek. A Drum Track funkció is frissült, új a KRONOS-ból származó patternekkel. Mindezek mellett két polifónikus arpeggiator tud párhuzamosan futni Combi és Sequencer módokban, ahol a patternek szabadon szerkeszthetőek.

Az analóg szintetizátorok reneszánszukat élik, hiszen a technológia annyit fejlődött, hogy viszonylag kedvező áron lehet nagyon jól szóló eszközöket gyártani. Ezek a hangszerek már nem csak azoknak szólnak, akiknek kisdoktorijuk van hangkeltésből. Hiszen az új generációs digitálisan vezérelt, analóg szintik azoknak is instant élményt adnak, akik „csak” a preseteket hívják be és csavargatják kényük-kedvükre. Ez nagy dolog, hiszen az kitekert hangszín menthető is. A minilogue-gal kezdődött mindez, majd folytatódott a monologue-gal és csúcsosodott ki a prologue-ban. Most a minilogue kapott nagy tesót a minilogue xd formájában. Négy hang polifónia, valós analóg szintézis, 2 VCO + MULTI ENGINE, 1 VCF, 2 EG, 1 VCA. Ezek a rövidítések a szintik ismerőinek érthetők, kivétel a MULTI ENGINE. Az vethet fel kérdéseket. Ezt a prologue-nál mutatta be a KORG. Egy olyan digitális oszcillátor, melybe hozzáértők szabadon programozhatnak saját oszcillátort is, de a hangszer tartalmaz jópárat. Ennek a jelét keverve a 2 VCO hangjához elképesztőek lehetőségek. Ezeket a hangokat a beépített effektekkel tovább lehet szinesíteni a kitekert hangokat. Újdonság továbbá a személyre szabhatóság, 16 user oszci és 16 user effekt állítható be a kezelőfelületen azonnali elérésre, az új 16 lépéses step sequencer gombjaira. Új még az xd-n a joystick is, ami a pitch mellett paraméterezhető a függőleges tengely.



A frissítést nem igénylő hardverek sorában található a PA4x csúcs kíséretautomatikás hangszer is. A vas jó, a működést kiszolgáló számítási kapacitás is bőven elegendő a hangszer működtetéséhez. Viszont az operációs rendszer frissítésével új távlatokat lehet megnyitni. A NEXT névre keresztelt OS a harmadik generáció a PA4x történetében. A nagy tudású hangszerben a felhasználók visszajelzései alapján megváltoztatták a kijelző színösszetételét egy sötétebb hátterű, a szemet kevésbé fárasztó, a kontrasztokkal játszó összeállításra. Emellett a sampling memóriát emelték 3GB-ra a korábbi 800MB-ról, javítottak a mono legato és portamento paramétereken a szólóhangszerek esetében a még valósághűbb játék érdekében. Fejlesztettek a drawbar funkción, valamint a felvételi módokat egyszerűsítették. Újítás, hogy a KRONOS-hoz hasonlóan USB kapcsolaton keresztül egy KORG midi kontrollerrel bővíthető a hangszer eszköztára.

Ha a Sequenz márkanév eddig nem vésődött volna be a spéci állványok és tokok kapcsán, akkor most be fog. Készítettek egy jópofa színkombinációkból álló toksorozatot a VOLCA szintikhez és a nano sorozatú kontrollerekhez. Ugyanakkor bemutattak néhány nagyobb, igazán hasznosnak tűnő táskát is. Egy csinos sokfunkciós hátizsákot, amibe a laptop mellé akár egy kisebb szinti is elfér, egy kisalakú válltáskát a monologue-hoz, valamint egy DJ-knek szánt táskát, amibe vinylek, laptop, hangkártya és minden szükséges kiegészítő elfér.

Néhány bekezdéssel feljebb írtam az analóg szintetizátorok reneszánszáról. Ennek nagyban részese a KORG a VOLCA sorozattal, melyek ugyan nem mind analóg eszközök, de kis méretük, egyszerű kezelhetőségük és variálhatóságuk miatt sok eddig hangszert nem használót térített meg. Új modellek a sorozatban a volca modular és a volca drum. Ezekről egy egész cikk található az újságban, Gergics Attila billentyűzetéből.


A NAMM-on bemutatott eszközök már megérkeztek a hazai hangszerüzletekbe. Várják a kíváncsi érdeklődőket.

Hajdu Zoli
www.audmax.hu


2019. augusztus 6. 14:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA